Ciğerin Sert Olmaması İçin Ne Yapılmalı?

Ciğer, Türk mutfağının en sevilen sakatat ürünlerinden birisidir. Birçok kişi tarafından sevilerek tüketilen ciğerin, evde pişirilmesi sırasında lokum gibi yumuşacık olmasını sağlayacak püf noktalarını sizler için derledik.

AİLE 23.03.2024, 12:50
3
Ciğerin Sert Olmaması İçin Ne Yapılmalı?
Besin değeri yüksek olan ciğer, düzenli ve kontrollü bir şekilde tüketildiğinde insan sağlığı açısından olumlu etkilere sahiptir. Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan ciğer, yöreden yöreye değişen farklı pişirme tekniklerine sahiptir. Aynı zamanda kişilerin damak tadına göre de ciğerin hazırlanışı değişiklik gösterebilir.
Ciğer hazırlanışı ne kadar değişiklik gösterir ise gösterisin elde edilen sonucun aynı olması istenir; yumuşacık, lokum gibi hazırlanmış ciğerler… Evde yapılan ciğerlerin hazırlanması sırasında dikkat edilecek bazı püf noktaları ile ciğerlerin sert olması engellenebilir. Bu yazımızda, kolayca uygulayabileceğiniz püf notaları ile ciğerlerin sert olmasını nasıl engelleyebileceğinizi anlatacağız.

Ciğer hazırlığında yapılan en büyük hatalardan biri, ciğerlerin zarlarının ve sinirlerinin tamamen temizlenmemesidir. Bu yapıların ciğerde kalması, pişme sırasında istenilen kıvamın elde edilmesini engeller. Aynı zamanda ciğerlerin sert olmasına da neden olur. Ciğer temizliğinde yapılan bir diğer yanlış ise ciğerlerin yıkanmasıdır. Yıkanan ciğerler hem lezzetini kaybedecek hem de sert bir yapıya sahip olacaktır.
Ciğerlerin yıkanması yerine, sinir ve zarları temizlendikten sonra bir süzgece alınması ve kanının süzülmesinin beklenmesi gerekmektedir.

Temizlenen ve kanları süzülen ciğerlerin lezzetinin artması için süt ile marine edilmesi tercih edilebilir. Pişirilecek ciğerler, bir saat boyunca süt ile hazırlanan marine sosunda bekletilmelidir. Ardından pişirme aşamasına hazır olan ciğerler, kavrulacak ise ortalama olarak on ila on beş dakika ocakta kalmalıdır. Ciğerlerden sote yapılacak ise bu süre yirmi dakika ile yirmi beş dakika arasında değişmektedir. Tercih edilecek her yöntemde de ciğer tavaya konulduktan sonra tavanın kapağı ilk on dakika açılmamalıdır. Aksi halde ciğerler anında sertleşecektir.

Lokum kıvamında, yumuşacık ciğerler elde etmek için uygulanabilecek bir diğer yöntem ise karbonat ve un kullanımıdır. Temizlenen ciğerler direkt olarak kızartılmadan; un, karbonat ve tuzdan oluşan karışımın içerisinde dinlendirilmelidir. Tüm malzemeler uygun bir kaba alınmalı ve güzelce harmanlanmalıdır. Ardından kanları süzülen ciğerler bu harca bulanarak, bir saat dinlendirilmelidir.
Dinlendirilen ciğerler süzgeç yardımı ile sallanır ve fazla unundan temizlendikten sonra yağın içerisine eklenir. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken bir önemli nokta da kullanılacak olan yağdır. Ciğerler için tercih edilecek olan yağda daha önce herhangi bir işlemin yapılmamış olması, ciğerlerin kızartılması için tavaya aktarılmış olması gerekir.

Ciğerlerin sert olmaması için kızartma aşamasında üç ila beş dakika arasında yağda kalmasına dikkat edilmelidir. Kavurma ve sote için ise daha önce belirttiğimiz pişirme sürelerinin aşılmaması gerekir. Aksi halde ciğerlerin sert ve lezzetsiz olması kaçınılmaz olacaktır.

En çok tercih edilen sakatat ürünlerinden biri olan ciğer, yüksek oranda demir içeriğine sahiptir. Bu da vücuttaki kan yapımının desteklenmesini sağlar. Aynı zamanda A vitamini, B12 vitamini ve folik asit bakımından da oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Düzenli ve kontrollü bir şekilde ciğer tüketiminin insan sağlığı üzerindeki olumlu etkileri şu şekilde sıralanabilir;

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 27 Nisan 2024
İmsak 04:13
Güneş 05:42
Öğle 12:41
İkindi 16:26
Akşam 19:31
Yatsı 20:54
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı