Son Dakika

Çikolata bizi neden mutlu eder?

Hepimiz çikolatayı severiz - dondurma, fondan, şekerlemeler veya kakao şeklinde - nasıl servis edileceğine dair olasılıklar ve lezzet kombinasyonları sonsuzdur.

AİLE 26.03.2024, 01:50
1
Çikolata bizi neden mutlu eder?
Bu tatlı ipeksi muameleye pek çok durumda ihtiyaç duyarız; üzgün olduğumuzda veya mutluluk anlarında bir başarıyı kutlamak için, soğuk olduğunda ve bizi ısıtmak için sıcak bir içecek gerektiğinde. Hayatta çikolata ile geçirdiğimiz sayısız an vardır. Peki çikolatayı bu kadar isteyerek yememizi sağlayan şeyin ne olduğunu hiç merak ettiniz mi? Neden canlandırıcı ve rahatlatıcı özelliklere sahiptir? Başka bir deyişle: çikolata bizi neden mutlu eder?
Birçok çalışma çikolatanın beynimiz üzerindeki olumlu etkisini araştırdı. Bilim adamları bunun için bir neden bulmak istedi. Ruh halimizi ve mutluluğumuzu artıran üç ana bileşen vardır. Bunlar triptofan, feniletilalanin ve teobromindir. Birincisi, triptofan, beynin bir mutluluk hormonu olan serotonin üretmesine yardımcı olur. Beynimiz ne kadar çok serotonin üretirse, kendimizi o kadar iyi ve enerjik hissederiz. Serotonin, doğal bir duygudurum düzenleyici olarak bilinir ve eksikliğinde kendinizi yorgun, üzgün ve cesareti kırılmış hissedersiniz. İkinci bileşen olan feniletilalanin, ruh halini iyileştirme ve canlandırma için de çalıştığı için genellikle "doğal antidepresan" olarak adlandırılır. Son madde olan teobromin, insan beyni üzerinde rahatlatıcı ve yatıştırıcı bir etkiye sahiptir. Derin gevşeme ve yavaşlama hissinden sorumludur. Bu üç çikolata bileşeni birlikte mükemmel bir şekilde çalışır ve enerji ve iyi bir ruh hali kaynağıdır.
Yine de başka bir bilim insanı grubu, çikolata yemenin tamamen psikolojik bir etki olduğunu iddia ediyor. Çikolata yeme eyleminin stresi azaltmaya yardımcı olan bir faktör olduğuna ve rahatlama hissi uyandırdığına inanıyorlar. Stresli bir durumda tatlı bir şeye uzanma alışkanlığını tekrarladığımızda beynimiz bu tepkiyi öğrenecek ve bu nedenle her moralimiz bozulduğunda bar veya dondurma yeme isteği duyacağız. Bu, Skinner ve Pavlov gibi davranışçılar tarafından bir zamanlar keşfedilip tanımlanan psikolojik etkidir ve "çikolata fenomeni" için başka bir açıklama olabilir.
'Çikolata çılgınlığının' bir başka yönü de sosyal gelenekler ve popüler kültürle ilgilidir. Çikolata, zihnimizde rahatlatıcı, canlandırıcı bir madde olarak kök salmıştır. Kitaplarda ve filmlerde bile karakterler kendilerini biraz kötü hissettiklerinde ya da sadece kötü bir gün geçirdiklerinde hemen tatlı bir şeyler ararlar. Aynı şey, genellikle orada bir ruh hali güçlendirici olarak gösterildiği reklamlar ve reklamlar için de geçerlidir. Bunun reklamını yapan insanlar kusursuz, mutlu ve … sıska. Tüm medya ve sosyal standartlar zihniyetimizi oluşturur. Bu düşünce tarzını kendi hayatımıza nasıl ve ne zaman uyguladığımızı bile bilmeyebiliriz. Başkalarının davranışlarını, fikirlerini ve standartlarını uyarlamanın doğal bir sosyal sürecidir.
Çikolatanın büyüsünün ardındaki bazı nedenleri zaten bildiğimiz için, zihinsel sağlığımız için en faydalı olacak türü seçmek iyidir. Araştırmalar, bitter çikolatanın canlandırıcı bileşenlerden daha fazlasını içerdiğini ve aynı zamanda daha lezzetli olduğunu ve bu da iyi özellikleri geliştirdiğini gösteriyor. Bizi mutlu etmenin yanı sıra, bitter çikolatanın sağlığımız için pek çok başka faydası da var. Sizi sağlıklı tutabilecek ve hatta kalp krizi veya beyin hasarı gibi bazı hastalıkların riskini azaltabilecek zengin bir antioksidan ve mineral kaynağıdır. Bitter çikolata yemek o zaman tamamen haklı…
Ancak bu, diğer çikolata ürünlerinin tamamen sağlıksız olduğu anlamına gelmez. Daha zinde ve hafif yapmak istiyorsanız, bol meyveli bir tatlıya koymayı deneyin veya tahıl veya yulaf ezmesi ile sağlıklı bir smoothie hazırlayın. Hem ince hem de mutlu olmak için bu malzemeyi mutfakta kullanmanın birçok yolu var. Bununla birlikte, akılda tutulması gereken önemli şey, satın alacağınız ürünün kalitesidir. Ne kadar kaliteli çikolata yersek, o kadar iyi etkileri olur. Bu nedenle 'çikolata benzeri' yapay ürünlerden kaçınmaya çalışın.
Görünüşe göre çikolata ve mutluluk hakkındaki teorinin arkasında pek çok bilimsel kanıt var. Bu, oradaki tüm çikolata sevenler için iyi bir haber çünkü suçluluk duymadan o güzel anın tadını özgürce çıkarabilirler. Bununla birlikte, makul kalmak ve stresten ve kötü ruh halinden kurtulmak için yiyecekleri tek baş etme mekanizması olarak görmekten kaçınmak iyidir. Ruh halinizle ilgili ciddi sorunlarınız olduğunu düşünüyorsanız, buna yardımcı olacak başka çözümler aramaya çalışın. Yine de bu sadece geçici bir aşamaysa, hayal ettiğiniz şeyin birazcık bile kimseye zararı dokunmadı.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 28 Nisan 2024
İmsak 04:11
Güneş 05:41
Öğle 12:41
İkindi 16:26
Akşam 19:32
Yatsı 20:55
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı