Çin'i ABD korkusu sardı! Rusya'dan transferleri kesti!

Çin'in en büyük bankası ICBC dahil en az dört banka daha mart sonundan beri, Rusya'dan Yuan cinsinden ödeme kabul etmeyi bıraktı.

DÜNYA 17.04.2024, 11:55 17.04.2024, 15:21
1
Çin'i ABD korkusu sardı! Rusya'dan transferleri kesti!

Bankalar ICBC, China Citic Bank, Industrial Bank, Bank of Taizhou olarak listelendi. Sorun yaşayan şirket temsilcileri gazeteye, bankaların ABD'den gelen ikincil yaptırım riskine karşı bu kararı aldıklarını söylüyor.
Bir kaynak, "Sanayi mallarına ilişkin ödemeler özellikle karmaşık hale geldi, ancak tüketici ürünlerine ilişkin ödemeler hâlâ bankalar aracılığıyla yapılıyor. Ayrıca Bank of China'nın da kısıtlamaları sıkılaştırdı, Rusya'dan bu bankaya transferlerin sadece küçük bir kısmı gitti. Yuan'ı Çin'e göndermek büyük bir sorun. Nisan ayında ekipman ithal etmek bu nedenle çok zorlaştı. Vunun Mayıs ayında da devam etmesini bekliyoruz. Artık çoğunlukla küçük Çin bankaları Rusya ile çalışıyor" dedi.
Bir başka Rus iş insanı, Çin bankalarının işlemlerin yaklaşık yüzde 70-80'ini iade etmeye başladığını açıkladı.
ABD yönetimi, 285 milyar dolar değerinde dondurulmuş Rus varlıklarını kullanmak için değerlendirilen seçenekleri açıkladı.
ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Washington'un masasındaki seçenekler arasında varlıklara Ukrayna lehinde el koymaktan, bu varlıklar güvence göstererek Ukrayna için borç tahvilleri ihraç etmeye kadar çeşitli alternatiflerin olduğunu duyurdu.
Yellen, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası bahar toplantıları öncesi düzenlediği basın toplantısında, "Ukrayna'nın sürekli bir yardım akışına ihtiyacı var ve ABD, Rusya'nın dondurulan 285 milyar dolarlık egemen varlığından ekonomik fayda ve kaynak çıkarmanın bir yolunu arıyor" dedi.
Yellen Rusya'nın "ABD ve müttefiklerinin Kiev'i desteklemekten yorulduğuna ve bunun için fon bulmada zorluklar yaşadığına dair işaretleri fark etmeye başlamasından korktuğunu" ifade etti.
Yellen'e göre bu olasılık, Moskova'ya "Ukrayna'nın desteği bitene kadar beklemek için cesaret ve umut veriyor".
Şubat ayında Financial Times gazetesi, G7 ülkelerinin dondurulmuş Rus varlıklarını teminat olarak kullanarak Ukrayna'yı finanse etmek için borç verme olasılığını mümkün gördüğünü yazdı.
FT'ye göre, "Rusya'ya sebep olduğu bu borçları gönüllü olarak ödemesi teklif edilecek veya fonlara el konulacak."

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 30 Nisan 2024
İmsak 04:08
Güneş 05:38
Öğle 12:41
İkindi 16:26
Akşam 19:33
Yatsı 20:57
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı