Son Dakika

Dışişleri'nden Macron'a tepki: Sömürgeci gerçeğinle yüzleş

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Cezayir ziyareti sırasında Türkiye dahil başka ülkelere yönelik ithamlarına tepki gösterdi.

GÜNDEM 27.08.2022, 16:20
1
Dışişleri'nden Macron'a tepki: Sömürgeci gerçeğinle yüzleş
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Macron'un ülkesinin "sömürgeci geçmişinden sıyrılmaya çalıştığını" ancak bunun "kabul edilemez" olduğunu belirterek "Fransa'nın, en kısa zamanda, kendi sömürgeci geçmişiyle, ülkemiz dahil başka ülkelere ithamda bulunmadan yüzleşebilecek olgunluğa erişmesini temenni ediyoruz." ifadesini kullandı.
Bakanlığa konuya ilişkin yöneltilen soruya verdiği yazılı yanıtta Bilgiç, Macron'un diğer bazı ülkelerle Türkiye'yi hedef alan beyanlarda bulunmasının "son derece talihsiz olduğunu" belirtti.
Bilgiç, "Başta Cezayir olmak üzere Afrika'daki sömürgeci geçmişiyle yüzleşmekte zorlanan Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un, ülkemiz dahil başka ülkelere yönelik ithamda bulunarak sömürgeci geçmişinden sıyrılmaya çalışması kabul edilemez." değerlendirmesinde bulundu.
Düşmanlıkları değil dostluğu teşvik eden ve aynı zamanda Afrika Birliği'nin stratejik ortakları arasında yer alan Türkiye'nin hem Cezayir hem de Afrika kıtasının diğer ülkeleriyle ilişkilerini her geçen gün geliştirdiğinin altını çizen Bilgiç, karşılıklı güven ve kazan-kazan ilişkisine dayanan bu ilişkilerin, ülkelerin kendi iradelerine saygılı biçimde ilerlediğini de vurguladı.
Fransa'nın, en kısa zamanda, kendi sömürgeci geçmişiyle, ülkemiz dahil başka ülkelere ithamda bulunmadan yüzleşebilecek olgunluğa erişmesini temenni ediyoruz."
Macron, Cezayir'in başkenti Cezayir'deki Saint-Eugene Hristiyan ve Yahudi mezarlığına ziyarette bulunduğu sırada gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya ve Çin'in yanı sıra Türkiye menşeli ağların Afrika'da Fransa düşmanlığı ve Fransa karşıtı propaganda yürüttüğünü ileri sürmüştü.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:15
Güneş 05:43
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:30
Yatsı 20:52
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı