Son Dakika

Ekonomist Remzi Özdemir'den tepki: Rus parası ile bu iş olmaz

Ekonomist Remzi Özdemir Merkez Bankası'nın kararına tepki göstererek "Rus parası ile bu iş olmaz" dedi.

EKONOMİ 19.08.2022, 10:20
1
Ekonomist Remzi Özdemir'den tepki: Rus parası ile bu iş olmaz
Merkez Bankası'nın aldığı faiz kararının açıklanmasının ardından Yeniçağ Gazetesi yazarı ve ekonomist Remzi Özdemir'den dikkat çeken bir açıklama geldi.
Ekonomist Remzi Özdemir, "Şimdi ne olacak?" diyerek Merkez Bankası'nın kararına tepki gösterdi. 
Ekonomist Remzi Özdemir, Merkez Bankası'nın aldığı karara tepki olarak "Bu kararla 80 milyonu daha da fakirlik çukuruna yuvarladı. Bazı kişiler Türkiye 84 milyon diyebilir. O 4 milyon kişi Türkiye’nin kaymağını yiyen, parası kur korumalı da olan, lüks arabalara binip Avrupa bizi kıskanıyor diyenler" dedi.
Özdemir, "Merkez Bankası neye güvenerek bu faiz indirimini yaptı? Bunu Rusya’ya güvenerek diyebiliriz. Rusya’dan gelen 15 milyar dolar Türkiye’nin müdahale açısından yani dolara arka kapıdan müdahale için imkân tanıdı" ifadelerini kullandı. 
Remzi Özdemir'in Merkez Bankası'nın aldığı faiz kararının açıklanmasının ardından değerlendirmeleri şöyle: 
"Şimdi ne olacak?
Merkez Bankası sürpriz bir şekilde faiz indirdi. Merkez Bankası neye güvenerek bu faiz indirimini yaptı? Rusya’ya güvenerek diyebiliriz. 
Rusya’dan gelen 15 milyar dolar Türkiye’nin müdahale açısından yani dolara arka kapıdan müdahale için imkân tanıdı. Bu en azından 1 ay daha rahat rahat satış anlamına gelir.
Şimdi diyeceksiniz ki, 15 milyar doları 1 ayda mı satacak?
Elbette hayır! Sorun arka kapı operasyonları değil ki sadece. Aynı zamanda bu ülkenin dış ticaret açığı var. Her ay 5-7 milyar dolar arasında cari açık artık finanse edilebilecek bir durumda değil.
İşte Rusya’dan gelen para bu cari açığı da en azından bir bilemedin en fazla iki ay finanse edecek. Sonrası hele bir o gün gelsin mantığı. Çünkü AKP’nin uygulayacağı bir ekonomi politikası yok Onun için emin olun o gün sorun katlanacak.
Gelelim dolar ne olur?
Bu soruya yanıt vermek için şöyle bir geçmişe bakalım. Rusya’dan 15 milyar dolar geldi. Yine son 3 gündür borsaya ciddi bir para girişi var. Bu paranın Suudi Varlık fonundan geldiği iddia ediliyor. O da 3-4 milyar dolar olabilir. Çünkü kimse doğru rakamı bilemiyor.
Peki bu kadar para girdi dolar düştü mü?
Elbette hayır! Bugün bakıyoruz dolar 18 liranın üzerinde. O halde Türkiye’nin sorunu öyle 10-20 milyar dolarla çözülecek bir türden değil.  Türkiye kur krizini henüz yaşamadı. Şu an dolarda yaşanan kriz değil, bir yanardağın için için kaynamasından başka bir şey değil.
O büyük patlama eninde sonunda olacak çünkü 1 puanlık faiz indiren Merkez Bankası’nın kasası 60 milyar dolar ekside. Bu iş öyle Rus ve Arap parası ile olmaz. Türkiye akıl ve bilim dışı finans politikasını bırakmadığı sürece sağlıklı fon girişi olmayacaktır. Değirmen de taşıma suyu ile dönmeyecektir.
Merkez bankası bugün aldığı bu kararla 80 milyonu daha da fakirlik çukuruna yuvarladı. Bazı kişiler Türkiye 84 milyon diyebilir. O 4 milyon kişi Türkiye’nin kaymağını yiyen, parası kur korumalı da olan, lüks arabalara binip Avrupa bizi kıskanıyor diyenler."

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:15
Güneş 05:43
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:30
Yatsı 20:52
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı