El Salvador’un Başkenti, Bayrağının Anlamı, Nüfusu, Ana Dili, Para Birimi

Turizm açısından dikkatleri üzerine çelen El Salvador, Orta Amerika’da yer alır. 14 ayrı bölgeden oluşan El Salvador hakkında bilinmesi gereken tüm detayları sizler için derledik.

DÜNYA 24.03.2024, 15:20
1
El Salvador’un Başkenti, Bayrağının Anlamı, Nüfusu, Ana Dili, Para Birimi
Resmi adı ile El Salvador Cumhuriyeti, Orta Amerika’da yer almaktadır. Ülkenin sahip olduğu yüzölçümü, El Salvador’u Orta Amerika’nın en küçük ülkesi yapmaktadır. Bunun yanı sıra ülke, bulunduğu bölgenin en fazla nüfus yoğunluğuna da sahiptir. Ülkenin adı olan Salvador, Hz. İsa peygambere atfen belirlenmiştir. Kelime İspanyolcada ‘Kurtarıcı’ anlamına gelmektedir.
Uzun yıllar İspanya’nın himayesinde kalan El Salvador, 1821 yılına kadar Guatemala’ya bağlı bir eyalet olmuştur. Ancak İspanya’nın bu bölgedeki hakimiyeti sona erince 1823 yılında Orta Amerika Federasyonu içerisinde bir ülke haline gelmiştir. Orta Amerika Federasyonu’nun da dağılmasından sonra 30 Ocak 1841 yılında El Salvador bağımsızlığını ilan etmiştir.

On dört ayrı bölgeden oluşan El Salvador’un başkenti San Salvador’dur. San Salvador aynı zamanda ülkenin en kalabalık şehri olma özelliğine de sahiptir. El Salvador’un diğer önemli şehirleri ise Soyapango, Santa Ana, San Miguel, Mejicanos, Santa Tecla, Delgado, Apopa ve Ilopango’dur.

El Salvador, nüfus bakımından bulunduğu bölgenin en kalabalık ülkesidir. Son verilere göre ülkedeki nüfus sayısı 6.486,205 kişidir. Ülke, dünya nüfus sıralamasında göre yüz on ikinci sırada yer almaktadır. Aynı zamanda yıllık nüfus değişimi yüzde 0,51 olan El Salvador, diğer ülkelere nazaran oldukça yavaş bir artış göstermektedir.

El Salvador’un sahip olduğu bayrak, 1912 yılında kabul edilmiştir. Ancak günümüzdeki halinde bazı değişiklikler meydana gelmiş ve 17 Kasım 1972 tarihinde son halini almıştır. Üç yatay şeritten oluşan bayrağın üst kısmında mavi, ortasında beyaz ve en alt kısmında ise yine mavi renk bulunur. Orta kısmında ise El Salvador Devleti’ne ait arma yer alır. Bayrakta yer alan mavi renkler Atlas Okyanusu’nu ve Pasifik Okyanusu’nu temsil eder. Beyaz renk ise barış anlamına gelmektedir.

1892 yılına kadar ülkede kullanılan resmi para birimi Salvador Kolonu olmuştur. Ancak o tarihte alınan bir karar ile El Salvador’un resmi para biri ABD doları olmuştur.

Farklı birçok dilin kullanıldığı El Salvador’da resmi dil olarak İspanyolca kabul edilmiştir. Yerli halk ise kendi arasında Maya ve Nawat dillerini konuşmaya devam etmektedir. Ülke nüfusunun önemli bir kısmı ise İngilizce konuşmaktadır.

Orta Amerika’nın yüzölçümü bakımından en küçük ülkesi olan El Salvador, bölgenin en büyük dördüncü ekonomisine sahiptir. Gıda, işletme, petrol, kimya, gübre, tekstil, mobilya ve hafif metaller sanayii ülkede oldukça gelişmiştir. Tarım alanında ise kahve, şeker, mısır, pirinç, fasulye, yağlı tohumlar ve pamuk önemli ürünlerin başında yer alır. Ülkenin en önemli ticaret ortakları ise ABD, Guatemala, Honduras, Nikaragua ve Kosta Rika’dır.

Turistik ziyaretler açısından ön plana çıkan El Salvador, doğal güzellikleri ile konuklarını büyülemektedir. Ülkeye düzenlenen ziyaretlerde mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında şu lokasyonlar yer alır;

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 27 Nisan 2024
İmsak 04:13
Güneş 05:42
Öğle 12:41
İkindi 16:26
Akşam 19:31
Yatsı 20:54
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı