Eriyen buzullar Dünya'nın dönüşünü yavaşlatıyor!

California San Diego Üniversitesi'nden araştırmacılar, iklim değişikliği nedeniyle kutuplardaki buzulların erimesinin Dünya'nın dönüşünü yavaşlattığını tespit etti. Öte yandan yapılan araştırma sonucu; uzmanlar, 'artık saniye' kullanımının yaşanan gelişmeler nedeni ile 2029 yılına kadar ertelenebileceğini duyurdu.

GÜNDEM 29.03.2024, 10:05
Eriyen buzullar Dünya'nın dönüşünü yavaşlatıyor!
California San Diego Üniversitesi'nden araştırmacılar, jeofiziksel olayların Dünya'nın dönüşüne nasıl etkilediğini incelemek için matematiksel modeller kullandılar. Çalışmada, insan kaynaklı iklim değişikliğinin kutuplardaki buzulların erimesine yol açmasının, Dünya'nın geçmişe kıyasla daha yavaş dönmesine neden olduğu keşfedildi.

Eriyen buzullar, Dünya'nın ağırlık merkezinin değişmesine ve gezegenin daha yavaş dönmesine sebep oluyor. Bu durum, "artık saniye" uygulamasının da ertelenmesine yol açabilir. Artık saniye, takvim yılının son dakikasına fazladan bir saniye eklenmesi olarak bilinen ve Dünya'nın dönüş hızı ile güneş saati arasındaki farkı dengelemek için uygulanan bir yöntemdir.
Araştırmaya göre, 2026 yılında yapılması öngörülen artık saniye uygulaması, buzulların erimesinden dolayı Dünya'nın dönüşünün yavaşlaması nedeniyle 2029'a kadar ertelenebilir.

California San Diego Üniversitesi Scripps Oşinografi Enstitüsünde jeofizikçi olan araştırmanın yazarı Duncan Agnew, buzulların erimesiyle gerçekleşen deniz seviyesindeki değişikliğin, Dünya'nın dönüş hızının etkilendiğini görülebilecek seviyeye ulaştığını kaydetti.
Agnew, "Dünya'nın ne kadar hızlı döndüğünü ölçülebilir şekilde değiştiren bir şey yapmış olmamız benim için bile oldukça etkileyici." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 27 Nisan 2024
İmsak 04:13
Güneş 05:42
Öğle 12:41
İkindi 16:26
Akşam 19:31
Yatsı 20:54
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı