Son Dakika

Ezine nerenin ilçesi, nerede, hangi şehirde? ezine nasıl bir yer?

Peyniri ile meşhur olan Ezine, birçok özelliğe sahiptir. İşte Ezine hakkında farklı bilgiler…

KÜLTÜR SANAT 19.02.2024, 15:50
Ezine nerenin ilçesi, nerede, hangi şehirde? ezine nasıl bir yer?

Ülkemizin en popüler ilçelerinden biri olan Ezine, peyniri ile bilinmektedir. Ezine peyniri birçok yörede lezzetli yemeklerin ve kahvaltıların olmazsa olmazı haline gelişmiştir. Bu peynirin bu kadar ünlü olmasının sebebi çok lezzetli olmasıdır. Bu lezzet, Ezine peynirinin keçi sütünden yapılması ve oldukça yoğun bir kıvama sahip olmasından dolayı ortaya çıkar. Buna ek olarak Ezine’nin meşhur olan tek lezzeti peynir değildir. Ezine’nin ovmaç çorbası ve melki yemeği de oldukça meşhurdur. Bu iki lezzet de farklı bölgelerden gelen kişiler için çok değişik tatlara sahiptir.

Ezine, Çanakkale şehrine bağlı olan bir ilçedir.

Ezine, Marmara bölgesinde yer alan bir ilçedir. Çanakkale boğazının güneyinde yer alan Ezine’nin Ege denizine de kıyısı bulunmaktadır. Ezine’nin bu avantajlı konumu sayesinde bölgede turizm, tarım ve hayvancılık gelişmiştir. Ezine, Çanakkale şehir merkezine yaklaşık 50 km uzaklıktadır. Bu uzaklık, Ezine ilçesinin hem şehir gürültüsünden uzak olmasına hem de ulaşım açısından avantajlı olmasına yardımcı olmuştur.

Ezine’nin nüfusu 2023 yılında yapılan sayımlara göre 17.740 kişidir. Ezine’nin nüfusu son yıllarda küçük bir artış göstermiştir. İlçenin nüfusunun Çanakkale ilinde bulunan çoğu ilçeye göre daha az olmasının sebebi ilçede sanayileşmenin çok ilerlememesidir. Bu durum sayesinde Ezine, daha sessiz ve sakin bir yerde yaşamak isteyen insanların tercihi olmuştur.

Ezine’nin tarihi çok eski dönemlere dayanır. Antik Çağ dönemlerinde Ezine, önemli bir yerleşim yeri olmuştur. Özellikle de Assos Antik Kenti gibi yerler, Ezine’nin önemlini arttırmıştır. Ezine, Antik Çağ dönemlerinde Ezol olarak da anılmıştır. Ezine, Aristetoles’in ders vermek için kullandığı bölge olarak anılmaktadır. Ezine, Osmanlı Devleti için de önemli bir yer olmuştur çünkü bulunduğu bölge, dönemin önemli ticaret merkezlerinden biri olarak anılmıştır.

Mavra Adası: Çok güzel bir manzara sunan Mavra Adası, Ezine ilçe merkezinden 45 dakikalık bir yolculukla ulaşabileceğiniz bir yerdedir. Mavra Adası ziyaretlerinizde yüzebilir, eşsiz fotoğraf kareleri çekebilir ya da avcılık mevsimi ise balık tutabilirsiniz.
Ezine Taş Mektep: Döneminde kamu binası ve belediye olarak kullanılmış olan Ezine Taş Mektep, Eski Belediye Binası olarak da bilinir. 1896 yılında Abdülhamit Han tarafından inşa ettirilmiş olan yapının üzerinde kitabe de bulunmaktadır.
Alexandria Troas Antik Kenti: Alexandria Troas Antik Kenti, Ezine merkezine yaklaşık 21 kilometre mesafede bulunan Dalyan Köyü'nde yer almaktadır. Bu antik kent, 4. yüzyılda kurulmuş olup günümüze kadar tam olarak korunamamış olsa da o dönemin mimarisini yansıtan birçok tarihi yapıyı içerisinde barındırmaktadır. Antik kent, geçmişte büyük bir kalabalığın yaşadığı ve çeşitli toplulukların bir araya geldiği bir merkez olarak bilinir.
Kestanbol Kaplıcası: Kaplıcalar, doktor onayı ile giden hastalar için büyük fayda sağlayabilir. Oldukça faydalı bir suya sahip olan Kestanbol Kaplıcası Ezine’nin Kestanbol Köyü’nün girişinde bulunmaktadır. Kestanbol Kaplıcası’nın suyu oldukça sıcaktır ve kalsiyum açısından zengindir. Bu içerik sayesinde kaplıcanın suyu, romatizma ve solunum yolu rahatsızlıkları gibi sağlık problemlerine iyi gelebilir.
Ezine Pazar Hanı: Ezine ilçe merkezinde bulunan ve Amasya şehrine 35 km uzaklıkta olan Ezine Pazar Hanı, Mahperi Hatun’un emri ile yaptırılmıştır. Bu han, pazara gelen yoksul satıcılar ya da diğer vatandaşlara yemek gibi çeşitli yardımlar yapılması amacıyla inşa edilmiştir.
 

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 08 Mayıs 2024
İmsak 03:57
Güneş 05:30
Öğle 12:40
İkindi 16:28
Akşam 19:41
Yatsı 21:07
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı