Foklar Hakkında 8 İlginç Bilgi

Foklar, Phocidae familyasına ait olan, oldukça ilgi çekici canlılardan biridir. Bu canlılar hakkında en egzantrik detayları öğrenmek isterseniz, bu yazı tam size göre! Gelin, fok balıklarının en ilginç detaylarını inceleyelim!

AİLE 24.03.2024, 15:35
2
Foklar Hakkında 8 İlginç Bilgi
Foklar, karada oldukça beceriksiz görünebilirler; ancak su altında hem hızlı hem de oldukça güçlü bir şekilde hareket ederler. Bu yazıda, bu ilginç canlılar ile ilgili çeşitli detayları derledik. Hazırsanız, foklar hakkında en ilginç 8 gerçeği öğrenelim!

Foklar, Phocidae ailesine ait olan ve Yüzgeçayaklılar (Pinnipedia) kladı altında yer alan hayvanlardır. “Gerçek foklar", kulaklarının varlığına göre sınıflandırılırlar ve kulakları olmayanlar "gerçek foklar" olarak adlandırılırken, diğer gruplar; walruslar, yünlü foklar ve deniz aslanları olarak adlandırılır. Foklar geniş bir aileye sahiptir ve pek çok türü içerir.
Foklar, vücut ağırlıkları 40 kg ile 2,5 ton arasında değişen ve boyları 1 ila 6 metre arasında değişen canlılardır. Bu hayvanlar, 500 metreye kadar kokuyu algılayabilen iyi gelişmiş bir koku alma duyusuna sahiptirler. Bu canlıların uykuları her zaman hassastır. Karada ya da suda uyuyabilirler. Foklar uyurken, evrimleşmiş bir koku alma duyusu sayesinde çevrelerini kontrol edebilirler.

Fok balıklarının arasında en yaygın olarak bilinen türler arasında şunlar yer alır:

Fok balıkları, çoğunluk ile soğuk ve ılıman deniz sahillerinde yaşamlarını sürdürürler. Özellikle kutup bölgeleri, fok balıklarının tercih ettiği habitatlardan biridir.
Kutup bölgeleri, fok balıklarının en yoğun olarak bulunduğu bölgeler arasındadır. Özellikle Arktik ve Antarktika suları, pek çok fok türünün ana yaşam alanını oluşturur. Kutup bölgelerindeki soğuk sular ve buzullar, fok balıklarının beslenme ve üreme faaliyetlerini sürdürebilmeleri için elverişli ortamlar sağlar.
Foklar, sadece kutup bölgeleriyle sınırlı değildir; aynı zamanda ılıman denizlerin ve okyanusların çeşitli bölgelerinde de bulunabilirler. Deniz sahillerinde, kıyı şeritlerinde ve bazı adalarda da fok balıklarına rastlanabilir.

Fok balıkları, diğer balık türleri ve deniz canlıları ile beslenirler. Bazı fok türleri belirli avlar üzerinde uzmanlaşmıştır; örneğin, yengeç avlamak. Ayrıca, deniz parsı gibi bazı fok türleri, beslenmek için penguenler ve diğer fok türleri gibi deniz hayvanlarına yönelirler. Bu nedenle, fok balıklarının yırtıcı hayvanlar arasında önemli bir yer edindiğini söylemek yanlış olmaz.

David Jenkins'in Güney Afrika sahillerinde çektiği fotoğraf, fokların köpekbalığı saldırılarından kurtulmak için burunlarına oturabildiğini gösteriyor. Burunlarına oturabilmeleri, sadece şans ile ilgili değildir; foklar, köpekbalıklarının saldırılarından kaçmak için pek çok strateji geliştirmişlerdir. Foklar oldukça hızlı ve atik hareketleri ile saldırılardan çoğu zaman kurtulurlar.

Dişi foklar hamilelikleri sırasında dikkat çekici bir değişim geçirirler. Hamilelikleri boyunca her gün kilo alırken, doğumdan sonra hızla kilo vermeye başlarlar. Dişi fok balıkları, 11 ay süren hamilelikleri boyunca 300 kilo kadar alabilirler! Doğumun ardından ise yaklaşık 1 ay içerisinde normal vücut ağırlıklarına dönebilirler. Foklar, doğum sürecinde inanılmaz kilo değişimi yaşarlar.

Fokların, su samurları gibi hayvanlardan geldiği düşünülür. Foklar, gerçekten de şişman yaratıklardır ve sahip oldukları yağ tabakaları, donmamalarının yanı sıra daha iyi kaldırma kuvvetine sahip olmalarını sağlar.

Deniz foklarının kalbi su altında dalarken dakikada 10-15 kez atarken, normal hayatta aynı sürede 120 vuruşa kadar çıkabilir.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 27 Nisan 2024
İmsak 04:13
Güneş 05:42
Öğle 12:41
İkindi 16:26
Akşam 19:31
Yatsı 20:54
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı