Son Dakika

Kızılay Başkanı Kınık: 400 milyon TL’lik yatırım gerçekleştirdik

Kızılay Başkanı Dr. Kerem Kınık, Kızılay’ın Malatya’da kurduğu dünyanın en büyük afet barınma konteyneri, prefabrik bina ve yapıları ile hafif çelik bina üniteleri üreten fabrikasını ziyaret etti.

EKONOMİ 18.10.2022, 16:10
2
Kızılay Başkanı Kınık: 400 milyon TL’lik yatırım gerçekleştirdik
Kızılay tarafından Malatya’da kurulan Kızılay Sistem Yapı’nın çağdaş yaklaşımları ile geliştirilen yeni nesil barınma üniteleri başta Birleşmiş Milletler ve Kızılay-Kızılhaç Dernekleri olmak üzere, birçok kurum ve kuruluşun ihtiyacını karşılamak için dünyaya ihraç ediliyor. Ülkenin afet barınma kapasitesine destek olmak ve ön üretimli yapı sektöründeki artan taleplere cevap verebilmek amacıyla 2019 yılında kurulan Kızılay Sistem yapı 2020 yılında Malatya’da 37 bin 500 metrekarelik kapalı alan üzerine inşa edilen barınma sistemleri fabrikası, yılda bir milyon metrekare hafif çelik yapı, ön üretimli (prefabrik) yapı ve 72 bin adet konteyner üretim kapasitesine sahip.

Kızılay Başkanı Kerem Kınık yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Öncelikle Kızılay’ımızın kendi ihtiyaç duymuş olduğu ürünleri üretmeye çalışıyoruz. Mesela kan merkezlerimizi, şehirlerimizin merkezinde bulunan kan ürünlerimizi burada üretiyoruz. Yine Kızılay’ımızın ikinci el kullanılmış tekstillerin geri dönüşüm kutularını burada imal ediyoruz. Bunun dışında Suriye yanı başımızdaki komşumuz çok ciddi bir dramla karşı karşıya ve milyonlarca insan derme çatma kamplarda yaşıyor. 10 yılı aşkındır bu kamplarda yaşayan insanlar, cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla briket evler projeleriyle sırtlarını artık bir duvara yaslayabiliyorlar. Biz bu briket evlerin yanında başka bir şey daha üretiyoruz. Buda aslında barınak üretimlerimiz. Biraz önce gördüğünüz bu yerleşim birimi burada üretilen bu prefabrik ürünleriyle beraber insani bir yapıya kavuşmuş oldu. Şu ana kadar görmüş olduğunuz bu barınak üniteleriyle beraber Suriye’ye 2 bin civarında kurduk. Bunları Birleşmiş Milletlere, uluslararası göç örgütüne, uluslararası büyük sivil toplum kuruluşlarına finansmanını onlar sağlıyor, bu finansmanla bunları üretiyoruz ve kurulumlarını gerçekleştiriyoruz.

Sadece yanı başımızdaki komşumuz değil, yine büyük bir dramı yaşayan Ukrayna’da yerlerinden edilmiş insanlara yönelik barınma sistemleri kuruyoruz. Mesela Ukrayna Lviv’de kurmuş olduğumuz iç mülteci kampları var. Bunun dışında özellikle hızlı kurulan ve inovatif ürünlerimizden olan bazı çözümlerimizde var. Örneğin Millî Eğitim Bakanlığımıza yapmış olduğumuz anaokullarımız. Şu ana kadar 35 okulumuzun bünyesinde çocuklarımıza anaokulu kazandırdık. Bunun dışında özellikle afetlerden hemen sonra yapılan konutlar noktasında burası çözüm sağlıyor. Bingöl Karlıova’da son Elâzığ-Bingöl depreminden sonra evleri hasarlanan, yıkılan insanlara yönelik yapmış olduğumuz TOKİ’ye yapmış olduğumuz evler. 90 tane burada ev inşa ve teslim ettik. Buda yine hızlı bir şekilde ürettiğimiz ve yüksek dayanıklılıkta yüksek yalıtım ve nitelikteki yaşam alanlarından bir diğeri. Yine gurur duyduğumuz işlerden bir tanesi şu anda doğalgaz çıkarılan Zonguldak Filyos’taki büyük tesissin işçi şantiyelerine kurduk. Kızılay Lojistik Şirketimizde denizin altına döşenen boruların nakliyesini gerçekleştiriyor, dolayısıyla bu büyük işlere Kızılay olarak büyük bir paydamız var.”

“Kızılay 154 yıldır insanlara barınma temelli çözümler sunmaya çalışıyor” diyen Kınık, sözlerini şöyle sürdürdü:

Kınık, yeşil üretim yaptıklarını ifade ederek, “Yeşil üretim sertifikasıyla bu ürünlerimizi üretmeye çalışıyoruz. Çalışanlarımızın işçi sağlığı ve iş güvenliği noktasındaki tedbirleri en üst seviyede alınmış noktada. Buradaki görmüş olduğunuz bütün makinalarımızın tamamı ful otomasyonlu makinalar ve bu makinaların tamamı mühendis arkadaşlarımızın Türkiye’deki makina üreticileri ile tasarlamış olduğu makinalar. Bu makinalar üretim sistemleri yerli yazılımlarla gerçekleştirilmiş durumda. Bizim kurumsal kaynak modülleri ile entegre bir şekilde çalışmaktadır. Makinalarımız boyama sistemleri örneğin işçi sağlığını etkileyecek yerlerde robotik akışlarla gerçekleştiriliyor. Boyamamızın ömrünü arttıran sistemler kullanıyoruz. Teknik anlamda bu makina dünyadaki en ileri en yenilikçi çözümlerle oluşmuş afet barınma sistemleri noktasında da Dünya’da yegâne fabrikalardan birisidir. Şu an fabrikamızda 200 arkadaşımız çalışıyor. Fabrikamız tam kapasite faaliyete geçtiğinde bin arkadaşımız çalışacak.” diye konuştu.

Kınık, milli ekonomiye ciddi katkılarının olduğunu, Çin’den ithal edilen ürünleri de ürettiklerini dile getirdi. Katar, İngiltere, Macaristan, Ortadoğu’da Irak Suriye gibi ülkelere ihracatlarının olduğunu kaydeden Kınık, Kızılay Sistem Yapı Fabrikası’nın 22 Ekim Cumartesi günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılacağını ifade etti. “Burası kollektif iş birliğinin bir başarısıdır” diyen Kınık, sözlerini şöyle sürdürdü:

Kınık, kontrollü bir şekilde büyüdüklerini ifade ederek, “Şu ana kadar 21 milyon dolarlık yaklaşık 400 milyon TL’lik yatırım gerçekleştirdik. Bir o kadar daha yatırım daha yapılacak. Şu an fabrikanın oturmuş olduğu alan 37 bin 500 metrekarelik kapalı alan. Bu fabrika kadar önümüzdeki boş araziye daha bir fabrika daha yapılacak. Dolayısıyla panel üretimlerimiz diğer taraftan üretim bantlarımızın arttırılması hafif beton gibi farklı malzemelerin imalatı gibi ürünlerin burada üretilmesi montajlanması noktasında kapasitemizi arttırıyoruz. Yatırımlarımızı yaparken kontrollü bir büyüme ile bunu gerçekleştirmeyi düşünüyoruz.” dedi.
“Kızılay Sistem Yapı şirketimizin fabrikası, 580 bin metrekarelik bir alan ve Kızılay’ın Malatya üretim üssü. Kızılay burada modüler yapı sistemleri üretiyor. Hafif çelik malzemeyle ve farklı malzemelerle çok farklı ürünlerle birleştirilmiş barınma sistemleri yapıyor. Burası yılda yaklaşık yılda bir milyon metrekare hafif çelik kapalı alan üretme kapasitesine sahip. 65-70 bin civarında, yılda konteyner tipi yaşam ünitesi ve barınak ünitesi üretme kapasitesine sahip. Burası üç vardiya, günlük 200 konteyner tipi yaşam ünitesi üretebilir durumda. Burası Kızılay’ımızın çadır ve tekstil fabrikasının geleneksel olarak üretmiş olduğu afetlerdeki ihtiyacımız olan barınma noktasındaki ihtiyacımız olan çadırın yanına bir sonraki aşaması olan konteyner veya yaşanabilir modüler üretmek maksadıyla kuruldu.
“Özellikle savaşlarda, afetlerde yaralanan insanlara yönelik çözümleri var. Bugün bu çözümleri daha yenilikçi AR-GE’ye dayanan modellerle daha uygun ekonomik şartlarda daha hızlı kurulumlu ve daha nitelikte yapmak için sürekli bir AR-GE çalışması yapıyoruz. AR-GE merkezimiz var ve bu ürettiğimiz ürünlerin her birinde bu bahsettiğim dokunuşları var. Özellikle barınma sistemlerinde lojistik AR-GE’si çok çok önemlidir. Kızılay olarak biz bu konuyla ilgili çok ciddi bir AR-GE çalışması yaptık. Standart 21 metrekarelik konteynerlerimizi demonte ediyoruz ve bunları 10 tane konteynırı mutfak ve WC üniteleri ayrı bir modül olmak üzere şurada gördüğünüz yaşam üniteleri ayrı bir modül olmak üzere 10 konteynırı 2 tane kamyonla taşıyabiliyoruz ve bir taraftan da lojistik maliyetlerimizi düşüren karbon ayak izimizi de azaltan bir üretim yapıyoruz.”
“Buranın en büyük başarısı bütün çalışma arkadaşlarımızın tasarımı ile üretime vermiş oldukları alın terleri ile emekleri ile beraber bu güzel fabrika ortaya çıktı. Mümkün olduğu kadar bundan sonraki süreçlerde milli afet barınma kapasitemize hizmet vereceğiz. Ama onun dışında da gerek inovatif ürünlerle de savunma bakanlığımıza, AFAD’a, Millî Eğitim Bakanlığımıza, sivil toplum kuruluşlarımıza, Birleşmiş Milletlere, uluslararası Kızılay ve Kızılhaç federasyonuna pek çok kurumsal yapılara çözümler üretiyoruz. Bunları daha da çeşitlendireceğiz, genişleteceğiz. Avrupa’da büyük bir talep var ve bu talebi karşılayabilmek adına Almanya’da bu fabrikanın bir uydu üretim merkezini kuruyoruz. Dolayısıyla Almanya’da lojistik maliyetleri azaltmak adına büyük bir tesisi uydu kardeşi olarak kuracağız. Katar’da benzer bir üretim üssü oluşturmak için görüşmelerimiz devam ediyor.  Almanya’da kuzey Avrupa’ya ihracat, katar aracılığı ile de sahra altı Afrika’ya ve Ortadoğu’ya ihracat gerçekleştirmiş olacağız. Bütün bu emeklerimizi insanlığın onurunu korumak ızdırabını dindirmek ve buradan elde edeceğimiz gelirlerle de vatandaşımızı yoksulumuzun ihtiyacını gidermek ve onları afetlere zor şartlara hazırlamak için yapıyoruz. Burası bir taraftan Kızılay için sürdürülebilir finansman kaynağı diğer taraftan üretmiş olduğu ürünlerle de sosyal etki oluşturan büyük bir yapı. Kızılay yatırım bünyesinde 13 şirketimiz buna benzer yatırımlar yapıyor. Tamamı aynı maksatla çalışmaktadır.”

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:15
Güneş 05:43
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:30
Yatsı 20:52
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı