NASA güneş tutulması sırasında neden üç roket fırlatacak? İşte cevabı...

NASA güneş tutulması sırasında ayın gölgesine üç bilim roketi fırlatacağını duyurdu. Peki NASA neden üç roket fırlatacak? İşte cevabı...

BİLİM VE TEKNOLOJİ 27.03.2024, 23:15
1
NASA güneş tutulması sırasında neden üç roket fırlatacak? İşte cevabı...
NASA, 8 Nisan Pazartesi günü Güney Amerika'dan görülebilecek güneş tutulması sırasında ayın gölgesine üç bilim roketi fırlatacağını duyurdu.
Güneş tutulması tam olacak ve Meksika, ABD'nin 15 eyaleti ve Kanada'dan geçerek 185 km yol kat edecek, tüm Amerika ise parçalı tutulma görecek. Tutulma sırasında güneş ışığında ani bir düşüş yaşanacak.
Uzay ajansının Tutulma Yolu Çevresindeki Atmosferdeki Pertürbasyonlar programı, güneş ışığındaki ve sıcaklıktaki bu düşüşün Dünya'nın üst atmosferini nasıl etkilediğini araştıracak. NASA'ya göre APEP programı, adını Ra'nın düşmanı olan eski Mısır sürüngeninden alıyor  .
NASA'nın yörünge altı roketleri tamamen fırlatılmayacak. Ayın güneşin %81'ini kaplayacağı Wallops Adası, Virginia'daki Wallops Uçuş Tesisi'ne gidecekler. Bu an 15:33 EST'de gerçekleşecek, ancak tutulma 14:06 ile 16:33 arasında gerçekleşecek. Bu, bir güneş tutulması sırasında atmosferin çok özel bir katmanının çok farklı konumlardan eş zamanlı ölçümlerinin alındığı ilk sefer değil.

14 Ekim Cumartesi günü, aynı roketler, Güneş'in kapsama oranının %90 olduğu New Mexico'daki kısmi güneş tutulması sırasında Ay'ın gölgesine fırlatıldı.
APEP deneyinin ikinci kısmı için Wallops Uçuş Tesisi'nden yeniden giriş için üç bilim yükünün tümü başarıyla kurtarıldı. New Mexico'dan itibaren roketler tutulmanın zirvesi öncesinde, sırasında ve sonrasında fırlatılacak.
Profesör Aroh Barjatya, "Her roket, aynı veri noktalarını ölçen, iki litrelik soda şişesi büyüklüğünde dört ikincil cihazı fırlatacak, bu nedenle on beş roketten elde edilen sonuçlara benzer, ancak yalnızca üçü fırlatılmış olacak" dedi. Florida'daki Embry -Riddle Havacılık Üniversitesi'nde mühendislik fiziği uzmanı olup, burada Uzay ve Atmosfer Enstrümantasyon Laboratuvarı'nı yönetmektedir.
APEP'in amacı tutulma sırasında Dünya'nın atmosferindeki bozuklukları aramaktır. Bu, atmosferin elektrik ve manyetik alanlarını, yoğunluğunu ve sıcaklığını ölçen dört küçük bilimsel aletle yapılacak. Roketler havanın elektriklendiği iyonosfere girecek. Gün doğumu ve gün batımında iyonların ve elektronların sıcaklığı ve yoğunluğu burada artar ve azalır. Hızlı güneş tutulmasının dalgaların iyonosfer boyunca ilerlemesine neden olması bekleniyor.
Barjatya, "Bu, radyo sinyallerini yansıtan ve kıran, ayrıca sinyaller geçerken uydu iletişimini de etkileyen elektrikli bir alandır" dedi. "İyonosferi anlamak ve aksaklıkları tahmin etmemize yardımcı olacak modeller geliştirmek, giderek iletişime bağımlı hale gelen dünyamızın sorunsuz bir şekilde işlemesini sağlamak için hayati önem taşıyor."

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 27 Nisan 2024
İmsak 04:13
Güneş 05:42
Öğle 12:41
İkindi 16:26
Akşam 19:31
Yatsı 20:54
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı