Son Dakika

Öğretmenlerin aile birliği hakkı sorunları devam ediyor

Öğretmenlerin aile birliği mazeretleri dolayısıyla yer değiştirmelerinde sorunlar devam ediyor.

GÜNDEM 01.09.2022, 07:40
2
Öğretmenlerin aile birliği hakkı sorunları devam ediyor
Millî Eğitim Bakanlığı, kadrolu öğretmenlerin aile birliği, sağlık, can güvenliği mazeretleri ve engellilik durumu ile diğer nedenlere bağlı yer değiştirme sonuçlarını 22 Ağustos tarihinde açıkladı. İl bazında gerçekleştirilen yer değiştirmelerde yer değişikliği kazanan öğretmenler ise ilçe bazında yer değiştirme hakkı uygulamadığı için sorunlar yaşamaya devam ediyor.  İller arasında gerçekleştirilen mazeretli yer değiştirmeler ile ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: “Eş durumu ve benzeri taleplerle özür tayinine müracaat eden öğretmenlerimize, başvuruların istisnasız tamamının karşılandığı müjdesini vermek istiyorum.” İfadeleri ile duyurusunu yapmıştı. Yapılan yer değiştirmelerde ilçe bazında emirlerin verilmemesi ile birlikte ortaya çıkan eksik uygulama, aile birliği için başvuru yapan öğretmenler aynı şehirde birbirine uzak iki ilçede çalışma durumu ile karşılaştı.

Sözleşmeli öğretmenler, statü farkı nedeniyle birçok hak gibi aile birliği hakkından yararlanamayarak ailesinden uzakta olmak zorunda bırakılıyor. Statü farkları nedeniyle yaşanan atama ve yer değiştirme sorunlarında adil bir düzenleme gerektiğini belirten eğitimciler, sözleşmeli ile kadrolu öğretmen arasındaki statü farkı ile ciddi farkların ortaya çıktığını, sözleşmeli öğretmenlerin 3+1 yıl tamamladıktan sonra kadroya geçiş işlemi yapıldıktan sonra bile sorunlarının devam ettiğini kaydetti.

İl bazında mazerete bağlı yer değiştirmeleri gerçekleştirilmiş olsa da il içinde gerçekleştirilmeyen yer değiştirmeler öğretmenlerin aile birliğinde mağdur olmasına sebep oldu. Özellikle bazı illerde ilçelerin birbirine olan uzak mesafeleri bazı illerin birbirine olan mesafeleri gibi olunca aile birliği için gelinen illerde aileler tekrar ayrı düştü. Öğretmenlerin mağduriyetlerinin giderilmesi için sendikalar ilçe emri uygulaması için çağrıda bulundu.  Kadrolu öğretmenlerin statülerinden dolayı olan haklarından birisi olan aile birliği hakkından sözleşmeli öğretmenler faydalanamıyor. Aynı okulda, aynı öğretmenler odasında farklı statüler ile çalışan sözleşmeli öğretmenler aile birliği hakkına sahip olmadıkları için aileleri ile buluşamazken, isteğe bağlı yer değişimi için başvuru yapsalar dahi sağlık sebepli değişim haricinde hiçbir değişim istekleri kabul edilmiyor. Kadrolu öğretmenlere verilen aile birliği hakkı eksik uygulanırken, sözleşmeli öğretmenlere bu hakkın verilmemesinden dolayı  öğretmenler ailelerinden uzak hayatına devam etmekte.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:15
Güneş 05:43
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:30
Yatsı 20:52
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı