“Sanat medeniyetin göstergesidir”

Hattın duayeni Hüseyin Kutlu, “Batı”ya karşı sanatıyla nasıl mücadele verdiğini anlattı: “Sanat medeniyetin göstergesidir”

KÜLTÜR SANAT 10.07.2021, 04:40
11
“Sanat medeniyetin göstergesidir”
Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’ne 2015 yılında layık görülen Hattat Hüseyin Kutlu, Batı’ya bir şamar olması ve Müslümanların medeniyetini, kültür ile sanatını yaşatabilecek filizlerin neşvünema bulduğunu anlatmak için sanatını icra ettiğini söyledi. “Hat sanatının piri” olarak gösterilen Kutlu, çocukluk yıllarını, sanatına olan ilgisini, Osmanlı’nın sanata düşkünlüğünü ve günümüz İslam toplumunu AA muhabirine anlattı.
Kutlu, güzel yazıya merakının küçük yaşlarda Konya’da başladığını dile getirerek, “Hatta hiç unutmam Konya’da ‘Bedesten’ dediğimiz, manifaturacıların bulunduğu bir çarşıdaki dükkanların levhaları süslü ve değişik olurdu. Okula gidip gelirken levhaların yazılarına hayran hayran bakardım. Yazıların altındaki imzayı okuyup, atılan imzadan yola çıkarak birinin atölyesini arayıp bulmuştum” diye konuştu. Hat sanatının çok bilinmediği bir dönemde içinden gelen yeteneğin ışığıyla bu yola giren, alanında usta isimlerin eşliğinde sanatını zirveye taşıyan Kutlu, sonraki süreçte “Hat sanatından kopamıyorum, o halde hakkını vermem lazım” diye düşündüğünü söyledi. Kutlu, hattın kendi kültüründen ve rayından çıktığını, medeniyet temelinin artık kaybolduğunu tespit ettiğini ifade ederek, şöyle devam etti:
“Sanat, medeniyetin göstergesidir. Bizim Türk-İslam sanatlarımız, hat, tezhip, ebru ve benzeri sanatlarımız, İslam medeniyetinin ortaya çıkardığı sanat dallarıdır. Peki, şimdi İslam medeniyeti var mı? İnkar etmişiz, çünkü biz, ‘Evet, Müslümanız ama Batı medeniyetindeniz’ demişiz. Ben, bunu demiyor ve kabul etmiyorum. Katiyen de kabul etmedim çünkü ben Batı’yı medeni kabul etmiyorum. Menfaatine düşkün, ikiyüzlü ve eli kanlı bir güruh olarak kabul ediyorum, çünkü Batı’nın bu vasıflarını hâlâ dünyada yaşıyoruz. Dolayısıyla İslam medeniyetini inkar etmişiz. Yalnız Osmanlı ve Türk milleti olarak değil, ümmet olarak inkar etmişiz, ardından da İslam sanatları demişiz, bu bir komedi... Böyle bir şey olabilir mi? Medeniyeti yok, fakat sanatı var. O halde bunları bir temele oturtmak lazım.” Kutlu, hat sanatının, tarih boyunca hep tekkelerde öğretilerek geliştiğini, bu sanatın insani vasıfları terbiye için vesile kılındığını kaydetti. İnsanın, denilen şeyleri yapabilmesi için sabırlı ve azimli olması gerektiğine dikkati çeken Kutlu, “Diğer önemli bir şey de ayrıntıları görür olmasıdır. Derin bakış ve görüş önemlidir. Bu sanatlar, detayları görmeyi ve ayrıntılara inmeyi, herkesin görmediği derin bir bakışla görmeyi öğretir. Tekkelerde bu bakış açısını meleke olarak geliştirmek için bu sanat dalları aracı kılınmıştır. Günümüzde ise bakıyorum, sanatla ilgilenenler ne kadar para kazandığını konuşuyorlar” değerlendirmesini yaptı.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 27 Nisan 2024
İmsak 04:13
Güneş 05:42
Öğle 12:41
İkindi 16:26
Akşam 19:31
Yatsı 20:54
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı