Tire nerenin ilçesi, nerede, hangi şehirde? tire nasıl bir yer?

Ülkemizin hem turistik hem de tarihi açıdan en güzel bölgelerinden biri olan Ege bölgesinde yer alan Tire ilçesinin birçok özelliği vardır. İşte Tire ilçesi hakkında ilginç bilgiler…

KÜLTÜR SANAT 19.02.2024, 16:10
Tire nerenin ilçesi, nerede, hangi şehirde? tire nasıl bir yer?

Tire, Ege bölgesinde yer alan en güzel ilçelerden bir tanesidir. Tire, İzmir ilinin bir şehridir ve bulunduğu coğrafyadan dolayı köklü bir tarihe sahiptir. Bu köklü tarih, Tire ilçesinde bulunan tarihi alanlardan ve kalıntılardan anlaşılabilir. Buna ek olarak Tire, leziz yemekleri ve tatlıları ile de meşhurdur. Tire’nin en meşhur lezzetleri Tire usulü şiş köfte ve karadutlu lor tatlısıdır. Yağlı dana kıymadan yapılan Tire usulü şiş köfte, bölgenin meşhur tırnak pidesi ile servis edilmektedir. Karadutlu lor tatlısı ise adından da anlaşılabileceği üzere tuzsuz lor peyniri ve karadut marmelattı ile yapılan eşsiz bir lezzettir. Bölgede yaşayan kişiler sırf bu eşsiz lezzetleri deneyimlemek için bile ilçeyi ziyaret ederler.

Tire, İzmir şehrine bağlı olan bir ilçedir.

Tire, Ege bölgesinde konumlanmıştır. Tire, birçok İzmir ilçesinin aksine kıyısı olmayan bir ilçedir. Ancak, Tire ilçesi bağlı olduğu İzmir ilinin Ödemiş, Bayındır, Torbalı ve Selçuk ilçeleri ile komşudur. Selçuk, Tire’ye çok yakındır ve kıyısı bulunan bir ilçedir. Bu yüzden Tire seyahatlerinizde yüzmek için kısa bir yolculuk ile Selçuk’ta bulunan eşsiz güzellikteki sahilleri kullanabilirsiniz. Buna ek olarak Tire, turistik açıdan çok gelişmiş olan ve birçok yöresel lezzeti bulunan Aydın şehri ile de komşudur.



Tire’nin nüfusu 2023 yılında yapılmış olan sayıma göre toplamda 87.935 kişidir. Bu nüfusun merkeze ve köylere olan dağılımı neredeyse yarı yarıyadır. Tire, nüfus konusunda son 10 yılda büyük bir gelişim göstermiştir. Bu durumun sebebi bölgede iş imkânı ve düşük kiralar gibi olanakların bulunuyor olmasıdır.

Tire’nin oldukça geniş bir tarihi vardır. Ancak, bölgenin ilk kez ne zaman ve kimler tarafından yerleşim yeri olarak kullanıldığı bilinmemektedir. MÖ 2000 yıllarında Tire, Tyhra olarak adlandırılmıştır. Buna ek olarak Tire, Arkadiapolis olarak da anılmıştır. Kadeş Savaşı’nın anlatıldığı Hitit arşiv belgelerinde Tire, Turşalar olarak geçmiştir. Tire, Roma İmparatorluğu’nun bölgeye hâkim olduğu dönemlerde önemli bir yerleşim yeri ve ticaret merkezi olmuştur. Tire, Hristiyanlık için önemli bir dini merkez olmuştur. Bu durum, ilçede hala bulunan eski kiliselerden anlaşılmaktadır. Tire, ilk kez Büyük Selçuklu Devleti tarafından Türk toprağı yapılmış ve ardından Osmanlı Devleti’ne bağlanmıştır.

Tire Halk Pazarı: Birçok kişi için bir bölgeyi keşfetmek demek, o bölgenin pazarlarını gezmek anlamına gelir. Tire Halk Pazarı, bölgeye özgü hediyelik eşyaları satın alabileceğiniz güzel bir pazardır. Buna ek olarak bu pazarın bulunduğu meydan, kendinizi eski Osmanlı sokaklarında yürüyor gibi hissetmenize yardımcı olacaktır.
Tire Müzesi: Alay Parkı’nın yanında bulunan Tire Müzesi, adından da anlaşılabileceği üzere bölgede bulunan tarihi eser ve kalıntıların sergilendiği bir müzedir. Bu müzede Antik Roma dönemlerine ait birçok eser bulunmaktadır. Tire Müzesi, Osmanlı’nın ilk tıp kitabını sergilemesi ile edebiyat tarihi açısından da önemli bir yer olmuştur.
Ali Baba Türbesi: Anadolu Bektaşi dergâhı olan Alibaba, 14. yüzyılda yaşamıştır. Bu türbe, onun kabridir. Birçok kişi Ali Baba Türbesi’ni ziyaret ederek dualar etmektedir. İnanışa göre bu türbe, ölüme bile çare olacak kadar güzel duaların edileceği ve mutlaka duaların kabul edileceği bir türbedir.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 08 Mayıs 2024
İmsak 03:57
Güneş 05:30
Öğle 12:40
İkindi 16:28
Akşam 19:41
Yatsı 21:07
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı