Son Dakika

Türkiye Yüzyılı’nda ilk hukuk skandalı

Milli Gazete’nin, Tarım Kredi Kooperatifleri’nin eski hukuksuz Genel Müdürü Fahrettin Poyraz’ın paravan şirketler üzerinden yaptığı büyük yolsuzlukları konu alan 14 haberleri, haberle hiçbir alakası o

GÜNDEM 06.06.2023, 04:35
3
Türkiye Yüzyılı’nda ilk hukuk skandalı
Erişim engeli kararı için seçimlerin hemen ardından 30 Mayıs’ta başvuru yapılması dikkat çekerken, Bakırköy 5. Sulh Ceza Hâkimliği’nin verdiği karar, Türkiye Yüzyılı olarak tarif edilen yeni dönemin ilk hukuk skandalı olarak tarihe geçti.
Tarım Kredi Kooperatifleri’nin görevden alınan eski hukuksuz Genel Müdürü Fahrettin Poyraz’ın paravan şirketler üzerinden yaptığı yolsuzlukları ortaya koyan haberleri, hukuksuz bir erişim engeli kararı ile yayından kaldırtıldı. Fahrettin Poyraz döneminde, çiftçi kuruluşunda yaşanan yolsuzluklarla ilgili hiçbir işlem yapılmayarak üstü örtülürken, aldırılan erişim engeli kararı ile de yolsuzlukların izinin tamamen silinmek istenmesi dikkat çekti.
Fahrettin Poyraz’ın gizli ortağı olduğu İris Akademi çalışanları üzerinden kurdurulan paravan şirketlerle olan kirli ilişkileri belgeleri ile ortaya çıkarken, Milli Gazete’nin konuyla ilgili 14 haberine İris Akademi’nin eski ortağı Abdullatif Beyberk Uysal’ın talebi üzerine Bakırköy 5. Sulh Ceza Hâkimliği tarafından erişim engeli kararı verildi. 
Yolsuzluk haberlerini konu olan erişim engeli kararı sadece Milli Gazete ile sınırlı kalmazken, Milli Gazete’nin haberlerini kaynak göstererek yayınlayan Yeniçağ gazetesi, Evrensel, Patronlar Dünyası, Para Analiz, Tarımdan Haber, Karadeniz Gazete, Norm Haber, Bilecik Haber, Bozuyük Haber ve Haber Buketi sitelerinde yayınlanan haberlere de erişim engeli kararı aldırıldı.
Fahrettin Poyraz’ın yolsuzluklarını konu alan haberlerin Poyraz tarafından değil de gizli ortağı olduğu İris Akademi’nin eski ortağı Abdullatif Beyberk Uysal tarafından erişim engeli kararı aldırılması da aradaki kirli ilişkiyi ortaya koyarken, yaşanan hukuk skandalını da gözler önüne serdi. Abdullatif Beyberk Uysal’ın hiçbir şekilde ismi geçmeyen haberlere bile erişim engeli kararı verilmesi, tam bir hukuk cinayeti olarak değerlendiriliyor.
Fahrettin Poyraz’ın Milli Gazete’nin 53 haberine karşı daha önce aldırdığı toplu erişim engeli kararı Anayasa Mahkemesi’nin kararı ile bozularak, hukuksuzluğu devletin en üst mahkemesi tarafından tescillenmişti. Yine Poyraz, şikâyet hakkını kötüye kullanmaktan dolayı mahkeme tarafından tazminat ödemeye mahkûm bırakılmıştı. Poyraz’ın Milli Gazete’ye karşı kirli kumpası, devletin en üst mahkemesi tarafından ve tazminat kararı ile belgelenirken, paravan şirketlerle ilgili yolsuzluk haberlerine kendisinin değil de Abdullatif Beyberk Uysal tarafından erişim engeli kararı aldırılması da buradaki kirli niyeti de ortaya koyuyor.
Abddullatif Beyberk Uysal’ın Milli Gazete başta olmak üzere 11 ayrı internet sitesinde yayınlanan toplam 33 haberle ilgili erişim engeli talebini 28 Mayıs’ta yapılan seçimlerin hemen ardından 30 Mayıs’ta bulunması da anlamlı bulundu. Bakırköy 4. Sulh Ceza Hâkimliği 30 Mayıs’ta yapılan başvuruyu reddederken, Uysal’ın avukatının yaptığı itiraz Bakırköy 5. Sulh Ceza Hâkimliği tarafından kabul ediliyor. Uysal’ın Fahrettin Poyraz ile ilgili yapılan en son 1 milyar liralık zeytinyağı fabrikası haberi başta olmak üzere 1.5 yıl önce Poyraz’ın görevde olduğu dönemde yapılan haberlere bile toplu halde erişim engeli talebinde bulunması dikkat çekti. Mahkemenin, Abdullatif Beyberk Uysal’ı yakından uzaktan ilgilendirmeyen haberlere bile kişilik haklarının engellendiği gerekçesiyle erişim engeli kararı vermesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Türkiye Yüzyılı olarak tarif edilen yeni dönemin ilk hukuk skandalı olarak tarihe geçti. 
Fahrettin Poyraz’ın Ankara’da yarı hissesi eşinin üstünde bulunan villa İris Akademi çalışanı Mehmet Uslu’ya kurdurulan Yusel İnşaat üstünden Tarım Kredi Kooperatifleri’ne kiraya verilmişti. Yine Tarım Kredi Market’lerdeki market çalışanlarının da Yusel İnşaat üzerinden çalıştırıldığı ortaya çıkmıştı.
Paravan şirketlerle yapılan yolsuzluk bununla da sınırlı kalmazken, Tarım Kredi Kooperatifleri Memurları Emekli Sandığı Vakfı’na ait Ankara’nın en merkezi konumunda bulunan 7 katlı binanın da yine Poyraz’ın gizli ortağı olduğu İris Akademi’nin çalışanı Emrah Yılmaz’a kurdurulan Besa Eğitim’e satıldığı gündeme gelmişti.
Yusel İnşaat’ın sahibi görünen Mehmet Uslu’nun Balıkesir’de bugünkü parasal değeri 1 milyar lirayı bulan Ayvalık Zeytinyağı ve Zeytincilik şirketi adı altında büyük bir zeytinyağı fabrikası alması da paravan şirketler arasındaki kirli ilişki ağını gün yüzüne çıkarmıştı. Poyraz’ın Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürlüğü’nden alınmasının ardından Yusel İnşaat ile Besa Eğitim’in kapatılarak Balıkesir Ayvalık’taki Zeytinyağı şirketi ile birleştirilmesi ve İris Akademi’nin resmi ortaklarından Abdullatif Beyberk Uysal’ın da bu şirketteki ortaklığına son verilerek, Ayvalık Zeytinyağı ve Zeytincilik şirketinin büyük ortağı olması da paravan şirketler arasındaki ilişki ağını ortaya koymuştu.
İris Akademi’nin gizli ortağı Fahrettin Poyraz, resmi ortakları Adnan Yüce, Abdullatif Beyberk Uysal, kapatılan Yusel İnşaat’ın sahibi görünen Mehmet Uslu, Besa Eğitim’in sahibi Emrah Yılmaz, paravan şirketlerle ilgili ortaya çıkan güçlü iddialar karşısında kamuoyuna hiçbir açıklama yapmayarak sessiz kalırken, Abdullatif Beyberk Uysal’ın hukuksuz erişim engeli kararı ile bu haberleri yayından kaldırtması Poyraz’ın nasıl köşeye sıkıştığını ortaya koydu.
Erişim engeli kararı ile Fahrettin Poyraz’ın gizli kasası olduğuna yönelik kuvvetli iddiaların bulunduğu Adnan Yüce üzerinden Gübretaş hissesi üzerinden 2020-2021 yıllarında yapılan milyonluk hisse manipülasyonlarının da üstü örtülmüş oldu.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 27 Nisan 2024
İmsak 04:13
Güneş 05:42
Öğle 12:41
İkindi 16:26
Akşam 19:31
Yatsı 20:54
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı