Son Dakika

Türkiye’ye enerji tecriti

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasının ardından ABD ve Avrupa ülkelerinden Rusya’ya yönelik açıklanan yaptırım ve ambargoların en kuvvetlisi enerji alanıydı.

GÜNDEM 20.05.2022, 07:10
2
Türkiye’ye enerji tecriti
Rus enerjisini kısıtlamak yaptırımlar oluşturan ABD, Türkiye’yi de bölgede tecrit etmeye çalışıyor…
Dünya Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşa kilitlenmişken bölgemizde dikkat çekici gelişmeler yaşanıyor. ABD’nin Rusya’dan gelecek enerjiyi engellemek için yeni rota arayışı bulunuyor. ABD, Basra Körfezi ve Balkanlar’da depolar açarak Türkiye hatlarını kullanmamaya çalışarak Türkiye’yi de devre dışı bırakmanın hesaplarını yapıyor. Suriye’de terör örgütü PYD’yi besleyerek enerji kaynaklarını elinde tutan ABD, enerji sevkiyatı konusunda güvenliği (!) yine teröristlerle sağlamayı hedefliyor. Eski Genelkurmay Başkanlığı İstihbarat Daire Başkanı İsmail Hakkı Pekin, Millî Gazete’ye dikkat çekici açıklamalarda bulundu.

Eski Genelkurmay Başkanlığı İstihbarat Daire Başkanı İsmail Hakkı Pekin, “Amerika’nın faaliyetlerine baktığımız zaman Rusya’dan gelebilecek enerjinin tamamını kesmeye çalışıyor. Avrupa’da güvenlik mimarisi değişiyor, Rusya tecrit edilmeye çalışıyor, Rusya’nın enerjisi kısıtlanmaya çalışılıyor. Rus enerjisi Türkiye’den transfer ediliyor. Rusya’nın enerjisi tecrit edildiğinde Türkiye de tecrit edilmiş oluyor. Bununla birlikte Türkiye’yi devreden çıkarmayı, Türkiye’nin hatlarını kullanmamayı istiyor. Basra Körfezi ve Balkanlar’da doğalgaz depoları yapmak suretiyle Avrupa’nın gaz ihtiyacını karşılamaya çalışıyor. Karşılar mı karşılamaz mı, konuşuluyor” diye konuştu.

Pekin, ABD tarafından Türkiye ve İran’ın karşı karşıya getirilebileceği konusunda uyarılarda bulunarak, “Ukrayna Savaşı’nda Karadeniz’de ABD ve NATO’nun daha fazla gemi bulundurması, Ukrayna’ya daha fazla yardım yapılması, Rusya’ya yaptırım yapması, Kıbrıs-Doğu Akdeniz konusu… Bunlar ABD’nin isteyebileceği şeyler… Türkiye, Amerika’nın isteklerini karşılamazsa ortaya İran’la çatışma tehdidi ortaya çıkabilir. Peki, Türkiye’yi İran’la savaştırmak ABD’ye ne sağlar? Batı’da Yunanistan, burada da İran var. Karşı karşıya getirmek için de çok fazla argüman var. Karşı karşıya getirmek için çok ciddi faaliyetler de var. Amerika tarafından Türkiye ve İran’ı ya Irak’a ya da Suriye çarpıştırmak gibi konu gündeme gelebilir” dedi.

Pekin, “Kerkük, Musul doğalgazı ve petrolü kısa bir hatla Irak’tan Suriye’nin köşesinden Türkiye’ye gönderip Türkiye’nin mevcut hatlarından faydalanarak Avrupa’ya göndermek istiyor. Buraya Türkmen ve İsrail gazı da eklenebilir. Bir başka konu doğalgaz ve petrolü İsrail üzerinden gönderme planı var. Bağdat – Hayfa demiryolunun yeniden yapılması, oradan gemilerle gönderilmesi projesi var. Türkiye bunun neresinde? Bunu yaparken bölgede istikrar olması lazım. Bu yüzden ben Pençe Kilit operasyonunu aynı zamanda uzun süreli bir operasyon olarak değerlendiriyorum. Tartışmalı bölgelere kadar gelecek ve istikrarı sağlayacak. Sincar’a kadar PKK’nın varlığını ortadan kaldıracak” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 27 Nisan 2024
İmsak 04:13
Güneş 05:42
Öğle 12:41
İkindi 16:26
Akşam 19:31
Yatsı 20:54
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı