Son Dakika

Yüksek kolesterol hastalarına 10 doğal besin önerisi! Kolesterol nedir, neden yükselir?

Yüksek kolesterol çok çeşitli faktörlerin etkileri ile ortaya çıkabilen ve müdahale edilmemesi durumunda ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilen bir durumdur. Peki, kolesterol seviyesi neden yükselir? Kolesterole ne iyi gelir? İşte ayrıntılar…

SAĞLIK 07.04.2024, 06:00
Yüksek kolesterol hastalarına 10 doğal besin önerisi! Kolesterol nedir, neden yükselir?
Kolesterol, son dönemlerin en yaygın hastalıklarından biridir. Elbette ki burada kolesterol hastalığından kasıt, yüksek kolesterol durumudur.
Kolesterol, vücut içinde doğal olarak bulunur ancak dışarıdan da alınan bu yağ türü, bazı durumlarda kişinin sağlığını tehdit edebilir. Peki, kolesterol tam olarak nedir ve neden yükselir? Kolesterolü düşürücü etkileri olan besinler hangileridir? İşte detaylar…

Kolesterol, vücut hücreleri tarafından doğal olarak üretilen ve kanda bulunan lipid bir yağ türüdür. Hormon üretimi, hücre zarı oluşumu ve sindirimden sorumlu olan bu yağ, mumsu bir yapıya sahiptir. Ayrıca D vitamininin oluşumunda da aktif olarak rol alan kolesterol, zaman içerisinde yanlış tercihler sonucunda yükselebilir. Kötü kolesterolün yükselmesi, kalp ve damar rahatsızlıklarına yakalanma olasılığını artırır.
Kolesterol doğal olarak üretiliyor olsa da dışarıdan da vücuda alınabilir. Hayvansal gıdaların ve trans yağ içeren besinlerin aşırı tüketilmesi durumunda kolesterol seviyesi yükselir. Ayrıca aşırı kilolu olmak ve hareketsiz bir yaşam sürmek de kolesterol seviyesini artıran faktörlerdendir.

Yüksek kolesterol, hızlı bir şekilde müdahale edilmesi gereken bir durumdur. Aksi takdirde karaciğer, kalp ve damar rahatsızlıkları baş gösterebilir. Kolesterol seviyesini doğrudan etkileyen başlıca faktörün beslenme olduğundan bahsettik. Bazı besinler ise kolesterol seviyesi üzerinde tersi etkiye sahiptir. Kötü kolesterolün düşürülmesinde aktif olarak rol oynayan 10 besin, şu şekilde sıralanabilir:
• Baklagiller (fasulye, mercimek, bezelye vb.)
• Avokado
• Kuruyemişler (özellikle ceviz ve badem)
• Yağlı balıklar (somon ve uskumru gibi)
• Tam tahıllar (yulaf, arpa vb.)
• Meyveler (özellikle elma, çilek ve narenciye grubu)
• Kakao ve bitter çikolata
• Sarımsak
• Soya fasulyesi
• Sebzeler (özellikle koyu yapraklı olanlar)
Yukarıda sıralanmış olan besinlerin düzenli tüketilmeleri durumda kötü kolesterolde önemli bir düşüş gözlenecektir. Ayrıca beslenme alışkanlıklarının yanı sıra egzersizler de kolesterolün düşürülmesine yardımcı olacaktır.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 09 Mayıs 2024
İmsak 03:55
Güneş 05:29
Öğle 12:40
İkindi 16:28
Akşam 19:41
Yatsı 21:08
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı