14.04.2021, 05:37 166

KUYUMCULAR İÇİN YETKİ BELGESİ ALMA ZORUNLULUĞU GETİRİLDİ

         Kuyum ticaretiyle ilgili getirilecek yenilikler arasında, kuyum ticaretiyle iştigal edecek olan kişilerin 500 gram altın teminat gösterme zorunluluğu kamuoyunda tartışmalara neden olmuştu. Esnaf odası ve ilgili meslek odalarının girişimleriyle hükümet bu konu hakkında geri adım attı ve kuyumcu esnafına derin bir nefes aldırdı. Getirilmesi düşünülen bir diğer husus ise yetki belgesiydi. Son yıllarda birçok meslek grubu için yetki belgesi ve ustalık belgesi uygulamaları hayata geçirildi. Gayrimenkul satışı, motorlu araç ticareti gibi faaliyetlere ek olarak kuyum işi ile iştigal edecek olan kişiler için de 14.04.2021 tarihinde resmi gazetede yayımlanan yönetmelik ile yetki belgesi alma zorunluluğu getirildi.

 Yetki belgesi

-Kuyum ticareti, yalnızca yetki belgesine sahip kuyum işletmeleri tarafından yapılır.

-Yetki belgesi, kuyum işletmesinin bulunduğu yerdeki Ticaret İl Müdürlüğü tarafından Kuyum Ticareti Bilgi Sistemi üzerinden verilir, yenilenir ve iptal edilir.

-Yetki belgesi, her bir kuyum işletmesi için ayrı ayrı düzenlenir ve devredilemez.

Yetki belgesi verilmesinde aranan şartlar

(1) Kuyum işletmesine yetki belgesi verilebilmesi için;

a) Meslek odasına kayıtlı olunması,

b) Gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olunması ve yetki belgesi başvuru tarihi itibarıyla vergi dairesine vadesi geçmiş borcunun bulunmaması,

c) Meslek odası ve vergi kayıtlarındaki iştigal konuları arasında kuyum ticareti faaliyetinin bulunması,

ç) Kuyumcunun veya kuyum işletmesinin tam zamanlı çalışan en az bir personelinin 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında alınmış ustalık belgesine sahip olması,

d) Kuyumcuların;

1) On sekiz yaşını doldurmuş olması,

2) İflas etmemiş veya iflas etmiş olsa bile 9/6/1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu hükümlerine göre itibarının yerine gelmiş olması,

3) Kasten işlenen suçlardan dolayı toplam beş yıldan fazla hapis cezasına mahkûm edilmemiş olması,gerekir.

(2) Kuyumcuların, ortaöğretim veya yükseköğretim kurumlarının kuyumculuk faaliyetleriyle ilgili alanlarından ya da bunlara denkliği kabul edilen yurt dışındaki öğretim kurumlarından mezun olmaları durumunda birinci ustalık belgesi şartı aranmaz.

Yetki belgesinin verilmesi

(1) Yetki belgesi başvurusu, yetki belgesi verilmesinde aranan şartların taşındığını gösteren belgeler ile birlikte Kuyum Ticareti Bilgi Sistemi üzerinden yapılır.

(2) İlgili kurum ve kuruluşların elektronik bilgi sistemlerinden sağlanabilen belgeler, bu sistemlerden temin edilerek elektronik ortamda oluşturulan dosyada diğer başvuru evrakı ile birlikte saklanır.

(3) Yetki belgesi verilmesinde aranan şartları taşıdığı anlaşılan işletmelere, başvuru tarihinden itibaren on gün içinde yetki belgesi verilir. Başvurusu reddedilen işletmelere durum gerekçesi ile birlikte Kuyum Ticareti Bilgi Sistemi üzerinden bildirilir.

Yetki belgesinin iptali

(1) Yetki belgesi;

a) Yetki belgesi şartlarından herhangi birini kaybeden kuyum işletmesinin, bu durumun gerçekleştiği tarihten itibaren on gün içinde Kuyum Ticareti Bilgi Sistemi üzerinden yapacağı başvuru üzerine,

b) Yetki belgesi şartlarından herhangi birine sahip olunmadığının Ticaret Bakanlığı tarafından tespit edilmesi halinde,

c) Süresi içinde yenileme başvurusunda bulunulmaması nedeniyle Kuyum Ticareti Bilgi Sistemi üzerinden ya da yazılı olarak Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan uyarı tarihinden itibaren on gün içinde yenileme başvurusunda bulunulmaması halinde,

ç) Yönetmelik hükümlerine aykırı hareket eden kuyum işletmesine Bakanlıkça on günden az olmayacak şekilde verilen süre içinde aykırılığın ortadan kaldırılmaması veya aynı takvim yılı içinde tekrarlanması halinde,iptal edilir.Yönetmelik hükümlerine aykırı hareket etme sebebiyle yetki belgesi iptal edilen kuyum işletmesi ile kuyumcunun sahibi veya temsilcisi olduğu diğer kuyum işletmelerine iptal tarihinden itibaren iki yıl süreyle yetki belgesi verilmez.

Kuyum işletmesinin faaliyet konuları

(1) Kuyum işletmesi, kuyum ticaretinin yanı sıra aşağıdaki faaliyetlerde bulunabilir:

a) Kuyum bakım ve onarımı.

b) Opal, akik, kuvars gibi yarı kıymetli taşlar ile bu taşlardan yapılan süs eşyasının perakende satış, bakım ve onarımı.

c) Perakende saat satış, bakım ve onarımı.

ç) Standart işlenmemiş kıymetli maden alım ve perakende satışı.

d) Darphane tarafından kıymetli madenlerden üretilen ürünlerin alım ve perakende satışı.

e) Hammadde olarak kullanılmak üzere standart dışı işlenmemiş kıymetli maden alımı.

f) Kıymetli madenler aracı kuruluşu olmak kaydıyla 32 Sayılı Karar ve bu Kararın ikincil mevzuatında öngörülen faaliyetler.

g) Bakanlıkça uygun görülen diğer faaliyetler.

(2) Kuyum işletmesi başkasının nam ve hesabına kuyum alım ve satım faaliyetinde bulunamaz.

(3) Kuyum işletmesi, kuyum veya herhangi bir menkulü emanet alamaz ya da başka bir amaçla saklayamaz.

Faaliyetlerle ilgili bu düzenlemeyle kuyumcuların döviz alım-satım gibi kuyum işi dışında yaptıkları faaliyetleri kısıtlanmış, kuyum niteliği taşımayan ürünlerin işyerinde bulundurulması ve satışının yapılması yasaklanmıştır.14.04.2021 tarihi itibariyle faaliyette olan işletmeler 31.12.2021 tarihine kadar yetki belgesini almak zorundadırlar.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:01
Güneş 06:22
Öğle 12:48
İkindi 16:20
Akşam 19:05
Yatsı 20:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı