24.02.2021, 12:01 106

LEBALEB(!) DOLU OLAN MB REZERVLERİNİ SATTIK İTİRAFI

Gündemden düşmeyen merkez bankası rezervleri ile ilgili geçtiğimiz günlerde sayın cumhurbaşkanı 'Ödemeler dengesi tarafından bir sıkıntıyla karşılaşmamak için planlı ve kontrollü döviz işlemi yapıldı' dedi.

Rezervler üzerinden yapılan tartışmalar ve ''130 milyar dolar satıldı'' iddiaları ile ilgili devletin en yetkili ağzından yapılan ilk açıklama.

Konuşmasının devamında ise; 'Bunlar sahtekar. Şu anda Merkez Bankası'nın döviz rezervi sıfırlandı, sıfırın altına düştü diyorlar. Göreve geldiğimizde 27,5 milyar dolar döviz rezervi vardı. Şimdi, 95 milyar dolar döviz rezervimiz var. Başbakanlığım döneminde bu döviz rezervi 132 milyar dolara kadar çıktı. Ondan sonra bir düşüşle 95'e indik. Biz yine 132'ye de 200'e de çıkarız. Çünkü biz bu işi biliyoruz' dedi.

Merkez Bankasının brüt döviz rezervinin 95 Milyar Dolar olduğu doğru. Fakat bu paraların hepsi bizim değil. Hatta 1 lirası bile bize ait değil.

Olur mu öyle şey diyebilirsiniz. Fakat olduğunu hemen izah edeceğim şimdi. Olayın aslı şu ki; 95 Milyar doların 81 milyar doları vadesi 1 yıl içinde gelecek olan döviz kredileri, mevduat yükümlülükleri, tahvil ihraçları, T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından döviz üzerinden ihraç edilen devlet iç borçlanma senetlerine ilişkin anapara ve faiz ödemelerinden, 40 milyar doları swap işlemleriyle takas ettiğimiz yani süresi gelince faiziyle birlikte ödeyeceğimiz para, 15 milyar doları ise 2018 yılında Rahip Brunson olayı ile ABD nin ekonomik baskısı sonucu dağılan ekonomimize katkı için Katar'ın 'hatır çeki' ile verdiği paradan oluşmaktadır.

Bu verileri ele alarak merkez bankası net döviz rezervlerinin eksi 41 Milyar dolar olduğu gerçeği ile karşı karşıya kalıyoruz.

Şimdi sorulması gereken soru, 2018 yılından beridir kontrollü ve planlı olarak satılan döviz; hangi kurdan, kime, ne miktarda satılmıştır?

Bu verilerin şeffaf bir şekilde Merkez Bankası sitesinde ilan edilmesi gerekmektedir. Merkez Bankası sitesinde en son yapılan döviz satım ihalesi 27 Nisan 2016 olarak görülmektedir. Satışının yapıldığı kabul edilen 130 Milyar Dolar ile ilgili bilgileri merkez bankası verileri içerisinde neden göremiyoruz?

Merkez Bankasının temel amacı fiyat istikrarını sağlamakla beraber yaptığı her işlemi kamuya şeffaf bir şekilde açıklamak olmalıdır.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:44
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:29
Yatsı 20:51
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı