Son Dakika

Associated Press: ABD'de enflasyon 40 yılın zirvesinde

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarının enerji ve gıda krizine yol açması ve enflasyonu tetiklemesi karşısında ABD Merkez Bankası'nın (FED) Çarşamba günü faiz artırımına gitmesi bekleniyor.

DÜNYA 14.06.2022, 22:35
Associated Press: ABD'de enflasyon 40 yılın zirvesinde
Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarının enerji ve gıda krizine yol açması ve enflasyonu tetiklemesi karşısında  ABD Merkez Bankası'nın ( FED) Çarşamba günü faiz artırımına gitmesi bekleniyor. 
ABD merkezli haber ajansı Associated Press'te yer alan bir analizde söz konusu mesele "Enflasyon 40 yılın zirvesinde. Hisse senedi fiyatları düşüyor. Ekonomi yılın ilk üç ayında küçüldü. ABD, sonuncusundan çıktıktan sadece iki yıl sonra başka bir resesyona girme riskiyle mi karşı karşıya?" sorusu sorularak tartışıldı.

FED'in faiz artırımının resesyon riski üzerindeki etkisinin incelendiği analizde "Geçen ay, tüketici fiyatları bir önceki yıla göre yüzde 8,6 arttı, bu da 1981'den beri en büyük yıllık sıçrama. Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları küresel gıda ve enerji fiyatlarını artırdı. Çin'de COVID-19 üzerindeki aşırı kilitlenmeler arz sıkıntılarını kötüleştirdi" ifadeleri yer alırken, FED Başkanı Jerome Powell'in faiz oranlarında bir artırıma gittiği takdirde yılın ikinci yarısında bir resesyonun tetiklenebileceğine dikkat çekildi.  
FED'in gösterge faiz oranını bir yüzde puanının dörtte üçü kadar yükseltmeye hazırlandığı iddiasına yer verilen analizde, bunun 1994'ten bu yana yapılan en büyük faiz artırımı olacağın altı çizilerek, olası sonuçlar şu şekilde sıralandı: 
FED'in faiz artırımları tüketicilerin borçlanmasını gerektiren alanlarda harcamaları yavaşlatacak. Bu duruma örnek olarak ev satışlarının düşmesi ve azalan ipotek başvuruları verilebilir.İşletmeler için borçlanma maliyetleri artacak ve bu da ticari yatırımları zayıflatacak. Şirketler ve tüketiciler arasında serbestçe harcama konusunda artan ihtiyat, işe alımları daha da yavaşlatacak ve hatta işten çıkarmalara yol açacak.Ücretler düşecek, Amerikalıların satın alma gücü azalacak.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 30 Nisan 2024
İmsak 04:08
Güneş 05:38
Öğle 12:41
İkindi 16:26
Akşam 19:33
Yatsı 20:57
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı