Bu ezelden beri böyle

Her sene yangınlarla mücadele eden Türkiye’de yangın söndürme uçağı yok…

GÜNDEM 31.07.2021, 04:35
7
Bu ezelden beri böyle
Türkiye’nin önemli bölümünü etkileyen orman yangınlarıyla mücadele aralıksız ve cansiperane şekilde sürerken, yetkili ağızlardan yapılan açıklamalar şaşırttı.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Envanterimizde yangın söndürme uçağımız ve helikopterimiz yok, bu ezelden beri böyle” derken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Yardım hesabı açıldı, milletimiz cömerttir” açıklamasında bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, “ THK’nın uçağı varmış, neye göre söyleniyor? THK’nın elinde buralarda rahatlıkla kullanılabilecek uçak falan yok” diye konuştu.

tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, ülke genelinde aynı anda birden fazla yangın çıktığını, müdahalelerin yoğun şekilde sürdüğünü söyledi. Ülke genelindeki yangınların 57’sinin kontrol altına alındığını vurgulayan Pakdemirli, “3 uçak, 9 İHA, insansız helikopter, 1 su tankı, 38 helikopter, 680 arazöz, 55 iş makinesi ve 4 bin personelle yangınla mücadele ediyoruz” dedi. Yangınlarla ilgili soruşturmaların devam ettiğini aktaran Pakdemirli, “Yangınların sebebiyle ilgili adli merciler, kolluk kuvvetleri araştırmalarını sürdürüyor. Önemli bulgulara rastlandığında açıklama yapılır” dedi.

Pakdemirli, THK uçaklarının kullanımı tartışmaları hakkında, “Bizim THK ile sorunumuz yok. Bu uçaklarla ilgili problem var. Bu uçak, uçabilecek kapasitede değil. Envanterimizde yangın söndürme uçağımız ve helikopterimiz yok, bu ezelden beri böyle. Envantere uçak alımı ile ilgili Sayın Cumhurbaşkanı’nın talimatı ile çalışmalara başladık” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise yaptığı açıklamada, “THK’nın uçağı varmış, neye göre söyleniyor? THK’nın elinde buralarda rahatlıkla kullanılabilecek uçak falan yok. Bugün itibarıyla uçak sayımız 5-6’ya çıkmış vaziyette. Bu uçaklardan Rusya’dan ve Ukrayna’dan aldığımız uçaklar var” diye konuştu.
Türkiye’nin önemli bölümünü etkileyen orman yangınlarıyla mücadele aralıksız ve cansiparane şekilde sürerken, yetkili ağızlardan yapılan açıklamalar şaşırttı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Envanterimizde yangın söndürme uçağımız ve helikopterimiz yok, bu ezelden beri böyle” derken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Yardım hesabı açıldı, milletimiz cömerttir” açıklamasında bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, “THK’nın uçağı varmış, neye göre söyleniyor? THK’nin elinde buralarda rahatlıkla kullanılabilecek uçak falan yok” diye konuştu.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Antalya’nın Manavgat ilçesindeki yangın yönetim merkezinde gazetecilere, yangınlarla ilgili açıklama yaptı. Pakdemirli, ülke genelinde aynı anda birden fazla yangın çıktığını, müdahalelerin yoğun şekilde sürdüğünü söyledi. Ülke genelindeki yangınların 57’sinin kontrol altına alındığını vurgulayan Pakdemirli, “3 uçak, 9 İHA, insansız helikopter, 1 su tankı, 38 helikopter, 680 arazöz, 55 iş makinesi ve 4 bin personelle yangınla mücadele ediyoruz” dedi.

Muğla’daki yangınlara ilişkin bilgi veren Pakdemirli, “ Marmaris’teki yangında ufak hasarlar var. Yerleşim yerlerini tehdit etmiyor, denize doğru ilerleyen bir yangın var” ifadesini kullandı. Yangınlarla ilgili soruşturmaların devam ettiğini aktaran Pakdemirli, “Yangınların sebebiyle ilgili adli merciler, kolluk kuvvetleri araştırmalarını sürdürüyor. Önemli bulgulara rastlandığında açıklama yapılır” dedi.

Orman Genel Müdürlüğü’nün Twitter hesabı üzerinden yapılan açıklamada, 28-30 Temmuz arasında çıkan 71 yangından 57’sinin kontrol altında olduğu belirtildi. Açıklamada, devam eden 14 yangına müdahalenin sürdüğü aktarıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, “Ülkemizin değişik yerlerinde çıkan yangınlarla ilgili soruşturma yoğun bir şekilde devam ediyor. Burada acaba herhangi bir suikast, bu tür şeyler var mı yok mu bunların üzerinde duruluyor. THK’nın uçağı varmış, neye göre söyleniyor? THK’nın elinde buralarda rahatlıkla kullanılabilecek uçak falan yok. Bugün itibarıyla uçak sayımız 5-6’ya çıkmış vaziyette. Bu uçaklardan Rusya’dan ve Ukrayna’dan aldığımız uçaklar var” dedi.

Pakdemirli, THK uçaklarının kullanımı tartışmaları hakkında, “Coğrafyaya göre uçak değil de helikopterin daha iyi olduğu kararı alınmış. Bizim THK ile sorunumuz yok. Bu uçaklarla ilgili problem var. Bu uçak, uçabilecek kapasitede değil. Uçsa bile performans verebilecek kapasitede değil. Hâlâ antikacı dükkânı gibi 1960’lardan kalma uçakları kullanalım tarzı açıklama yapılıyor. Envanterimizde yangın söndürme uçağımız ve helikopterimiz yok, bu ezelden beri böyle. Biz bir de ihale sistemi ile alım yapıyoruz. Envantere de uçak alımı ile ilgili Sayın Cumhurbaşkanı’nın talimatı ile çalışmalara başladık. Şu andaki uçakların tedarikçisi de THK” dedi.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 30 Nisan 2024
İmsak 04:08
Güneş 05:38
Öğle 12:41
İkindi 16:26
Akşam 19:33
Yatsı 20:57
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı