Zelenskiy, AB'den hava savunma sistemi talep etti

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, AB üyesi 27 ülkenin hükûmet başkanlarının katılımıyla Brüksel'de gerçekleştirilen ve 2 gün sürecek AB Liderler Zirvesi'ne video konferansında konuştu.

DÜNYA 21.10.2022, 02:45
2
Zelenskiy, AB'den hava savunma sistemi talep etti
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden Ukrayna'ya hava savunma sistemlerinin tedarik sürecinin hızlandırılmasını talep etti.
Konferansa hitap etmekten memnuniyet duyduğunu dile getiren Zelenskiy, ülkesinde Rusya'ya karşı devam eden savaşla ilgili gelişmelere değindi.
Ukrayna'nın güvende olması ve korunmasının aslında "Avrupa'nın korunması" anlamına geldiğini işaret eden Zelenskiy, Rusya'dan gelen tehditlere karşı herkesin birlik içinde çalışması gerektiğini söyledi.
Zelenskiy, Rusya'nın bugün Avrupa'ya karşı enerji kaynaklarını bir "silah" olarak kullandığına dikkati çekerek bazı Avrupa ülkelerinin Rus gazı, petrol ve ürünlerine bugüne kadar bağımlı olduklarını belirtti.
"Avrupa Birliği'nin enerji bağımsızlığını sağlamak hâlâ mümkündür. Avrupa'nın gaz depoları doluyor, kıtaya alternatif tedarik sağlanıyor. Bu, sizin mutlak başarınızdır" diyen Zelenskiy, Ukrayna olarak AB ülkelerine enerji ihracatı başlattıklarını ama bunu engellemek için Rus güçlerinin son dönemde ülkesinin çeşitli bölgelerinde enerji altyapılarını hedef alarak saldırılar düzenlediğini aktardı.
Zelenskiy şöyle devam etti:

Enerji altyapılarına yönelik Rus saldırılarının durdurulması ve engellenmesi için daha fazla hava savunma sistemlerine ihtiyaç duyduğunu ifade eden Zelenskiy, şunları kaydetti:

"Rus seyir füzeleri ve İran üretimi İHA'ların saldırıları, enerji altyapımızın üçte birinden fazlasını yok etti. Bu nedenle ne yazık ki artık istikrarlı kalmanıza (enerji istikrarı) yardımcı olacak elektrik ihraç edemiyoruz."
"Ancak gerçekten güvenilir bir hava savunma kalkanı oluşturmak için daha fazla hava savunma ve füzesavar sistemine ihtiyacımız var. Bazı AB ülkelerinin bu çalışmaya katılımlarını onayladıklarını biliyorum. Sizi, kararların uygulanmasını mümkün olduğunca hızlandırmaya çağırıyorum.
Şimdi Fransa'ya, İtalya'ya, diğer ortaklarımıza ve sadece Avrupa'da değil ABD'de de sadece hava savunma ve füzesavar savunma sistemi üretenlere değil, gerekli sistemlere sahip olanlara da sesleniyorum: Ukrayna'da gökyüzü ne kadar korunaklı olursa, tüm Avrupa'da yaşam o kadar istikrarlı olacaktır. Bunu sağlamak zorundayız."

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 30 Nisan 2024
İmsak 04:08
Güneş 05:38
Öğle 12:41
İkindi 16:26
Akşam 19:33
Yatsı 20:57
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı