16.03.2020, 17:41 131

Milli Görüşün Yıldızlarından RIZA ULUCAK

Az konuşan, az uyuyan az yiyip-içen fakat çok düşünen ve hayatı Dua halinde yaşayan benzerine nadir rastlanan bir insandı.

Çukurambar semtinde on beş yıl komşuluk yapmıştık.

Merhum Erbakan hocamızın Başbakan olduğu TBMM’nin 20 dönemi, yani 54. Hükumet döneminde mecliste dört yıl birlikte çalışmıştık. Aynı seçim gezilerine katılmış, bazı konferansları yan yana oturarak dinlemiştik. Çukurambarda aynı camide saf tutardık. Bazı kandil akşamları komşulara simit dağıtırdık.

Ülkenin istikbali ve İslam dünyası onun ilgi merkeziydi.

Rıza abi bir sohbet adamıydı, gönül adamıydı. Onda dedikodu ve gıybetten eser yoktu. Biz sert eleştiriye başladığımızda Rıza abi muhalefetin iyi tarafını da görür ve bizi firenlerdi. Meclisin en kalabalık gurubu Milli Görüş mensuplarıydı.

 

Biz üniversitede okumak için ilk defa Anadolu'dan çıkıp Başkent Ankarayı görebilmiştik. Rıza abi Ankara’da 1928'de doğmuştu. Ufku daha genişti.

Allah Ona uzun bir ömür lütfetti. 2014 yılında onu ebedi âleme uğurladık.

Bütün vakit namazlarını Çukurambarda, mahalle mescidinde birlikte kılardık. Bir pıhtı atmasıyla 2006 da geçirdiği beyin Embolisi’nden sonra sokağa çıkması zorlaşmıştı. Bizleri gayet iyi anlıyordu ancak konuşması ve hareketi sınırlanmıştı.

Onu evinde ziyaret etmeye başladık. Sıkıldığı zaman engelli arabasıyla mahalleyi şöyle bir dolaşırdık. Hava alırdık, dili çözülür ve konuşmaya başlardık.

 

Babası Anadolu’dan gelip başkente yerleşen bir Ankara çocuğuydu. Rıza abi, bu günkü Etnografya Müzesinin bulunduğu mahallede dünyaya geldi.

 

Babası Ali Bey, annesi Mürüvvet hanımdı. Ailenin tek çocuğuydu. Aslen Kayseriliydi. Boya badana işlerinin ustasıydı. Ona tanıdık esnaflar “Ali Usta” derlerdi. Bina restorasyonlarının ustasıydı. Ali Usta aynı zamanda istiklal savaşına süvari birliği içinde katılmıştı ve Kuvayı Milliyenin Mücahitlerindendi. Yunan ordusunu kovarak İzmir’e giren ilk Mehmetçiklerden biriydi.

Silah arkadaşların çoğu şehadet şerbetini içerken Allah ona da Gazilik şerefini lütfetmişti. Yani Rıza abi bir Gazi çocuğuydu. Kendisi her zaman sohbetlerde iftihar ettiği, İstiklal Madalyası sahibiydi. Rıza abinin annesi Mürüvvet Hanım Ankara’nın yerlisiydi. Ankara Kız Enstitüsü mezunuydu okumayı seven kültürlü bir hanımefendiydi. Seferberlik yıllarında bütün Osmanlı vatanında kıtlık vardı. Mübarek Ramazan geldiğinde Mürüvvet hanım bir zeytinle niyetlenir ve akşam ezanı okunurken bir bardak suyla orucunu açan güçlü iman sahibi bir mü’mine hanımdı.

 

Rıza Ulucak Mütevekkil bir insandı. Kendisiyle ve çevresiyle barışıktı.

 

Onu ilk defe 1994 yılında Balgat’taki Refah Partisi genel Merkezinde  tanıdım. RP İskenderun İlçe Başkanıydım.  Rutin yapılan genişletilmiş il divan toplantısı münasebetiyle Ankara'ya geldiğimizde onu tanıma imkanı bulmuştum.

Odasında Onu ziyaret ettiklerimizde tüm Hatay grubuna sohbetle birlikte çay ikram ederdi. Yemeği beraber yerdik.

 

Rıza Ulucak Refah Partisi Seçim işlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısıydı.  Liderimiz Erbakan ile en çok ve en rahat görüşenlerden biriydi. Ankaradan memlekete götüreceğimiz en doğru haber ve yorumu ondan alabiliyorduk.

 

Rıza Ulucak’ın çocukluk ve gençlik yılları Ankara’da yaşanmıştır.

Etrafında salkım söğütlerin sıralandığı bir mesire yeri olan Bentderesinde ve Bentderesinin üzerindeki Taşköprü’ye yakın Hıdırlık Tepesinin kuzeyinde uzanan Mermer Çeşme civarında yaşanmıştır

 

EĞİTİMİ

 

Rıza Ulucak, Necati Bey ilkokulunda mektebe başladı. Sırayla ismet Paşa Ortaokulu ve Ankara’nın meşhur idadisi Gazi Lisesinden mezun oldu.

Yüksek tahsilde Babası Tıp isterken Hukuk onun tercihi oldu.

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden başarılı  bir öğrencilikten sonra 1951 yılında diplomasını aldı. Hiç Serbest Avukatlık yapmadı. Devlet’e hizmeti tercih etti.

 

1954 yılında evlendiği  Semahat hanım (Annemizden) üç erkek ve bir kız çocuğu dünyaya geldi.

 

Mahmut Alaaddin, Ayşenur, M. Seyfeddin ve E. Miraceddin ile birbirinden hayırlı dört evlat yetiştirdi.

 

Vatani görevini İstanbul’da ve Polatlı kışlasında tamamladı.

 

Türkiye’de meslek olarak Hukukçuluğun en revaçta olduğu yıllardı. Rıza Ulucak Ankara’da ve Maliye bakanlığında 25 yıl Hazine Avukatlığı ve  bilirkişi sıfatıyla Müşavir Avukat olarak görev yapmıştır.

 

Türkiye adına bir programa  katılmak üzere gönderildiği İngiltere’de bir yıl kalarak çalışmalarını sürdürdü.

 

Hukuki konularda verdiği güven ve donanımıyla bakanlıkta “Çalışma Genel Müdürü” olarak ataması yapıldı.

 

Gençliğinde merhum Başbakan Erbakan'la tanışması hayatında bir milat oldu.

 

Rıza Ulucak geniş ufuklu bir Sorumlu Aydın olarak Erbakan’la birlikte çalışmaya karar verdi. İyi günde de zor günlerde de onun yanından ayrılmadı. İnançlı, saygın, gayretli ve çalışkan kişiliğiyle Refah Partisinin üst kademelerinde görev aldı.

 

Biz ayda bir geldiğimiz Balgat genel Merkezinde Rıza Ulucak abimizden çok şey öğrendik. Sırayla Recai Kutan, Fehim Adak, Ahmet Tekdal ve Erzurumlu Lütfü Esengünü dolaşır sonra da Rıza Ulucak  abimizin odasında çayımızı içer sohbetiyle dinlenirdik.

 

24 Aralık 1995 Genel seçimlerinde biz Hatay’dan TBMM ye girerken Ankara’dan seçilen Rıza Ulucak abimizle Refah Partisi Gurubunda buluşuyorduk. Onun tecrübelerinden her zaman faydalanıyorduk.

Refah Partisi 28 Şubat Postmodern darbe ile kapatılınca yeniden kurduğumuz Fazilet Partisinde yine omuz omuzaydık.

 

Çukurambarda aynı apartmanda yıllarca komşuluk yaptık. O vakit namazlarını mutlaka camide kılardı. Aynı mescidin cemaati olduk. Kamet getirir ve tesbihatla duayı onunla yapardık. Eşi semahat hanımefendi de kendisi gibi mümin, inançlı ve mübarek bir insandı.

 

Hayırseverdi. Keşmir Depremine ve Gazze mağdurlarına en çok yardım yapanlardandı.

Birlikte Umreye ve Hacca gitmiştik. Mekke ve Medine’de anlattıklarıyla bizlere rehber olmuştu.  Her zaman Alçak gönüllü, mütevazı ve kanaatkârdı.

 

17 Mart 2014 gecesi Onu ebedi aleme uğurladık. Bütün komşular ondan razı idi. Allah da Rıza abimizden razı olsun ve  Ona şefkatiyle muamele etsin ve bizlere Onunla cennette buluşmayı nasip etsin. Amin!
Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:44
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:29
Yatsı 20:51
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı