Gerek Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, gerekse de meclis başkanı Numan Kurtulmuş yaptıkları açıklamalarda şimdiye kadar binlerce yitirdiğimiz can yanında ülkenin teröre ayırdığı finansmanın iki trilyon doları aştığını söylediler.
Dile kolay, ülkenin kendi iç dinamiklerine harcanacak 2 trilyon dolar teröre ve terör belasının zararlarına harcanmış.
Ben de üşenmedim ve şu anda 16 milyon insanı aşan ülkenin en dezavantajlı kesimi olan emeklilerimize teröre harcanan bu para harcansa neler yapılabilir onu düşündüm.
Şayet terör bitirilir ve terörsüz bir Türkiye’ye geçilirse teröre harcanan parayla emeklilerimize hangi imkanlar sunulabilir?
Teröre harcanan bu devasa bütçenin emeklilerimize ayrılması durumunda, Türkiye’deki emeklilerin yaşam kalitesinde ve refah düzeyinde köklü iyileştirmeler sağlanabilir. Bu miktar emekliler için hayal bile edilemeyecek birçok imkanı gerçeğe dönüştürebilir. İşte bu bütçeyle emeklilere sunulabilecek başlıca imkanlar.
1- Refah ve Gelir iyileştirmeleri:
Emekli maaşlarında devrim niteliğinde artışlar yapılır. Emekli maaşları, enflasyonun çok üzerinde, insanca yaşayabilecek bir seviyeye çıkarılabilir. Bu, emeklinin temel ihtiyaçlarını rahatça karşılamalarını ve ekonomik kaygılardan uzak bir yaşam sürmelerini sağlar.
Bayram ikramiyeleri gibi ödemeler çok daha yüksek seviyelere çıkarılabilir. Yıl içerisinde ek ikramiyeler ve “refah payı” adı altında düzenli ödemeler yapılabilir.
Emeklilerin kredi kartı veya banka kredisi gibi borçları için faizsiz veya düşük faizli yapılandırma imkanları sunulabilir, hatta belirli şartlarda borçlarının bir kısmı devlet tarafından karşılanabilir.
Yine emekli maaşları enflasyon karşısında erimeyecek şekildeotomotik olarak güncellenebilir ve alım güçlerinin korunması garanti altına alınabilir.
Emeklilerin küçük çaplı üretim ve hizmet faaliyetleri için faizsiz kredi veya hibe destekleri sağlanarak ek gelir elde etmeleri teşvik edilir böylece üretime katkı oluşturulabilir.
2- Sağlık Hizmetlerinde Erişilebilirlik ve Kalite:
Emekliler için tüm sağlık hizmetleri (muayene, tahlil, ameliyat, ilaç vb.) devlet ve özel ayırdı olmaksızın tamamen ücretsiz hale getirilebilir. Özel hastanelerde de fark ödemeden tedavi imkanı sunulabilir.
Reçeteli veya reçetesiz tüm ilaçlar, tıbbi malzemeler (işitme cihazı, gözlük, protez vb) ücretsiz olarak sağlanabilir.
Yatağa bağımlı veya hareket kısıtlılığı olan emekliler için profesyonel evde bakım hizmetleri yaygınlaştırılabilir ve devlet tarafından karşılanabilir.
Modern, konforlu ve uzman kadrolu yaşlı bakım evleri kurulabilir. Bu merkezlerde emeklilerin hem sağlık hem de sosyal ihtiyaçları karşılanabilir.
Emeklilerin sağlık amaçlı termal tesislere vaya kaplıcalara gitmeleri için ulaşım ve konaklama sağlanabilir.
3- Sosyal ve Kültürel Faaliyetler:
Tüm toplu taşıma araçları (Otobüs, tren, vapur, uçak) emekliler için tamamen ücretsiz hale getirilebilir.
Tiyatro, sinema, konser, müze, ören yeri gibi tüm kültür vesanat etkinliklerine ücretsiz veya sembolik ücretlerle erişim imkanı sunulabilir.
Her il ve ilçede emekli modern, donanımlı ve geniş sosyal tesisler (Okuma salonları, hobi atölyeleri, spor alanları, kafeteryalar) kurulabilir. Bu tesislerde emeklilerin bir araya gelerek sosyalleşmeleri , çeşitli aktivitelere katılımları sağlanabilir.
Bunların yanında kısaca özetleyecek olursam Tatil ve seyahat destekleri sağlanabilir, kendilerine devlet tarafından sübvanse edilmiş tatil paketleri sunulabilir.
Konut desteği,ev tadilet ve onarım desteği, Elektrik, su doğalgaz gibi temel ihtiyaçlarda indirim imkanları sağlanabilir.
Terörsüz Türkiye’nin sadece emekli penceresinde gördüklerim bunlar. Diğer toplum kesimlerine getireceklerini bir başka yazımda paylaşacağım.