01.07.2022, 17:13 24

YAYLADAĞI’NDA NELER OLUYOR

1996 yılında şöyle demiştim:

Anlatmak mümkün mü söz ile seni

Bir kuru türküyle saz ile seni

Her gönül göremez göz ile seni

Adı konulmamış şiir gibisin.

Nihayet yıllar sonra adı konuldu. Anlatmak için sıraya girdi değerli akademisyenler.

23 Haziran 2022 Perşembe günü Yayladağı Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Milli Mücadele’nin En Güney Cephesi: Yayladağı” konulu sempozyuma gösterilen yoğun ilgi tarihe düşülecek en önemli nottu bence.

Devrent piknik alanında kahvaltıyla başladığımız tarihi günü, gün batımı Sungur’da teleme çalarak bitirdik. Yeni sağılmış keçi sütünün ustasının elindeki bakır tasta nasıl maya tuttuğunu izledik. Yayladağı’nın rakımı en yüksek köyünde defne yaprağının rayihasıyla yudumlarken telemeyi, içimiz buydu, üşüdük.

Değerli hocalarım; Mehmet Tekin, Süleyman Hatipoğlu, İsmet Bozoğlan, Ömer Cila ve ev sahibi Zeki Baykal ile sempozyum sonrası ezber bozan sunumların değerlendirmesini yaptık.

Prof.Dr. Ali ARSLAN, Prof.Dr. Mehmet Emin ÜNER, Prof.Dr. Ömer ERDEN, Prof.Dr. Muhammet ERAT, Burak Fazıl ÇABUK, Kadir OKTAY gibi değerli katılımcıların katkı sunduğu sempozyum üç oturumda gerçekleşti.

Oturum aralarında yöreye ait Halk Oyunları gösterileri ve Kilisli Halk Müziği Sanatçısı Eyüp BEYDAĞLI’nın yorumladığı türküler hem konuşmaktan ve dinlemekten yorulan katılımcıları dinlendirdi hem de programa ayrı bir renk kattı.

Milli Mücadele yıllarında İngilizler ve Fransızlara yiğitçe karşı koyan Yayladağılı kahramanlar kısa künyeleriyle tanıtıldılar. Düşman işgallerine karşı toplanan Milli Kongrelerin 33. sünün yani en son toplanan kongrenin Kırpücük Köyü’nde olduğu tescil edildi.

Sempozyumda sunulan tüm bilgiler program sonrası katılımcılara kitapçık halinde sunuldu.

Şüphesiz bu anlamlı etkinliğin en büyük mimarı; göreve geldiği günden bu güne “yeni şeyler yapmak lazım” düsturuyla çabalayan değerli Belediye Başkanı Mehmet Yalçın’dır. İlki yapılan sempozyumun devamı da gelir inşallah. Akademisyen ve araştırmacılar için önemli bir saha ve sağlam bir kale Yayladağı.

Bu vesileyle başta Belediye Başkanımız olmak üzere bu etkinlikte pay sahibi olan tüm çalışanları içtenlikle tebrik ediyorum.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:01
Güneş 06:22
Öğle 12:48
İkindi 16:20
Akşam 19:05
Yatsı 20:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı