10 bin TL bekleyenler heyecanlandı! Asgari ücret için flaş tahmin

Vatandaş yeni asgari ücrete yapılacak zammı beklerken hem siyasi kanattan hem de uzmanlar dan dikkat çeken açıklamalar art arda geliyor.

EKONOMİ 07.11.2022, 15:45
10 bin TL bekleyenler heyecanlandı! Asgari ücret için flaş tahmin
Sürekli artan enflasyon ve hayat pahalılığı dar gelirli vatandaşı zor durumda bırakırken, biraz olsun gider kalemini dengeleyebilmek isteyen halk gözünü Aralık ayında açıklanacak olan asgari ücret zammına çevirdi.
Geçtiğimiz günlerde AKP'nin önemli isimlerinden biri olan Numan Kurtulmuş asgari ücret ile ilgili açıklamasında  "Asgari ücret zammı için rakam vermek doğru olmaz fakat yılbaşı itibarıyla asgari ücrette yine çok yüksek bir artış olacak" ifadelerini kullanmıştı.
Daha önce de refah payının da asgari ücrete yansıtılacağını açıklayan Kurtulmuş vatandaşın yeni asgari ücret için beklediği zam oranının yükselmesine neden oldu.

Asgari ücretin ne kadar olacağına yönelik tartışmalar sürerken konu ile ilgili uzman isimler de yorumlarda bulunuyor. Bu isimlerden birisi olan SGK uzmanı Özgür Erdursun, asgari ücretin 8.250 TL bandında olacağını beklediğini belirtirken bu rakamın üzerine de çıkılabileceğine vurgu yaptı.

Erdursun konu ile ilgili yaptığı açıklama da “Memurlar yüzde 42 enflasyon farkı aldı. Emekliler, SSK, Bağkur emeklilerine enflasyon farkı veriliyor. Asgari ücrete yüzde 50 zam yapıldı. Tüm asgari ücretlilerin gelirleri arttı. Daha sonra yüzde 30 arttı. Ama asgari ücretin üzerinde çalışan 8,5 milyonun aylığı patronun iki dudağı arasında kaldı. Memur, emekli, asgari ücretlilere devletin belirlediği oranda zam yapılıyor. Asgari ücretin üzerinde çalışanlara işverenin zam yapma zorunluluğu yok. Bu uygulamada da asgari ücretin üzerinde aylık alan kişileri cezalandırıyoruz. İyi niyetli işverenler aynı oranda zam yapıyor ancak asgari ücretin üzerinde aylık alan herkese bu oranda zam yapılmıyor.” dedi.

Bu noktada devlet desteğinin önemine vurgu yapan Erdursun, “O kişileri de ayrı tutmadan ne kadar zam yapılacak? Oran belli ise aynı oranın tüm çalışanlara yansıtılması gerekiyor. İkincisi devletin destek vermesi lazım, işsizlik sigortası fonundan mı verir, Hazine’den mi verir? Devletin elini taşın altına koyarak destek vermelidir. Mesela 2018 yılında asgari ücret 1603 liraydı devletin desteği devletin desteği 150 liraydı. Şu anda asgari ücret 5 bin 500 lira, devletin desteği 100 lira. Daha fazla destek vermesi gerekiyor ki maliyet artmasın. Maliyet artarsa işveren, esnaf bunu fiyatlarına yansıtır. Biz bugün yaşadığımız enflasyondan daha yüksek oranda enflasyon yaşarız ve yapılan zammın da anlamı olmaz” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:15
Güneş 05:43
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:30
Yatsı 20:52
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı