Altın alma zamanı mı? İslam Memiş altın fiyatları için net konuştu

Altın Piyasaları Uzmanı İslam Memiş altın fiyatları için öngörülerini yineledi. Altın yatırımcısı için analizlerini paylaşan Memiş, altın alma zamanı mı sorusuna yatırım tavsiyesi vermeden cevap verdi

EKONOMİ 30.07.2021, 23:40
37
Altın alma zamanı mı? İslam Memiş altın fiyatları için net konuştu
Altının gram fiyatı şu saat itibarıyla 491.90 TL’de işlem görüyor. Bugünlerde uzmanlar, FED’in faiz kararının altın fiyatları için fırsat olduğu yönünde değerlendirmeler yapıyor. Bu yorumlar karşısında altın yatırımcısı altın fiyatlarının geleceği için öngörülere dair araştırmalarda bulunuyor. Peki, altın fiyatı, gram altın fiyatı ne kadar olacak? Altın alma zamanı mı?

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, katıldığı Youtube programında altın fiyatlarına dair değerlendirmede bulundu. Altın fiyatları için dikkat çeken yorumlarda bulunan İslam Memiş, altın yatırımcısı için yatırım tavsiyesinde bulunmadan “altın” niteliğinde uyarı ve tahminler yaptı.

Youtube kanalında Sami Altınkaya’nın altın piyasalarına dair sorularına cevap veren İslam Memiş, “Altın alma zamanı mı?” sorusuna gelişmeler ve teknik veriler üzerinden cevap verdi. Memiş, “Altın fiyatlarında yaşanan bu toparlanma isteğinin ben Ağustos ayı içinde devam edeceğini tahmin ediyorum. Teknik olarak 1,840- 1,860 1,880 dolar seviyelerine tekrar gündeme gelme olasılığı da çok kuvvetli görüyorum. Dünyada tekrar artan bir enflasyon riskine karşı enflasyonun olduğu yerde altın her zaman kraldır ve kendini konuşturur ve dolayısıyla da altının tekrar önümüzdeki aylarda yükselme potansiyelini ben şahsen kişisel öngörü ve tahminimi kuvvetli görüyorum.” dedi.
İslam Memiş’ten altın fiyatları tahmini
“Burada Amerikan Merkez Bankası FED'in, FED başkanı, FED üyelerinin, Hazine Bakanı’nın açıklamalarının baskılandığı ve bu süreçte tahvil alımlarıyla alakalı enflasyonla alakalı şahin tonda söylemlerin özellikle etkili olduğunu da hep beraber görmüş olduk ve dolayısıyla hiçbir hükümet yetkilisi, hiç bir merkez bankası veya hiçbir ülkenin ekonomi yönetimi de kendi ülke ekonomisini batıyoruz, zarardayız demez, herkes tozpembe hayaller sunarak ekonomisini ayakta tutmak için, insanlara psikolojik anlamda destek vermek için, söylemlerini her zaman artırdığını hep beraber zaten farkındayız ve biliyoruz. Gerçek olanla söylemlerin arasındaki farklılıklar zaman zaman ay ay değişiyor. Geçen Amerikan ekonomisinin iyi bir durumda olduğunu söyleyen, enflasyonun geçici olduğunu söyleyen, faiz artırma sürecini başlatmak isteyen Powell, bu toplantısında biraz daha güvercin bir açıklama yaparak biraz daha ayağı yere basan bir açıklama yaptı. Finansal okuryazarlık da tek tek sorulara cevap verdi ve delta varyantı ile alakalı artan vaka sayıları faiz artırımı ile alakalı bu ihtimalin biraz daha şimdiden uzak olduğu, işsizlik rakamlarının yüksek olduğu gibi birçok etkeni saydı. Yani diyor ki biz yarınımızı bile göremezken beklemeyi tercih ediyoruz. Ülke ekonomileri ciddi bir tahribata uğradı. Kuraklık ve doğal felaketler var. Bu enflasyon sanırım kalıcı ve birkaç ay daha kalıcı olmaya devam edecek. Biz önümüzü 2-3 ay görmedikten sonra bazı eylemleri net bir şekilde yapmaya kararlı değiliz tarzında açıklamalar yaptığını gözlemledik.
Tabiki geçen ayki söylemler ile birlikte altın ve gümüş ve diğer değerli metallerden altın fiyatları, gümüş fiyatlarında yaşanan bu baskılama yerini toparlanmaya bıraktı. Yerini yükselişleri bıraktı diyemiyoruz, sadece toparlanmaya bıraktı.
Yükselişlerin devam edebilmesi için de teknik olarak bazı direnç seviyelerini yukarı yönlü kırması gerektiğini düşünüyorum. Özellikle altının ons fiyatı 1,790-1,825 dolar aralığında işlemler gerçekleştirmeye devam ediyor. Düşüşlerin yaşanabilmesi için 1790 dolar seviyesinin altına sarkması gerekiyor.
Yükselişlerin devam etmesi için de bugün de 1,825 dolar seviyesinin üzerinde kapanışlar gerçekleştirmesi gerekiyor ki yükselişlerin 1,840- 1,860 devamında 1,880 dolar seviyesine kadar devam edebilsin.
Peki, bu yükseliş öngörüm devam ediyor mu? Daha önceki sohbetlerimizde yılsonuna kadar altının ons fiyatının 1,960 dolar seviyesine kadar yükselebileceğini, 1,960 dolar seviyesi test edildikten sonra tekrar bir geriye dönüş mü yoksa 2000 dolar seviyesini tekrar yukarı yönlü kıran bir ONS altın mı olacak karşımızda. Soru işaretini görmek için de teknik olarak 1,960 dolar seviyesini görme ihtimalinden bahsetmiştim. Bu öngörü ve tahmin de herhangi bir değişiklik yok. Bugünkü ekonomik tabloda, bugünkü gelişmeler de bu öngörünün halen devam ettiğini belirtmek isterim. Peki, bu öngörünün neye bağlıyarak söylüyorum. 1,960 dolar seviyesine göre telaffuz ediyorum tabiki. Enflasyonun bende geçici olacağını tahmin etmiyorum. Diğer bütün ülkelerde kalıcı bir enflasyon, hiper enflasyon, devamında body kitleri getirmiş olduğu problemler. Tabiî ki bunun yanında o gördüğümüz televizyonlarda izlediğimiz doğal felaketler, seller, kuraklık gibi kıtlık gibi birçok neden de maalesef güvenli limanlara olan talebin artacağını düşünüyorum.
Diğer yandan dünyadaki merkez bankaları da altın talebinde ciddi bir artış olduğunu gözlemliyoruz. Yaklaşık 633 - 833 civarında bir altın talebi yılın ilk yarısında gerçekleşmiş oldu.
Haziran ayında Türkiye’de altın satan ülkeler arasında yerini aldı. Ama genele baktığımız zaman da merkez bankalarının altın talebi halen devam ediyor. Malumunuz geçen yıl 2020 yılında düğünler, nişanlar, sözler, bütün resmi törenler, yani altın takı ve mücevherat grubu ile alakalı fuarlar, üretimler, tüketimler, geri dönüşümler ihmal edildiği için kapanmalar gerçekleştiği için bu süreç yaşanmadığı için ister istemez bu sektörde fiziki talebin olmadığını gördük ve dolayısıyla da aşının bulunması ile birlikte tekrar kapanmalar kalktı. Devamında düğünler, nişanlar, bütün fuarlar üretimden tekrar hız kazandı. Bu sefer fiziki tarafta da bir talep artışı olduğunu gözlemliyoruz.
Özellikle Hindistan, Çin, Türkiye gibi Ortadoğu birçok ülkede fiziki altın talep tarafında ciddi bir talep artışı oldu. Bu da fiziki alımı merkez bankaları gibi halkın yastık altı birikiminden tutun da işçilikli gruplardaki mücevherat grubundaki bütün istekleri kalemlerde fiziki altın talebinin de artmasına neden oldu ve dolayısıyla da önümüzdeki aylarda yukarı yönlü hareketlerin olması muhtemel olacaktır.
Ancak Eylül ayına geldiğimiz zaman Amerika Merkez Bankası FED söylemlerini bakalım artıracak mı? Artık vaka sayılarında önümüzü net bir şekilde görebiliyoruz. Artık bu aşılama süreci bitebilir veya biz 2022 yılının ilk çeyreğinden itibaren artık tamamen bir faiz artırım sürecine geçebiliriz. Artık koronavirüs salgını dünyada yok oldu ve Dünya Sağlık Örgütü bunu ile alakalı biraz olumlu açıklamalar yapmaya başlarsa emtia fiyatlarında hızlı bir geri çekilme görebiliriz ama neresinde, tabiki altın veya gümüşün ons fiyatında gram taraflarını ayrı tutuyoruz.
Tabiki altın fiyatlarında yaşanan bu toparlanma isteğinin ben Ağustos ayı içinde devam edeceğini tahmin ediyorum. Az önce ifade ettiğim teknik olarak 1,840- 1,860 1,880 dolar seviyelerine tekrar gündeme gelme olasılığı da çok kuvvetli görüyorum. Dünyada tekrar artan bir enflasyon riskine karşı enflasyonun olduğu yerde altın her zaman kraldır ve kendini konuşturur ve dolayısıyla da altının tekrar önümüzdeki aylarda yükselme potansiyelini ben şahsen kişisel öngörü ve tahminimi kuvvetli görüyorum.
Gelelim ikinci senaryoya ikinci senaryo düşüş yönünde. Eğer İslam Memiş yanılırsa Amerikan Merkez Bankası fiyat daha önce bir söylemle Ağustos ayı toplantısında bir faiz artırımı söylemine başlarsa bu sefer aşağı yönlü trend görmemiz mümkün olacaktır ve satış baskısı hızlanacaktır. Bu her iki senaryoyu yatırımcısı kenara not etmeli ve ona göre pozisyon almalı.
Yatırımcısı şuna bakacak, etrafına bakacak dünya ekonomisine bakacak, haber akışlarına bakacak ve enflasyon eğer geçici olduğunu düşünüyorsa, koronavirüs salgını, delta varyantı ile alakalı endişeleri tamamen ortadan kalktığını düşünüyorsa, sel felaketlerinin kuraklığın dünya ekonomilerinde ciddi tahribata neden olmayacağını düşünüyorsa evet altınlarını satabilir, tekrar farklı pozisyonlar açabilir ama tam tersi bir düşünceye sahipse o zaman altını bekletme bence daha büyük bir avantaj olduğunu şahsen düşünüyorum.
Değerli metal olan taleple birlikte artacak ve gümüş de altın gibi değerli olmaya devam edeceğini ben tahmin ediyorum. O yüzden gümüş yatırımcısı eğer kısa vadeli olarak altın veya gümüş, döviz veya kripto para borsa veya farklı enstrümanlar yatırım yaparak ben yıl içinde daldan dala zıplayarak para kazanayım. Bir an önce zengin olayım. En uyanık ben olayım, hiç kimse kazanmasın, ben kazanırım düşüncesine sahip olurlarsa burada yanlış bir karar verirler. Duygularıyla değil, aklıyla hareket etmesi gereken bir süreçteyiz. Koca koca merkez bankalarının başkanları çıkıp koca koca devleti yöneten insanların maliye bakanları çıkıp daha yarın sabahı ön göremezken küçük yatırımcıların bence çok öz güven içinde olmaması gerektiği bir dönemde geçiyoruz.
Özellikle Türkiye şu anda sadece bir doğal felaket, sadece bir yangın süreci sadece siyasi otoritenin tartışıldığı bir dönemde geçmiyor.”

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:15
Güneş 05:43
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:30
Yatsı 20:52
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı