Son Dakika

Aradığınız GSM şebekesine ulaşılamıyor

Reklâmlarda uçup kaçan GSM operatörleri her seferinde sınıfta kalıyor.

BİLİM VE TEKNOLOJİ 19.03.2023, 04:35
1
Aradığınız GSM şebekesine ulaşılamıyor
Türkiye’nin telekomünikasyon alt yapısı gelişecek yerde giderek ciddi bir problem haline geliyor. Kahramanmaraş merkezli depremlerde de sınıfta kalan GSM operatörlerinin yetersizliği nedeniyle afet bölgesinden günlerce sağlıklı haber alınamamıştı. GSM şirketlerinin gerekli yatırımı yapmadığı alt yapı nedeniyle deprem bölgesinde yaşanan şebeke sorunu şimdi tüm Türkiye’de de gözleniyor.
Türkiye’nin telekomünikasyon alt yapısı giderek ciddi bir problem haline geliyor. Kahramanmaraş merkezli depremlerde de sınıfta kalan GSM operatörlerinin yetersizliği nedeniyle afet bölgesinden günlerce sağlıklı haber alınamamıştı. Depremde yıkılan binalarla birlikte kullanılmaz hale gelen baz istasyonlarıyla birlikte bölgede yaşanan şebeke sorunu şimdi tüm Türkiye’de de gözlenebiliyor. Cep telefonu aramaları ve internet bağlantılarında problem yaşayan milyonlarca GSM operatörü abonesi çeşitli kanallardan şikâyetlerini dile getiriyor. Deprem bölgesinde yaşanan iletişim sorununun yanı sıra şebeke sorunu yaşayan abonelerin şikâyetlerinden sonra harekete geçen düzenleyici kuruluş BTK, GSM şirketlerine yönelik bir soruşturma başlattı. Ancak geçmişte kesilen cezalara rağmen iletişimi, internet ve GSM alt yapısının bir türlü düzelmediği Türkiye’de ne zaman ciddi bir önlem alınacağı merak ediliyor…

Türkiye’deki iletişim altyapısının sorunlarına ilişkin konuşan Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, “GSM şirketleri yine bir afette sınıfta kaldı. Maliyetlerinden dolayı baz istasyonlarını meskenlerin üstüne koyarken gerekli özeni göstermediklerini görüyoruz. Bu insan hayatına etki eden bir şeyken depremle birlikte yerle bir olan baz istasyonları nedeniyle kimse deprem bölgesine ulaşamadı. Tüm Türkiye afet bölgesine ulaşamadı, afet bölgesindekiler yetkililere haber veremedi. Tüm bunlar yetmezmiş gibi depremden sonra GSM şirketleri kârlarını düşünmeye devam etti. Afetten etkilenen vatandaşlarımıza fatura düzenlenmesi kabul edilebilir bir şey mi?” ifadelerini kullandı.

GSM şirketlerinin yasal yükümlülüklerine değinen Aydın Ağaoğlu, “Halen yürürlükte olan ‘Elektronik Haberleşme Sektöründeki Hizmet Kalitesi Yönetmeliği’ ve ‘Tüketici Hakları Yönetmeliği’ kapsamında GSM şirketleri, ortaya çıkan arızaları süratle gidermek ve internet hizmetinde vaat edilen hızın en az yüzde 70’ini sağlamak zorunda. Aksi halde sunulan hizmet ayıplı hale gelir. Afet bölgesinde de GSM şirketlerinin ayıbını gördük. Bu noktada BTK devreye girmeli ve tüketiciler de yaşadıkları sorunları bildirmeli. Şikâyetler BTK’nın internet sitesi üzerinden kolaylıkla yapılabilir. Gelen şikâyetler üzerinden harekete geçildi, yine geçilir. Afet anında haberleşme imkânı sunulmayacaksa ne zaman sunulacak?” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:15
Güneş 05:43
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:30
Yatsı 20:52
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı