Son Dakika

Arpalık haline getirildi… TÜRKŞENER Tarım’da limon skandalı!

Skandalları da bitmiyor... Şeker vurgunu ve şaibeli arpa, buğday satışı ile gündeme gelen TÜRKŞEKER Tarım’da, yeni bir skandal patlak verdi.

GÜNDEM 14.03.2023, 04:35
3
Arpalık haline getirildi… TÜRKŞENER Tarım’da limon skandalı!
TÜRKŞEKER Tarım’ın, depremzede çiftçiden düşük fiyattan aldıkları limonu yüksek fiyattan marketlere satarak komisyonculuk yapması, tepkileri üzerine çekti. TÜRKŞEKER Tarım, gelinen noktada asli görevlerinden uzaklaşırken, yöneticilerine yüksek maaşların ödendiği bir arpalık haline getirildi.
TÜRKŞEKER Tarım’ın sözleşmeli tarım ve regülasyon anlamında bir görevi kalmamasına rağmen yöneticilerine ve çalışanlarına yüksek maaşların ödendiği bir kurum haline getirilmesi dikkat çekiyor. Çiftçi ve ülke tarımı adına hiçbir fonksiyonu kalmayan TÜRKŞEKER Tarım’da genel müdür, 2 genel müdür yardımcısı, 4 direktör ve 20 müdürlük bulunurken, genel müdür, huzur hakkı ile birlikte 100 bin liranın üstünde maaş alırken, genel müdür yardımcıları 80 ile 90 bin lira arasında, direktörler 75 bin lira, müdürler ise 60-65 bin lira arasında maaş alıyorlar.
Sözde çiftçi ile sözleşmeli üretim yaparak üretime ve çiftçiye destek vermek için kurulan TÜRKŞEKER Tarım, depremzede üreticinin limonunu 7 liradan alarak yüzde 57 kârla 11 liraya Migros’a sattığı ortaya çıktı. Hükümet bir taraftan gıda fiyatlarının aracı ve komisyoncular tarafından yükseltildiğinden şikâyet ederken, diğer taraftan Türkiye Varlık Fonu’nun bünyesinde bulunan ve Varlık Fonu Genel Müdür Yardımcısı Murat Ulu’nun Yönetim Kurulu başkanlığını yaptığı TÜRKŞEKER Tarım’ın komisyonculuk yaparak çiftçinin sırtından para kazanan bir şirket haline gelmesi yaşanan skandalı gözler önüne seriyor. 

TÜRKŞEKER Tarım’ın kamu şeker fabrikalarının bağlı bulunduğu TÜRKŞEKER ile hiçbir bağı bulunmazken, TÜRKŞEKER Tarım’da yapılan şaibeli işlerin faturasının da isminden dolayı TÜRKŞEKER’e kesilmesi, kamuya ait şeker fabrikalarını da yıpratır hale geldi.
TÜRKŞEKER Tarım, eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak döneminde, sözleşmeli üretimin yaygınlaştırılması ve gıda ürünlerinde regülasyon görevi görmesi amacıyla kurulmuştu. Kurulduğu ilk yıllarda kuruluş amacı doğrultusunda hizmet ederken, Berat Albayrak’ın görevden ayrılmasıyla birlikte TÜRKŞEKER Tarım da asli görevinden uzaklaşarak, şaibeli ürün satışları ve kamu kaynaklarının belli kesimlere aktaran bir kurum haline getirildi.

Yüksek maaşların ödendiği ve adeta bir arpalık haline getirilen TÜRKŞEKER Tarım’ın yaptıkları bütün satışlarla ilgili kamuoyuna hiçbir bilgi verilmezken, yönetim kurulu üyelerinin ve üst düzey yöneticilerinin bile şirketin web sayfasında yayınlanmayarak kamuoyundan gizlenmesi dikkat çekiyor.

TÜRKŞEKER Tarım’ın Yönetim Kurulu başkanlığını Türkiye Varlık Fonu Genel Müdür Yardımcısı Murat Ulu yaparken, genel müdürlüğünü ise Muhammed Gümüşsoy yapıyor. Geçmişte TÜRKŞEKER’in ürettiği şekerlerin tamamen TÜRKŞEKER Tarım üzerinden yapılması, şeker satışlarındaki denetimi ortadan kaldırırken, çiftçiden alınan buğday ve arpaların da toplu halde hiçbir duyuru ve ilana çıkılmadan TÜRİB üzerinden kapalı bir şekilde belli firmalara toplu halde satıldığı şaibeli bir şekilde ortaya çıkmıştı. Yine çiftçiden alınan nohudun, piyasanın çok altında fiyatla ihale ve duyuruya çıkılmadan yandaş firmalara el altında satılması gündeme gelirken, asıl skandal ise 1 Ocak 31 Mayıs 2022 tarihleri arasında şeker fiyatları düşükken şeker tüccarına yapılan şeker satışlarında yaşanmıştı.

1 Ocak-31 Mayıs 2022 tarihlerinde şeker fiyatları düşükken, şeker tüccarı yapan belli firmalara yapılan şeker satışı kamuoyuna açıklanmazken, konuyla ilgili Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’na yapılan 4 ayrı başvuruya da TÜRKŞEKER Tarım’ın hiçbir şekilde cevap verilmemesi, şeker vurgununa yönelik iddiaları kuvvetlendiriyor. 

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:15
Güneş 05:43
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:30
Yatsı 20:52
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı