Bakan Bozdağ: Üzeri örtülen herhangi bir şey yok

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Adli tahkikatların binanın yapımından tamamlanmasına kadar olan aşamaları kapsadığını ve sorumluların belirlenmesi için çalışmaların devam ettiğini söyledi.

GÜNDEM 28.03.2023, 22:35
1
Bakan Bozdağ: Üzeri örtülen herhangi bir şey yok
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Ankara Hakimevi'nde konaklayan depremzedelerle iftar programında buluştu. İftar öncesinde katılımcılara hitap eden Bakan Bozdağ, depremin yaralarını sarmak için devletin tüm imkanlarının seferber edildiğini belirtti. Depremzedelerin yanında olduklarını vurgulayan Bakan Bozdağ, iftar programında birlikte dua etti.
Bakan Bozdağ, şunları söyledi:

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Bekir Bozdağ, yeni ev sahibi olan vatandaşlara yönelik nakdi yardım hakkında açıklamalarda bulundu. Bozdağ, evlerine eşya temini konusunda da destek sağlanacağını belirtti ve vatandaşların istedikleri şekilde eşyalarını alabileceklerini söyledi. Bakan Bozdağ, planlama doğrultusunda haziran ayı sonuna kadar bu yardımların tamamlanacağını ifade etti.Bozdağ, sözlerine şu şekilde devam etti:

Depremde yıkılan binalarla ilgili yürütülen soruşturmalar kapsamında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Bekir Bozdağ açıklamalarda bulundu. Bozdağ, bugüne kadar 1552 şüpheli hakkında işlem yapıldığını ve bunlardan 325'inin tutuklandığını, 566'sına adli kontrol kararı verildiğini belirtti. Ayrıca, 355 şüpheli hakkında yakalama kararı çıkarılırken, 98 şüphelinin de gözaltı talimatı verildiğini söyledi. Bakan Bozdağ, adli tahkikatın bütün boyutlarıyla devam ettiğini ve Adalet Bakanlığı tarafından iadelerinin talep edildiği bazı kişilerin yurt dışına kaçtığını ifade etti.
Bakan Bozdağ, soruşturma kapsamında vefat eden 74 kişiden de bahsetti ve adli tahkikatın bütün yönleriyle devam ettiğini vurguladı. Sadece müteahhitlerin değil, yapı denetim sorumlularının, mühendislerin ve işçilerin de sorumluluğu olduğunu belirten Bozdağ, bu binanın temelinden bitimine kadar hangi aşamada kimlerin sorumluluğu varsa adli tahkikatların bu kişilerle ilgili devam ettiğini ifade etti.
Bakan Bozdağ, üzeri örtülen herhangi bir şeyin olmadığını ve hukukun işleyeceğini vurgularken, adaletin tecelli edeceğinden hiçbir vatandaşın şüphesi olmaması gerektiğini belirtti. Soruşturmaların hızla devam ettiğini ve suçluların cezasını çekeceğini sözlerine ekledi.
Sonuç olarak, Depremde yıkılan binaların soruşturmaları kapsamında yargı süreci devam ediyor ve Adalet Bakanlığı, yurt dışına kaçan 4 kişi hakkında iade talebinde bulundu. Bakan Bozdağ, adaletin tecelli edeceğini ve sorumluların cezasını çekeceğini söylerken, vatandaşların da bu süreçte hukuka güvenmeleri gerektiğini belirtti.
 “Önümüzdeki bir yıl içerisinde yıkılmış tüm yerleri kaldırdığımız gibi yıkılacak binaları, ağır hasarlıları, yıkıp alanları temizlediğimiz gibi deprem gören illerimizde yeni şehirler kuracak, yeni yaşam alanları oluşturacak, insanlarımızın her birini daha güvenli ve daha depreme dirençli konutlardan daha iyi yaşam alanlarında yaşama imkanı sunacağız. Sayın Cumhurbaşkanımız da kamuoyunu açıkladığı gibi deprem konutlarını en geç bir yıl içerisinde hak sahiplerine teslim edeceğiz. Bu bizim şeref borcumuzdur. Milletimize taahhüdümüzden öte, milletimize borcumuzdur.
Ölenlerimizin emanetine sahip çıkmamızın gereğidir ve biz emanetlere hep sahip çıktık, bundan sonra da sahip çıkmaya devam edeceğiz. Bunun vaktinde gerçekleşeceğinden hiç ama hiçbir depremzede kardeşimizin endişesi olmasın. Çünkü dün biz bunun aynısını Van depremi sonrası yaptık, Bingöl depremi sonrası yaptık, Tunceli,  Malatya depremleri sonrası yaptık. Simav deprem sonrası yaptık İzmir depremi sonrası yaptık. 17 Ağustos 1999’da yaşadığımız büyük depremin sonrasındaki konutları da yine biz yaptık, hak sahiplerine teslim ettik. İnşallah bu konutları da yakın hak sahiplerine, süresi içerisinde teslim edeceğiz. Referansımız bizim geçmişte yaptıklarımızdır. Siz de buna şahit olacaksınız.”
“Gelecek senenin en geç haziran ayına kadar da vatandaşlarımız bu konutlara kavuşma imkanı bulacaktır. Bunun içinde gayretli bir çalışmayı hem Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız hem toplu konut idaremiz hem AFAD’ımız hem de diğer ilgili bakanlıklarımız büyük bir gayretle sürdürmektedirler. Deprem felaketi nedeniyle yaşanan bu zorlukların elbette hukuk açısından da sorumlu olduğu kişiler olduğunu hepimiz biliyoruz. Ceza hukuku soruşturmalarının sağlıklı yürümesi bakımından her deprem yaşanan yerde, Cumhuriyet Savcılıkları bünyesinde deprem soruşturma büroları oluşturuldu ve buralarda savcılarımız etkin bir soruşturmayı yürütmektedirler.”

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 19 Mart 2024
İmsak 05:17
Güneş 06:37
Öğle 12:51
İkindi 16:16
Akşam 18:56
Yatsı 20:11
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı