Bulgaristan’ın bile gerisine düştük!

Döviz kurlarında yaşanan yükseliş, hayatın her alanında zam olarak vatandaşa yansırken, dar ve sabit gelirli vatandaşın sırtındaki yük artmaya devam ediyor.

EKONOMİ 10.06.2023, 00:40
1
Bulgaristan’ın bile gerisine düştük!
Dövizde seçimin ardından yaşanan artış ile birlikte özellikle asgari ücretin değer kaybı da arttı. Brüt asgari ücret, döviz cinsinden 425 dolara ve 395 avroya geriledi. Asgari ücretin avro karşılığı, AB içinde en düşük asgari ücretin verildiği Bulgaristan’ın bile altına düştü.
Seçimlerin ardından döviz kurlarında ani yükselişe geçerken, TL’deki değer kaybı devam ediyor. Yaşanan değer kaybının ardından fiyatlarda ki artış ile dar ve sabit gelirli vatandaşın sırtındaki yük artmaya devam ediyor. Dolar ve avrodaki artış ile asgari ücretin karşılığı da erimeye devam ediyor.
Seçimlerden önce döviz kurları nispeten sabitlenmişken, seçimlerin kesinleşmesinin ardından kurlar fırladı. Dolar 23 TL’yi, avro ise 25 TL’yi geçti. Dövizde yaşanan bu yükseliş ise vatandaşın cebine giren maaşları eritirken, vatandaşın aldığı ürünlerin fiyatlarına da zam olarak yansıdı. Artışlar ile birlikte akaryakıt başta olmak üzere birçok ürüne de zam gelirken, vatandaşın alım gücü de düştü.
Dövizlerde yaşanan artış ile çalışma hayatında genel ücret durumuna gelen asgari ücret dolar ve avro bazında kaybolan değere en iyi örneklerden oldu. Yılbaşında yapılan zam ile asgari ücret brüt 10 bin 8 TL olurken, net olarak ise 8 bin 506 TL olmuştu. Brüt asgari ücret yılbaşında 535 dolar ederken, geçen 6 ayın sonunda dövizdeki artış ile birlikte brüt asgari ücret 425 dolara geriledi. Avro baz alındığında ise brüt asgari ücret yılbaşında 500 avroya karşılık gelirken 6 ayda 395 avroya kadar geriledi.
Avrupa ülkeleri arasında en düşük asgari ücret Bulgaristan’da verilirken, Bulgaristan’da asgari ücretli bir çalışan 399 avro aylık ücret alıyor. Türkiye’de son dönemlerde yaşanan ekonomik kriz nedeniyle asgari ücret ile çalışma oranında yaşanan artışlar nedeniyle genel ücret haline gelen asgari ücret 395 avroya karşılık geliyor. Döviz kurlarında yaşanan artış ile birlikte Türkiye asgari ücret konusunda tüm Avrupa Birliği ülkelerinin altında kaldı.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:15
Güneş 05:43
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:30
Yatsı 20:52
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı