Son Dakika

Cep telefonları kansere neden olur mu? Beyin tümörünün belirtileri...

Günde en az 10 saat elimizde duran cep telefonu sağlığımızı tehdit ediyor mu yoksa her şey bir efsaneden mi ibaret? Cep telefonları kansere neden olur mu? Beyin tümörünün en önemli belirtisi neler?

SAĞLIK 07.06.2021, 14:45
13
Cep telefonları kansere neden olur mu? Beyin tümörünün belirtileri...
Yoğun bir şekilde cep telefonu kullanımının beyin tümörü oluşumu etkilediği iddiası uzun yıllardır tartışılan konulardan. 
Yüksek doz iyonlaştırıcı radyasyon, vücuda değdiğinde DNA hasarı yaparak kansere yol açabiliyor.
Gamma, X ışınları ve mor ötesi yani ultraviyole ışınlar bu özelliktedir, yani tehlikeli radyasyon içermektedirler.
Bu özellik, radyoterapi ve radyolojide kullanılan bazı cihazlarda var. Cep telefonu, mikrodalga radyo televizyon ise iyonize olmayan enerji taşıyorlar.
Bir başka deyişle uzmanlar bu tür cihazların kanser oluşturduğuna dair güçlü kanıtlar olmadığı görüşünde.
Cep telefonlarının değdikleri dokuda, ısıyı arttırdığını kabul eden uzmanlar zararlı olduğuna dair bulgunun olmadığını savınıyor.

ABD Ulusal Toksikoloji Programı tarafından yapılan hayvan deneylerinde, yüksek derecede cep telefonu dalgalarına maruz bırakılan farelerde kanser riskinin artmadığı belirlendi.
Peki bu tür algılar manipüle mi ediliyor. Bu çalışmaların kalabalık sayıda bilim adamı tarafından yapıldığı düşünülürse, bunun çok mümkün olamayacağı tahmin edilebilir. Evet gerçekten de tüm bu bilgiler ışığında cep telefonunun masum olarak değerlendirilebilir. 
Yine de dikkatli olmakta çok büyük fayda var.
Çünkü 1900 yıllarının başından itibaren giderek artan sigara tüketimine rağmen, sigaranın kanser yaptığı tam 40 yıl sonra açıklandı.
O tarihe kadar bilim adamları bir kaçı dışında ya görmezden geldi ya da kapitalizmin çarkları arasında sesizliğie gömüldü
 Birçok tarım ilacı da uzun yıllar kullanıldıktan sonra kanserojen ilan edildi.
Bir başka açı ise cep telefonlarının yıllar sonraki etkilerini şu an kestirmek güç. Özellikle gelişme çağındaki çocuklarda, uzun yıllar sonra nasıl bir soruna yol açacaklarını bilmek şu an için mümkün görünmüyor.

Cep telefonları ile görüşmelerin mümkün olduğunca kısa tutulması önemli. Radyasyon yaydığı göz önüne alınarak telefon baş kısmında uzak tutulmalı
Günlük konuşmalarda da mümkün olduğunca, kulaklık tercih edilmeli.

SAR değeri düşük telefonları tercih edin.
Gece cep telefonunuzu mümkünse yatak odanızın dışında tutun ya da kapatın.
Araba kullanırken kesinlikle cep telefonu kullanmayın. Sürüş esnasında dikkat dağılmasına neden olan telefonlar kaza oranını ciddi şekilde arttırmaktadır.
Son araştırmalarda cep telefonu kullanımı, trafik kazalarının yüzde 60‘ından sorumludur.

Baş ağrısı (özellikle geceleri olan baş ağrısı)Bulantı, kusma, çiftgörme, bulanık görmeBayılma (sara nöbetleri)Denge ve yürüme bozukluklarıKollarda ve bacaklarda hissizlik, karıncalanma veya güç kaybıUnutkanlık, kişilik bozuklukları, konuşma bozuklukl

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:15
Güneş 05:43
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:30
Yatsı 20:52
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı