Son Dakika

Çin liderinden, Tayvan açıklaması: Gerekirse güç kullanırız

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Parti Kongresinde, Tayvan'a yönelik yaptığı konuşmasında, "Güç kullanma ve gerekli tüm tedbirleri alma haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz." diye konuştu.

DÜNYA 16.10.2022, 21:10
1
Çin liderinden, Tayvan açıklaması: Gerekirse güç kullanırız
ABD'nin fitnesiyle Tayvan konusunda gerilim yaşayan Çin hükümeti, Komünist Parti’nin Kongresi'nden Batı'ya meydan okudu.
Çin’de iktidardaki Komünist Parti’nin (ÇKP) 20. Ulusal Kongresi Tiananmen Meydanı’nda yer alan Büyük Halk Salonu’nda başladı.
Dünyanın ikinci büyük ekonomisini gelecek 5 yılda yönetecek en üst lider kadrosunun belirleneceği kongre bir hafta sürecek.Eyaletlerin, başlıca devlet kuruluşlarının ve bazı bakanların da yer aldığı kongrede, ÇKP Merkez Komitesi’nin asli ve yedek üyeleri seçilecek.

Çin Devlet Başkanı ve ÇKP Genel Sekreteri Şi Cinping, Ulusal Kongre’nin açılış töreninde yaklaşık 2 saat süren bir konuşma yaptı. Partinin geride kalan 5 yıldaki çalışmalarını değerlendiren Jinping, ülkenin geleceğine dair mesajlar verdi.
Son yıllarda uluslararası toplumun gündemine oturan Çin-Tayvan gerilimine dair değerlendirmelerde bulunan Cinping, "Tayvan konusunda ayrılıkçılığa ve dış müdahaleye karşı muazzam bir mücadele yürüttük. Ulusal egemenliğimizi ve toprak bütünlüğümüzü koruma ve Tayvan’ın bağımsızlığına karşı çıkma konusundaki güçlü kararlılığımızı gösterdik. Azami samimiyet ve çaba göstererek ‘barışçıl yeniden birleşme’nin gerçekleşmesi yönünde ısrar ediyoruz, ancak güç kullanma ve gerekli tüm tedbirleri alma haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz. Tayvan meselesini çözmek Çin halkının kendi işidir, buna karar verecek olanlar Çinlilerdir" dedi.
Cinping ayrıca, Pekin’in Tayvan ile ekonomik ve kültürel temasları ilerletmeye istekli olduğunun da altını çizdi.
Öte yandan, ÇKP’nin Hong Kong’a dönük politikasında da son 5 yıllık süreçte başarı elde edildiğine dikkat çeken Cinping, Hong Kong’un ‘‘vatanseverlerce’’ yönetilmesini ve anakara ile entegrasyonunu destekleyeceklerini dile getirdi.
Cinping, Hong Kong’da uzun vadede de "Bir Ülke İki Sistem" adı verilen modelin uygulanacağını kaydetti.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 27 Nisan 2024
İmsak 04:13
Güneş 05:42
Öğle 12:41
İkindi 16:26
Akşam 19:31
Yatsı 20:54
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı