“Doğu Akdeniz'de geri adım atılamaz!”

Müstafi Tümamiral Cihat Yaycı, Doğu Akdeniz’de yaşanan bir son dakika gelişmesine dair gazetemize önemli değerlendirmelerde bulundu. Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin tek sondaj arama gemisi Abdülhamit Han’ın Karadeniz’e çekileceği iddialarını değerlendiren Yaycı, “Mavi Vatan’da ekonomik çıkarlarımız ve varlığımız ancak sismik ve sondaj gemileri ile korunabilir” dedi.

GÜNDEM 22.04.2024, 04:35
2
“Doğu Akdeniz'de geri adım atılamaz!”
Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki tek kalan sondaj arama gemisi Abdülhamit Han’ın Karadeniz’e çekileceği iddialarına Müstafi Tümamiral Doç. Dr. Cihat Yaycı’dan sert tepki geldi. Doğu Akdeniz’deki sondaj çalışmalarından kesinlikle geri adım atılmaması gerektiğini ifade eden Yaycı, bir kez daha “Mavi Vatan” vurgusu yaptı.
“Doğu Akdeniz’de tek kalan Abdülhamit Han sondaj gemisi de Karadeniz’e çekilecek söylentileri dolaşıyor” diyen Cihat Yaycı, “Sondaj gemisinin köprülerin altından geçmesi için kuleleri sökülecek ve sonra tekrar takılacak. Tekrar Doğu Akdeniz’e dönmesi için de aynı işlem tekrar edilecek. Bu da yaklaşık 1 sene demek. Doğu Akdeniz’de sondaj ve sismik araştırma yapmak demek her şeyin ötesinde denizlerimize sahip çıkmak demektir! Zaten 2020 son çeyreğinden itibaren Avrupa Birliği baskısı, Yunan ve Rum ile iyi geçinme sevdası yüzünden Sevilla Üniversitesi haritası dışına çıkmamıştık! AB son raporunda Yunan-Rum ağzıyla Türkiye’ye hakaret ve tehditlerde bulunmuştu” ifadelerini kullandı.
Cihat Yaycı, “Bazıları, Karadeniz’de bir an önce gaz çıkartmak için gönderiyoruz lafları ile Doğu Akdeniz’den geri çekilmeye mazeret bulmaya çalışacaktır. Hâlbuki Mavi Vatan’da ekonomik çıkarlarımız ve varlığımız ancak sismik ve sondaj gemileri ile korunabilir. Askeri faaliyetlerle MEB (Münhasır Ekonomik Bölge) haklarımız kullanılmaz. Eğer samimi iseler boşta yatan sismik araştırma gemilerimizi şu ana kadar hemen hiç sismik araştırması yapılmayan 028 Doğu boylamı batısına göndersinler. Eğer Türkiye Cumhuriyeti sondaj ve sismik araştırma yapmaktan bazı nedenlerden dolayı çekiniyorsa, o zaman bazı gemileri KKTC’ye belli süreliğine devredelim. Bu gemilere KKTC bayrağı çekilerek sondaj ve sismik araştırmalar yapılsın. Böylece KKTC’nin tanınırlığına ve KKTC halkının milli gururunun pekişmesine büyük katkı sağlanır” değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 04 Mayıs 2024
İmsak 04:02
Güneş 05:34
Öğle 12:40
İkindi 16:27
Akşam 19:37
Yatsı 21:02
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı