Dolar kuru için hedef neresi? İki uzman uyardı! Karanlık gözüküyor

Dolardaki artış devam edecek mi? Dolar kuru için hedef neresi? Dolarda piyasaların gözlerin 23 Eylül'de Merkez Bankası kararında... İşte Ekonomistler Zelyut ve Özdemir'in dolar kuru yorumu...

EKONOMİ 19.09.2021, 15:20
27
Dolar kuru için hedef neresi? İki uzman uyardı! Karanlık gözüküyor
Dolar fiyatları son günlerde ani yükselişlere başladı. Gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın 23 Eylül’de vereceği faiz kararında. Piyasalar bu hafta dış piyasadan da gelecek FED, Japonya ve İngiltere Merkez Bankalarının kararlarını da takip edecek. Peki, dolar kurundaki artış devam edecek mi? Dolar kurunda hedef neresi? Merkez Bankası 23 Eylül’deki toplantısında ne yapacak?
Ekonomist Evren Devrim Zelyut ile ekonomist Remzi Özdemir, dolar kuru yorumlarında bulundu. Önümüzdeki haftaya yönelik mesajlar veren ekonomistler dolar fiyatları ve faiz için çarpıcı değerlendirmelerine yer verdi. Youtube kanalında konuşan Özdemir, “Türkiye'ye 18 milyar dolar girdi. Bunun 8-9 milyar dolarına bakıyorsun kaynağı belli olmayan para. Bunların Türkiye'ye faydası yok. Bunlar Türkiye'nin kaynağını sömüren paralar. Bu ülke şu anda Hacivat ile Karagöz'ün orta oyunundaki bir ülkeye döndü.” dedi.
Dolar kuru için yorumunu paylaşan Özdemir, “Biraz önümüzdeki bir ay karanlık gözüküyor. Yani hiç iyi şeyler görünmüyor. İnsanların çok dikkatli olmasını tavsiye ediyorum. İnşallah yanılıyorumdur ama gerek tahvil satışı gerek borsada düşüş gerekse dövizdeki yükselişin hepsinin bir arada olması çok hayra alamet bir durum değil diye düşünüyorum.” değerlendirmesinde bulundu.
Ekonomist Evren Devrim Zelyut ise dolar kuru için hedefin neresi olduğuna dair tahminde bulunup, “Dolar kuru 8,60 a yaklaştı. Teknik olarak benim gördüğüm 8,65 ve 8,75’e doğru. 8,50 nin üstünde kalırsa bu kur oraları hedef gösteriyor gibi duruyor.” dedi.Remzi Özdemir’in ’in dolar kuru değerlendirmesi şöyle:
“Aylardır biz burada şunu söylüyoruz. Türkiye'ye para girişi yok, direk yatırım yok. Gelen para ise Londra'daki bir avuç çakalın kısa vadeli vur kaçıdır. Bakıyorsun gazetelere internet sitelerine bazı ekonomistlere hemen bir hesaplama yapıyorlar. Türkiye'ye 18 milyar dolar girdi. Ya Türkiye'ye giren 18 milyar dolar nasıl girdi? Bunun 8-9 milyar dolarına bakıyorsun kaynağı belli olmayan para. Geri kalanına da bakıyorsun vur kaça yönelik hisse senedi için gelmiş, tahvil için gelmiş ve benzeri. Bunların Türkiye'ye faydası yok. Bunlar Türkiye'nin kaynağını sömüren paralar.
Bu ülke şu anda Hacivat ile Karagöz'ün e orta oyunundaki bir ülkeye döndü. Böyle gayriciddi yönetim anlayışı olan bir ülkeye yabancı neden 10 milyar dolar getirsin? Bu ülkeye fabrika kursun bakın bunu ısrarla söylüyorum. Son 10 yılda Türkiye'de açılmış kaç tane fabrika var? Ya da son 20 yılda hiç bu ülkede bir TÜPRAŞ gibi PETKİM gibi devasa şirketler, fabrikalar kuruldu mu? Hayır hiç kurulmadı. Bakıyorsun hepsi geçmişteki kaynaklarımız ve biz bunları özelleştirme adı altında satmışız. Türk Telekom'u başarısız bir özelleştirme. Dünya tarihinde olmayacak bir özelleştirme ama ne oldu bugün Türkiye'de bankaların eğer bilançoları bozuk ise bankaların hisseleri halen daha pul haline gelmişse işte bunun nedeni Türk Telekom’dur. Türk Telekom gibi bazı şirketlerin ya da başka büyük ismini burada ticari sır olarak açıklayamıyorum Çünkü bankaların bazı büyük enerji şirketlerinin inşaat şirketlerinin bankalarda batık.
Evren Devrim Zelyut: Güveni tekrar tesis etmeden bu yabancı sermaye çekemeyeceğim ve rakamlar gerçekten Türkiye'ye dolar girişini bu adamların kestiğini gösteriyor. Dolar girişi azalınca da hem işsizlik hem de dönüp finansal piyasalara baktığımızda kurlarında yukarı doğru gittiğini görüyoruz. Yani dolara da basmak lazım ama borçla nereye kadar. En sağlıklısı bu yatırımlardan gelecek paralarla basmak.
Remzi Özdemir: Türkiye ekonomisinin bu hale gelmesinin baş sorumlusu inşaat şirketleridir. Bu 5 tane 6 tane inşaat şirketidir. Çünkü Türkiye'nin en büyük kaynağı buralara akıyor. Yıllar önce İş Bankası'nın eski CEO'su Ersin Bey etmeyin, eylemeyin inşaata bu kadar parayı harcamayı bırakın. Biz kalacağız ve çok kötü bir ekonomik kriz olacak diye bir uyarısı vardı. Türkiye'de inşaat şirketlerinin hızla büyüdüğünü devasa ihalelerin alındığını ve Türkiye'de sanayi üretiminin hızla çökmeye başladığını görüyoruz.”
“Bu sistemde ısrar etmenin hiçbir karşılığı yok. Dolar/TL’ye baktığımızda yine 8,50 nin üstüne doğru attı ki zaten bizim beklentilerimizle yani özellikle senin beklentilerin burada hakkında vereyim. 8,30 8,28’lerden oraya geldi, oradan dönecek sonbahar birazcık hareketli geçecek. Sonbaharda sıkıntılar artacak dedin eylülün neredeyse ortasına geldik ve tekrardan 8,50’nin üstüne çıkan bir kur var. Burada en büyük beklenti Merkez Bankası mı? Merkez Bankası ne yapar Remzi abi?”
Remzi Özdemir: “Şu anda dolar 8,60 seviyesine çok yakın değerlerde seyrediyor. Dolar neden yükseldi? Yani doların aslında yükselişini ben her zaman senin programında söylüyorum, biraz finansal okuryazarlığı yardımcı olmaya çalışıyoruz. Burada kâhinlik yapmıyoruz. Sadece insanlara işaretleri okuyun doğru yatırım kararı verin diye ve dolardaki işaretler de zaten bu seviyeye geleceğini hatta çok daha üst seviyelere geleceğini gösteriyor. Çünkü neden ortada bir merkez bankasının öngörülemeyen gibi görünse de politik olarak öngörülebilen bir kararları var. Merkez Bankası Başkanı Almanlarla yaptığı toplantıya bak. O toplantıya baktığın zaman o başkanın açıklamalarına baktığınız zaman zaten bu doların orada kalmayacağını görmemek için kör olmak gerekiyor. Yine bakıyoruz 23 Eylül'e tıkanmış durumda ama 23 Eylül'de değil sorun. Son 23 gündür türk tahvillerine satış geliyor. Devlet tahvili alıyorsunuz. Eğer faizler düşerse doğal olarak elinizde yüksek faizden almışsanız para kazanmanız gerekiyor. Yani benim elimde bugün yüzde 22 oranında bir devlet tahvili varsa faiz düştüğü zaman para kazanacağım. Peki buna rağmen yabancı neden türk tahvili satıyor? Bakın bu çok önemli bir şey. Tahvil satıyor borsada hisse senedi satıyor ve dediğin gibi para girişi durdu. Yani sanki evet 23’ü etken olabilir ama genel olarak da Türkiye'de kötü bir beklenti var ya da beklenti yaratılmaya çalışılıyor.
Biraz önümüzdeki bir ay karanlık gözüküyor. Yani hiç iyi şeyler görünmüyor. İnsanların çok dikkatli olmasını tavsiye ediyorum. İnşallah yanılıyorumdur ama gerek tahvil satışı gerek borsada düşüş gerekse dövizdeki yükselişin hepsinin bir arada olması çok hayra alamet bir durum değil diye düşünüyorum.”
Evren Devrim Zelyut: “Burada Türkiye'nin özelinde bir sorun var. Yani işte bu merkez bankası'nın 23’ünde faiz indirimi olabilir. Siyasi sıkıntılar ben şimdi ekrandan abi piyasa ekranından gelişmekte olan ülkelerin dolarla olan durumuna bakıyorum. Sadece türkiye'de ve rusya'da bir sıkıntı var. Abi onun haricindeki diğer ülkelerin milli paralarının da bugüne özel bir sıkıntı yok. Ama biz dediğim gibi 8,60 a yaklaştı. Teknik olarak benim gördüğüm 8,65 ve 8,75’e doğru 8,50 nin üstünde kalırsa bu kur oraları hedef gösteriyor gibi duruyor.”

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:15
Güneş 05:43
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:30
Yatsı 20:52
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı