Dolar kurunda düşüşün sonuna mı geldik? Atilla Yeşilada açıkladı...

Ekonomist Atilla Yeşilada değişen piyasa koşulları içerisinde dolar kuru beklentilerini revize ederken dolar kurunda düşüşün sonuna gelindiğini iddia etti.

EKONOMİ 04.09.2021, 16:05
13
Dolar kurunda düşüşün sonuna mı geldik? Atilla Yeşilada açıkladı...
Türkiye’nin önde gelen ekonomistlerinden Atilla Yeşilada dolar kuru ile ilgili önümüzdeki dönem beklentilerini ekonomist Artunç Kocabalkan’ın sosyal medya kanalında açıkladı.
Artunç Kocabalkan, “ Şuandaki mevcut durum Türk Lirası’nın daha fazla değerlenmesine sebebiyet verecek mi? ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 23 Eylül’de bir faiz indirimi gerçekleştirdiği taktirde dolar kuru yukarı gidecek mi?”  sorularını sorarken Atilla Yeşilada dolar kuru ile ilgili beklentilerini şu sözlerle özetledi:

“Eğer ABD’de çok kötü bir Tarım Dışı İstihdam veya Fed üyelerinden biz bu varlık alımı noktasında geç kaldık tarzında bir açıklama gelmezse ve dolar endeksi çok düşmezse Türk Lirası’nın dolar karşısındaki değer kazanımının sonuna geldik. Zaten kamu otoriteleri de Türk Lirası’nın dolar karşısında çok değer kazanmasını istemez. Çünkü onların kafasında ihracatta rekabet ancak dolar kuru işe kazanılıyor.

Merkez Bankası faiz indirse dahi Türk Lirası’nın çok fazla değer kaybedeceğini düşünmüyorum. Merkez Bankası’nın faiz indirdiği senaryoda iki tane duruma bakabiliriz. Sayın Erdoğan’ın defalarca ifade ettiği kendi para teorisi içerisinde hareket etmiştir ve kafasında seçim niyeti yoktur. O zaman Merkez Bankası faiz indirir bir ay sonra yeniden artırmak zorunda kalır. Çünkü dolar kuru üzerindeki yukarı yönlü baskılar taşınmaz hale gelir. Yok gerçekten bir seçim dönemine içerisine girdiysek Merkez Bankası gerek doğrudan gerekse kamu veya özel bankalar vasıtasıyla piyasaya müdahale eder. Bu müdahalelerin Berat Albayrak döneminde geçici de olsa işe yaradığını gördük. Şuanda Türkiye’de yeterli döviz var. Kasım ayına kadar dış borç ödemeleri çok yükselmiyor. Dolasıyla bu görüşümde ısrar ediyorum. Merkez Bankası faiz indirirse muhakkak dolara müdahale gelir. Çünkü seçim kazanmak için parasal şartları genişletiyorsan dolar kurunun yukarı gitmesine müsaade edemezsin çünkü millet ona çok daha fazla bozuluyor”

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:15
Güneş 05:43
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:30
Yatsı 20:52
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı