Son Dakika

Dünya Sağlık Örgütü'nde maymun çiçeği alarmı: Acil toplandılar

Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa'da birçok ülkede 100'den fazla maymun çiçeği virüsü vakasının görülmesinin ardından harekete geçti.

DÜNYA 21.05.2022, 11:20
8
Dünya Sağlık Örgütü'nde maymun çiçeği alarmı: Acil toplandılar
Covid-19 bitti derken, Dünya Maymun çiçeği virüsü ile çalkalanıyor.
Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa'da bir çok ülkede 100'den fazla maymun çiçeği virüsü vakasının doğrulanmasının ardından acil toplanma kararı verdi.
Örgüt, yaz aylarında festivaller ve partiler arttıkça virüsün Avrupa'da yayılmasının hızlanabileceği konusunda endişeli.

Almanya, maymun çiçeği virüsünü Avrupa'da şimdiye kadarki en büyük salgın olarak tanımladı.
Vakalar, İngiltere, İspanya, Portekiz, Almanya ve İtalya'nın yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Belçika, İsrail ve Avustralya'da doğrulandı.

Tarihte ilk olarak 1958'de maymunda bulunan virüs, insanlar arasında ilk defa 1970'te Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde kayıtlara geçti.
Kısa zamanda 11 Afrika ülkesine sıçrayan virüs, Afrika'nın dışında ilk olarak 2003'te ABD'de yayıldı. Daha sonra 2018'de İngiltere ve İsrail, 2019'da Singapur ve 2021'de ABD'de, Afrika'ya seyahat eden bazı kişilerde maymun çiçeği virüsüne rastlandı.
Şimdiye kadar en çok Afrika'da etkili olan virüs, 2017'de Nijerya'da en büyük salgına yol açarken ülkede 200 kişi virüse yakalandı ve vakaların yüzde 3'ü hayatını kaybetti.

Endemik bir virüsün neden olduğu nadir hastalıklardan biri olarak bilinen maymun çiçeği, Kongo ve Batı Afrika türü olmak üzere ikiye ayrılıyor.
Virüsün Kongo türünün yüzde 10'a kadar ölüm riski bulunurken Batı Afrika türünün ise her 2 vakadan birinde yüzde 1 ölüm oranına sahip olduğu biliniyor.
Genellikle hayvandan insana ve nadiren insandan insana yakın temasla bulaşan virüs, vücutta yüksek ateş ve kaşıntılı kabarcıklara yol açabiliyor.

En son Kasım 2021'de ABD'de görülmesinin ardından aylar sonra yeniden Afrika dışına çıkan maymun çiçeği virüsü ilk olarak 7 Mayıs'ta İngiltere'de, bundan önce Nijerya'ya seyahat etmiş bir kişide tespit edildi.

İngiltere'nin ardından virüsün yayıldığı İspanya'da Sağlık Bakanlığı verilerine göre mevcut durumda 7 kesinleşmiş, 24 de şüpheli maymun çiçeği vakası bulunuyor.

Avrupa'nın dışında virüs, Amerika kıtasında ABD ve Kanada'da görüldü. Kanada hükümetinden dün yapılan açıklamada, ülkenin Montreal bölgesinde 17 şüpheli vaka olduğu kaydedildi.

Maymun çiçeği vakalarının başka ülkelere yayılarak küresel salgına dönüşme ihtimali tartışılırken, virüsün ölüm riskine karşı etkili bir aşının olup olmadığı da merak ediliyor.
Konuya ilişkin İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı, maymun çiçeği virüsü için özel bir aşı olmadığını, ancak çiçek hastalığı aşısının bir miktar koruma sağladığını belirterek, ihtiyaç duyulanlara aşının teklif edildiği bilgisini paylaştı.

Dünya korona salgınından kurtulmaya çalışırken bir başka virüsün yayılmaya başlaması herkesi doğal olarak endişelendirdi.
Çiçek hastalığına sebep olan virüsle aynı aileden gelen ve tuhaf biçimde “maymun virüsü” adı verilen bu virüs ne kadar tehlikeli, ondan ne kadar korkmalıyız?
Bu virüsle ilgili ilk bilinmesi gereken şey, virüsün havadan bulaşmadığı, sadece vücut sıvılarıyla bulaştığı.
Hastalık su çiçeğine benziyor, çocukluğunda çiçek aşısı olanlar daha az risk altında. Uzmanlar büyük bir salgın beklemiyor.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:15
Güneş 05:43
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:30
Yatsı 20:52
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı