Eczacılar: 'İlaçların yüzde 23'ü bulunmuyor, çünkü yok'

Eczacılar ilaçların yüzde 23’ünün bulunmadığını belirterek ilaç fiyat kurunda güncelleme yapılmazsa bu oranın kasımda yüzde 30-35’lere tırmanacağını söyledi.

EKONOMİ 07.10.2022, 10:50 07.10.2022, 14:04
6
Eczacılar: 'İlaçların yüzde 23'ü bulunmuyor, çünkü yok'

Türkiye’de ilaçların yüzde 23’üne ulaşılamıyor. Tüm Eczacı Kooperatifleri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Ecz. Tarkan Bir, ilaç fiyat kurunda güncelleme yapılmazsa bu oranın kasımda yüzde 30-35’lere tırmanacağını söyledi.
Bazı antibiyotikler, çocuk şurupları (öksürük, ateş düşürücü, grip, antibiyotikler vs.), onkoloji, tansiyon, mide, depresyon, migren, karaciğer ve safra rahatsızlıkları, dikkat eksikliği-hiperaktivite bozukluğu, mantar enfeksiyonları tedavisinde kullanılan, tanı amaçlı göz damlaları, kan, diyabet ilaçları bulunamıyor. Bulunmayan ilaçlar sürekli değişiyor.
Üretim maliyetlerindeki artışlar, ilaçta dışa bağımlılık gibi pek çok etken bu sorunun artmasında büyük rol oynuyor.
Gaziantep Eczacı Odası Başkanı Ecz. İrfan Demirci, "Eczanemde hormon antagonisti ilaç için bir annenin ağlamasını gördüm. Kızı için ilacı benden bulmamı istedi. Ben kadınla beraber ağladım. Bence insanımız bunu hak etmiyorlar” diyor. 
Türk Eczacıları Birliği’nin çağrısıyla eczacılar, eczane çalışanları, eczacılık fakülteleri öğrencileri 16 Ekim Pazar günü Ankara’da hakları ve gelecekleri için meydana çıkacak. Beyaz önlükleri ve aileleriyle mitinge katılacak eczacı ve eczacı adayları, hem bu ilaç yokluklarına hem de ilaç fiyat farklarına, kontrolsüz açılan fakültelere, eczanelerdeki ekonomik çıkmaz, kamu eczacılarının hak kayıplarına eczacıların yok sayılmasına, eczacılık mesleğinin değersizleştirilmesine ‘dur’ diyecekler.  

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:15
Güneş 05:43
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:30
Yatsı 20:52
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı