Elektrik fiyatları korkutan uyarı: Dolar kuru faturaları kabartacak

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Aydemir, “Son dönemde dünyada yükselen emtia fiyatları ile ülkemizdeki yüksek dolar kuru enerji faturalarımızı daha da kabartacak." uyarısında bulundu.

SİYASET 23.09.2021, 16:50
14
Elektrik fiyatları korkutan uyarı: Dolar kuru faturaları kabartacak
DEVA Partisi Sektörel Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Birol Aydemir, dünyada yükselen emtia fiyatları ile yüksek dolar kurunun elektrik ve doğal gaz faturalarını artıracağını söyledi. İktidarı emtia fiyatlarındaki düşüş dönemini kaçırmakla eleştiren Aydemir “Enerji sektöründe daha rutin işleri bile yürütemeyen iktidardan iyi kaptan olmasını beklemek mantık dışı.” dedi.
“İktidar, yatırım ortamını bozarak, piyasayı siyasete alet ederek yeterli yatırımların yapılmasına engel olmuş ve vatandaşımızı elektrikte ve doğal gazda zam yağmuruna ve elektrik kesintilerine maruz bırakmıştır.” diyen Birol Aydemir, “Son olarak Temmuz 2021’de elektrik tarifelerine yapılan %15’lik zam ile Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sisteminden bu yana sanayi, ticarethane ve tarımsal sulama tarifelerindeki artış %168’e, mesken tarifesindeki artış ise %105’e ulaşmıştır. Yine doğal gazda Eylül 2021’de doğal gaz tarifelerine yapılan son zamlarla Ocak 2018’den bu yana elektrik üretici tarifesindeki artış %196’ya, sanayi tarifesindeki artış %156’ya ve mesken tarifesindeki artış %95’e varmıştır.” ifadelerini kullandı.
“Bu iktidar bir şeyde sınır tanımıyor: Kötü yönetim. Zamlar kötü yönetimin sonucu. İktidarın bu konudaki performansını sürekli artırması ‘Yok artık! Bu kadarı da olmaz!’ denilen her şeyi olduruyor, olduracak. Örnek vermekte hiç zorlanmıyoruz; elektrik ve doğal gazda gelen zam yağmurlarına rağmen yeni zamlar gelir mi? Ne yazık ki evet. Umarız haklı çıkan biz olmayız da vatandaşlarımızın üzerine ek yük binmez. Ancak korkarız ki son dönemde dünyada yükselen emtia fiyatları ile (özellikle kömür ve doğal gazda) ülkemizdeki yüksek dolar kuru enerji faturalarımızı daha da kabartacak. Ülke içindeki sıkıntılar konusunda gerekli iradeyi ortaya koymayan, aksiyonları almayan iktidar, küresel bazda yaşanan artışlar konusunda da zamanında alabileceği önlemleri almamış ve vatandaşımızı göz göre göre yeni zamlarla karşı karşıya bırakmıştır.”
“Ne yapabilirdi iktidar? En azından 2020’de yaşanan emtia fiyatlarındaki düşüş dönemini değerlendirerek, bu dönemde alıcı bulmakta sıkıntı yaşayan tedarikçiler ile bugüne kıyasla oldukça iyi şartlarla alım anlaşmaları yapabilirdi. İktidar zamanında gerekli adımları atmadığı için yüksek fiyatla ithal edilecek olan doğal gazın bedeli gerek elektrikte gerekse doğalgazda sanayiye, tarım sektörüne, ticarethane ve konutlara yani tüm vatandaşlarımıza yansıyacak. Önümüzdeki dönemlerde de global düzeyde fırtınalar olabilir. İyi kaptan fırtınada belli olur. Enerji sektöründe daha rutin işleri bile yürütemeyen iktidardan iyi kaptan olmasını beklemek mantık dışı.”
“Milletin artık yeni zamlara tahammülü kalmadı. İktidar artık vakit kaybetmeksizin boş gündemlerle uğraşmaktan vazgeçmeli ve vatandaşlarımızı rahatlatacak önlemler almalı. Kötü sonuçlardan gerekli dersleri çıkarmalı, orta ve uzun vadeli yerinde adımlar atmalı ve sorumluluklarının farkında olmalı. Ya da kötü yönettiğini kabul ederek artık yol açmalı.”
 
 
 

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 19 Mart 2024
İmsak 05:17
Güneş 06:37
Öğle 12:51
İkindi 16:16
Akşam 18:56
Yatsı 20:11
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı