Son Dakika

Formülsüz çözüm istiyoruz

Hükümete yakın basın yayın organlarında çıkan ve “formül” olarak sunulan hak gasplarının, eşitlik ilkesine aykırı olduğunu belirten EYT’liler net cevap verdi…

GÜNDEM 05.09.2022, 06:30
1
Formülsüz çözüm istiyoruz
Emeklilikte Yaşa Takılanlar ( EYT) Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Boran Özüpak, EYT federasyon üyeleriyle dün Kadıköy’de bir araya gelerek yaşanan mağduriyetin 23. yıl dönümü nedeniyle bir basın açıklaması düzenledi. Özüpak, “Emeklilikte yaşa takılanların mağduriyetine sebep olan yasanın üzerinden 23 sene geçti.  8 Eylül 1999’da çıkarılmış olan 4447 sayılı yasanın bazı hükümlerinin evrensel hukuk kurallarına aykırı bir şekilde geçmişe yönelik uygulanması emeklilikte yaş şartını ortaya çıkarmıştır. Mevcut emeklilik şartları kazanılmış haklarımızken ilaveten üçüncü bir şart olarak eklenen yaş şartının geçmişe uygulanması adaletsiz, eşitlik ilkesine aykırıdır” dedi. EYT’liler hak taleplerini hep bir ağızdan “Formülsüz EYT”, “Formülsüz çözüm istiyoruz” sloganları atarak dile getirdiler.
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Boran Özüpak, mağduriyetlerinin yıl dönümünde dün EYT Federasyon üyeleriyle bir araya gelerek, bir basın açıklamasında bulundu. Yapılan basın açıklaması medya mensupları tarafından yoğun ilgiyle takip edildi. EYT’liler hep bir ağızdan #formülsüzeyt, #formülsüzçözümistiyoruz şeklinde sloganlar atarak taleplerini dile getirdi. EYT Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Boran Özüpak, EYT Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Boran Özüpak, yaş şartının eşitlik ilkesine aykırı olduğunu belirterek, “Emeklilikte yaşa takılanların mağduriyetine sebep olan yasanın üzerinden 23 sene geçti. 8 Eylül 1999’da çıkarılmış olan 4447 sayılı yasanın bazı hükümlerinin evrensel hukuk kurallarına aykırı bir şekilde geçmişe yönelik uygulanması emeklilikte yaş şartını ortaya çıkarmıştır. Mevcut emeklilik şartları kazanılmış haklarımızken ilaveten üçüncü bir şart olarak eklenen yaş şartının geçmişe uygulanması adaletsiz, eşitlik ilkesine aykırıdır. Bu durum yasaların öngörülebilir ilkesinin hiçe sayıldığı bir şekilde düzenlenmiştir. Bir avuç EYT’li olarak başlayan mücadelemiz kitlesel bir mücadeleye dönüşmüştür. Bugün baktığımızda EYT sorununu bir an önce çözülmesi gereken toplumsal bir sorun olduğu sivil toplum kuruluşlarınca ve partilerce kabul edilmiş bir durumdur” ifadelerini kullandı.

Anayasal haklarını kullanmak istediklerini belirten Özüpak, birçok olumsuz durumla karşılaştıklarını dile getirerek, “En başından beri çok olumsuzlukla karşılaştık. Bilgisi olmayanlar, yanlış ve eksik bilgilerle donanmış kişiler tarafından türlü sıfatlarla yaftalandık. Genç yaşta emekli olmak istediğimiz öne sürüldü. Kamuoyuna erken emekli olma talebinde bulunanlar olarak lanse edildik. Oysa kimseden ne bir lütuf ne de bir sadaka istedik. Tamamen anayasamızın 60. maddesinde “Herkes sosyal güvenlik hakkına sahiptir” olarak belirtildiği gibi anayasal hakkımız olan emeklilik hakkımız için mücadele ettik. Bizler yasanın talep ettiği çalışma sürelerini ve sigorta prim ödeme günlerini fazlasıyla doldurmuş hatta 2-3 kata fazlasını doldurmaya yaklaşmış emekçileriz” şeklinde konuştu.

EYT’lilerin hakkını aramak istedikleri zaman asılsız suçlamalarla karşı karşıya kaldığının altını çizen Özüpak, “Cumhuriyet tarihinde en uzun süre çalışma hayatında kalmaya zorlanarak; hem maaşlarımızdan peşinen kesilen sigorta primlerimiz hem de ödediğimiz gelir vergilerimizle aslında devletine en uzun süre katma değer sağlayan, destek olan bir kuşağız. Bunca emeğe rağmen hainlikle suçlandığımız zamanlar oldu. EYT meselesi gündeme geldiğinde erken emeklilik istiyorlar, boş işler, köpük, bütçeye yük, çift dikiş gibi söylemlere maruz kalıyoruz. Bu asılsız suçlamalarla yaftalandığımız günlerde, bizlerin hayalini bile kuramayacağı bol sıfırlı maaşlarla 5-10 dikiş atarak maaş alan bürokratların varlığı ortaya çıktığında canımızın ne kadar yandığını tarif bile edemeyiz” açıklamalarında bulundu.
Mustafa Akpınar / İstanbul

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 27 Nisan 2024
İmsak 04:13
Güneş 05:42
Öğle 12:41
İkindi 16:26
Akşam 19:31
Yatsı 20:54
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı