Son Dakika

Gebelikte çatlak olmaması için ne yapılmalı?

Gebelik döneminde kadınların vücudunda birçok değişim meydana gelir. Bebeğin büyümesi ile deri esner ve bunun neticesinde çatlaklar meydana gelir. Peki gebelikte çatlak oluşumu engellenebilir mi?

SAĞLIK 25.03.2024, 02:00
Gebelikte çatlak olmaması için ne yapılmalı?
Gebelik süreci kadınlar için oldukça zorlayıcı olabilmektir. Birçok kadın mide bulantısı, kasılmalar, kramplar ve ağrılar ile baş etmeye çalışırken bazı kadınlar ise gebelik sürecini oldukça rahat bir şekilde tamamlamaktadır. Bunu başlıca nedenlerinden biri genetik yatkınlıktır. Gebelik sürecinde hemen hemen tüm kadınların ortak sorunlarından biri ise vücutta oluşan çatlak görünümleridir. Bu çatlak görünümünün nedeni ise anne karnındaki bebeğin büyümesi ile derinin gerilmesi ve esnemesidir. Bu durum karın ve kalça bölgelerinde çatlak oluşumlarının meydana gelmesine neden olur.
Gebelik nedeni ile kadınların vücutlarında meydana gelen değişimler çatlaklara neden olmaktadır. Bunun yanı sıra kişilerin aniden çok fazla kilo alması da cildin esnemesine ve çatlak görünümlerine sahip olmasına neden olur. Bu yazımızda gebelikte çatlak oluşumlarının nedenlerinden ve bu oluşumların önüne geçilip geçilemeyeceğinden bahsedeceğiz.

Gebelik döneminde kadınların fiziksel değişimlerine bağlı olarak gelişen çatlaklar aynı zamanda şu nedenlerden dolayı da meydana gelebilmektedir;

Gebelik sürecinin başındaki anne adayları ve gebelik planlayan adaylar, çatlak oluşumlarının hangi dönemde başladığını merak eder. Genel olarak karın bölgesinde meydana gelen çatlaklar, gebeliğin üçüncü ayında başlar. Bu aydan sonra çatlaklar yavaş yavaş artış gösterir ve altıncı ayda ise karın bölgesinde derin çatlak oluşumları başlayabilir. Bunun nedeni, altıncı ayda bağ dokusunun gerilmeye başlamasıdır. Bu duruma bağlı olarak kırmızı renkli çatlakların meydana geldiği de görülür.
Göğüs bölgesi, kalça, bel ve sırt bölgesinde meydana gelen çatlak oluşumlarının nedeni, kadınların gebelik sürecinde kilo almasıdır. Gebelikten sonra fazla kilolar verilse dahi, kilo nedeni ile meydana gelen çatlaklar kalıcı olabilmektedir.

Gebelik sürecinde alınan kilolar ve vücudun bu sürece uyum sağlama çabası, vücutta çatlak görünümlere neden olur. Bu durum alınabilecek bazı tedbirler ile önlenebilir. Bunun için ilk olarak gebelik süreci boyunca vücudun nem dengesinin korunması gerekir. Dengeli ve sağlıklı bir şekilde beslenilmesi aynı zamanda yeteri miktarda su tüketiminin gerçekleştirilmesi oldukça önemlidir. Dengeli beslenme alışkanlığı bu dönemde ani kilo alımına engel olacağı için kiloya bağlı çatlak oluşumunu da engelleyecektir.
Duş sırasında karın bölgesine yumuşak bir sünger kullanımı ile dairesel hareketler eşliğine masaj yapılması bu bölgedeki kan dolaşımını hızlandıracaktır. Bu da cildin elastikliğinin korunmasını sağlayacaktır. Aynı zamanda duş sırasında cildi kurutan sabun ya da duş jeli kullanılmamalıdır. Duştan sonra da cildin nemlendirilmesi için tercih edilen ürünler vücuda uygulanmalıdır.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 28 Nisan 2024
İmsak 04:11
Güneş 05:41
Öğle 12:41
İkindi 16:26
Akşam 19:32
Yatsı 20:55
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı