Son Dakika

“Hava tahminlerinde bilgi kirliliği var”

İTÜ Afet Yönetim Merkezi ve Meteroloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Mikdat Kadıoğlu, İstanbul için yapılan “kuvvetli yağış ve sel” uyarıları hakkında Milli Gazete’ye önemli değerlendirmelerde bulundu.

GÜNDEM 11.08.2022, 18:25
5
“Hava tahminlerinde bilgi kirliliği var”
Haber: Mustafa Akpınar
Dün bazı resmi makamlar tarafından İstanbullulara “şiddetli yağış ve sel” uyarısında bulunuldu. Uyarılara rağmen şiddetli yağış ve sel yaşanmaması vatandaşın kafasını karıştırdı.   İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Afet Yönetim Merkezi ve Meteroloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr.Mikdat Kadıoğlu, meteroloji tahminlerinde bulunmanın bir tekniği olduğuna dikkat çekerek, konu hakkında yetkinlikleri olmayan insanların da hava tahminleri yapmaya başladığını vurguladı. Milli Gazete’ye konuşan Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, hava tahminleri konusunda bilgi kirliliği yaşandığının altını çizdi.

Hava tahminleri konusunda sadece Meteroloji Genel Müdürlüğü’nün (MGM) dikkate alınması gerektiğini belirten Prof.Dr. Mikdat Kadıoğlu, “Birçok kuruluştan şiddetli yağış ve sel uyarıları geliyor. Bu konuyla ilgili Twitter’da her gün yazıp tutan bazı meteorologlar var.Birçok insan meteorolojik tahminlerde bulunuyor konuyla alakalı. Meteorolojik tahminlerde bulunmanın da yolu yordamı var. Bu kadar ortalık velveleye verilmez ki. Hava tahminlerinde bilgi kirliliği var memlekette. Bu durum yalancı çoban sendromuna sebebiyet veriyor.  Bu sefer gerçekten doğru hava tahminleri gerçekleştirildiğinde insanlar inanmamaya başlayacak. Sadece Türkiye’de Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün bu işi yapması lazım. Hava tahminleri bir bölgesel şekilde yapılır bir bölge adına. Bir de ihbar şeklinde yapılır küçük bir alan için. Uyarı tek bir nokta için yapılır.  Bütün şehir, bütün ülke uyarılmaz.  Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nde (MGM) çalışanlar var zaten. Böyle bir kurum varken sosyal mecralar üzerinden orada burada uyarı yapılmasını anlamsız buluyorum. Bu durum bilgi kirliliğine ve kaosa neden oluyor. Bazılarının meteoroloji eğitimi olmamasına rağmen tahminler yaptığını da görürsünüz. Herkes meteorolog kesildi başımıza. Problem tek bir kurum değil böyle tahminler birçok yerden çıkıyor. Bu uyarıları bir kuruluşun yapması gerekir. Bu konunun uzmanı da Meteoroloji Genel Müdürlüğü’dür.” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:15
Güneş 05:43
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:30
Yatsı 20:52
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı