Hindistan’ın Başkenti, Bayrağının Anlamı, Nüfusu, Ana Dili, Para Birimi

Dünyanın en kalabalık ülkesi olan Hindistan aynı zamanda dünyanın en büyük yedinci coğrafyasına da sahiptir. Bu yazımızda Hindistan ile ilgili bilinmesi gereken tüm detayları sizler için derledik.

DÜNYA 23.03.2024, 09:10
Hindistan’ın Başkenti, Bayrağının Anlamı, Nüfusu, Ana Dili, Para Birimi
Hindistan ismi, eski Farsçada İndus adından türetilmiştir. Bu isim, İndus Irmağı ve çevresi için kullanılmıştır. Eski Yunanlılar, İndus toplumunu Hintler olarak adlandırmıştır. Hindistan adı, Hindistan anayasasında ve Hindistan’da birçok yerel dilde Bharat olarak geçmektedir. Bharat ise Bharata klanının kutsal kralı olan Kral Bharata’nın adından türetilmiştir.
Resmi adı ile Hindistan Cumhuriyeti olan ülke, Güney Asya’da bulunmaktadır. Dünyanın en büyük nüfusuna sahip olan Hindistan’ın güneyinde Hint Okyanusu, batısında Umman Denizi ve doğusunda ise Bengal Körfezi yer alır. Ülkenin batısında Pakistan, kuzeydoğusunda Çin, Nepal ve Bhutan, doğusunda Bangladeş ve Myanmar yer alır. Bunların yanı sıra Hindistan; Sri Lanka, Maldivler ve Endonezya ile de oldukça yakın bir konumda yer alır.

Hindistan’ın yirmi sekiz tane eyaleti ve yedi tane birlik bölgesi bulunmaktadır. Ülkenin başkenti olan Yeni Delhi, Hindistan’ın önemli şehirleri arasında da yer almaktadır. Yeni Delhi’nin yanı sıra Hindistan’ın önemli diğer şehirleri arasında Varanasi, Goa, Bombay, Mumbai ve Japur yer alır.

Hindistan sahip olduğu nüfus oranı ile dünyanın en büyük ülkesi olma özelliğine sahiptir. Bu yıl için son açıklanan verilere göre Hindistan’da yaşayan kişi sayısı 1,428,627,663’tür.

Hindistan’ın resmi para birimi Hindistan rupisidir. Hindistan merkez bankası tarafından üretilerek piyasaya sürülen Hindistan rupisinin uluslararası kodu INR’dir. 1 Hindistan rupisi, 0,093 Türk lirasında denk gelmektedir.

Dünyanın en kalabalık ülkesi olan Hindistan’da iki adet resmi dil bulunmaktadır. Bunlardan biri Hintçe diğeri ise İngilizcedir. Hintçe genel olarak ülkenin yoksul kesimlerinde konuşulmaktadır. İngilizce ise ülkenin varlıklı kesimlerinde ve eğitimlileri arasında tercih edilmektedir aynı zamanda remi isimleri ile bilinen yirmi bir adet yerli halk dili de Hindistan’da mevcuttur. Bu diller arasında Konkani, Nepali, Sindhi ve Meiteilon yer alır.

Hindistan bayrağının üst kısmında yatay turuncu şerit, orta kısmında yatay beyaz şerit ve en alt kısmında ise yeşil yatay şerit yer alır. Ortadaki beyaz şeridin içerisinde ise daire formunda ve mavi renkte bir amblem yer alır. 1947 yılında kabul edilen bayraktaki turuncu renk cesaret ve fedakarlığı temsil etmektedir. Bayraktaki beyaz renk barış ve dürüstlüğü temsil ederken, yeşil renk ise sadakat ve kahramanlığı temsil etmektedir. Bayrağın tam orta kısmında yer alan çakra sembolü ise Budizm inancındaki sonsuz kabul edilen yaşam döngüsünü temsil etmektedir.


Ülkede iki farklı ekonomik sistem bulunmaktadır. Bunlardan ilki modern ve dünyanın gerçeklerine bağlı ekonomi sistemidir. Diğer ekonomi sistemi ise yağışlara bağlı bulunan tarım ekonomisidir. İnternet, sigorta, bilişim, sağlık ve bankacılık sektörleri Hindistan ekonomisinin temelini oluşturmaktadır. Aynı zamanda tarım ve sanayi de ülke ekonomisi için önemli bir yere sahiptir.

Hindistan bilindiği gibi kalabalık nüfusu ve dizileri ile dikkatleri üzerine çekiyor. Genel bilgilerin yanı sıra bu ülke hakkında birçok kişinin ilk kez duyacağı bazı bilgiler şu şekilde sıralanabilir;
* Hindistan’da evlilik yüzükleri ayak parmaklarında takılmaktadır. Gümüşten yapılan bu evlilik yüzüklerine ise Bichiya adı veriliyor
* Muson mevsiminin etkili olduğu ülke, dünyada en fazla yağışı alan ülke olarak Guinness Rekorlar Kitabı’na girmiştir
* Hindistan’da altı mevsim yaşanmaktadır. Bilinen dört mevsime ek olarak muson ve kış arifesi olarak bilinen iki mevsim daha vardır
* Hintliler yas günlerinde beyaz, düğünlerde ise pembe ya da kırmızı renk tercih eder
* Ülkede filler için özel olarak tasarlanan SPA merkezleri bulunur
* Satranç oyununun anavatanı Hindistan’dır

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 27 Nisan 2024
İmsak 04:13
Güneş 05:42
Öğle 12:41
İkindi 16:26
Akşam 19:31
Yatsı 20:54
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı