İkinci el otomobiller cep yakıyor; Fiyatlar yüzde 83 arttı!

Döviz kurundaki artış hızının yavaşlamasıyla birlikte ikinci el otomobiller yatırımcılar için cazip bir seçenek haline geldi.

EKONOMİ 27.05.2023, 08:50
2
İkinci el otomobiller cep yakıyor; Fiyatlar yüzde 83 arttı!
 Geçtiğimiz Mayıs ayından bu yana ikinci el araba piyasasında zam oranı yüzde 80'in üzerine çıkarken, değeri en çok artan modeller ise 5-6 yaşını geçmemiş C segmenti sedan araçlar oldu. Sektör temsilcileri, seçim sonrasında fiyat artışlarının devam edeceğini ve ilan sitelerindeki fiyatların piyasa gerçekliğinden uzak olduğunu belirtti.
Sıfır kilometre araçlarda yaşanan arz sorunu ve yüksek enflasyon, ikinci el otomobilleri kısa sürede en çok kazandıran yatırım araçlarından biri haline getirdi. Ekonomi Gazetesi'nde yer alan bir habere göre, Cardata'nın verilerine göre Türkiye'de en çok satılan ikinci el araçların fiyatı Mayıs 2022 ile Mayıs 2023 arasında ortalama yüzde 83 arttı. Geçtiğimiz yılın Mayıs ayında ortalama ikinci el fiyatları 411 bin TL iken, bu yılın aynı döneminde bu rakam 754 bin TL'ye yükseldi.
Özellikle C segmentinde fiyat artışı daha hızlı bir şekilde gerçekleşti. Son bir yılda C segmenti araçların fiyatları yüzde 89 artış gösterdi. Mayıs 2022'de ortalama 303 bin TL olan C segmenti ikinci el otomobil fiyatları, Mayıs 2023'te yıllık bazda ise 572 bin TL'ye yükseldi.
Sıfır kilometre araçlarda SUV'ların payının sedan otomobilleri geçtiği bir dönemde, ikinci el araç piyasasında en çok talep gören modeller sedan otomobiller oldu.
Cardata CEO'su Hüsamettin Yalçın, Türkiye'de fiyatların belirlenmesinde son 10 yıldır ilan sitelerinin etkili olduğunu ifade ederek, "Fiyatların belirlenmesinde bayi ve galeri gibi satıcılar ilan sitelerine kaydını yapıyor. Aracın değeri, ilan sitelerindeki fiyatlara bakılarak belirleniyor. Maalesef, bu durum piyasanın gerçekleriyle uzaklaşmaya neden oluyor ve araçların değeri yanlış belirlenebiliyor" dedi.
Yalçın, döviz kurunda son bir yılda büyük artışlar olmaması nedeniyle insanların paralarını koruma amacıyla otomobile yatırım yaptığını belirtti. Bu trendin seçim sonrasında da devam edeceğine dikkat çeken Yalçın, "Fiyatlarda düşüş beklenmiyor. İkinci el otomobil piyasasında talep hala çok yüksek. Çünkü ikinci el araç piyasasında satın alınabilecek otomobil sayısı sınırlı. Kurun artışına paralel olarak fiyatlar da yükselecektir" şeklinde konuştu.
İşte dikkat çeken bazı araç modellerinin fiyatlarındaki artış oranları:

Bu örneklerden görüldüğü gibi, ikinci el araç fiyatları son bir yılda büyük bir artış gösterdi. Farklı marka ve modellerdeki araçların fiyatları, yüzde 83 ile yüzde 111 arasında değişen oranlarda yükseldi.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:15
Güneş 05:43
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:30
Yatsı 20:52
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı