Kısa çalışma ödeneği alanlar işsizlik maaşı alabilecek mi?

Koronavirüs salgını nedeniyle 3 milyondan fazla kişinin yararlandığı kısa çalışma uygulaması 30 Haziran'da sona erdi. Peki 30 Haziran sonrası işten çıkarılanlar işsizlik maaşı alabilecek mi?

EKONOMİ 21.07.2021, 15:25
21
Kısa çalışma ödeneği alanlar işsizlik maaşı alabilecek mi?
Kısa çalışma ödeneği 30 Haziran itibariyle sona erdi. Kısa çalışma ödeneği, Temmuz ayında vatandaşların hesabına son kez yatırıldı. Kısa çalışma ödeneğinin sonra ermesinin ardından çalışanlar da normal çalışma ve maaş düzenine geçti.
Günlük ortalama brüt kazancının yüzde 60’ı olarak hesaplanan kısa çalışma ödeneği tutarı aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 150’sini geçemiyor. Ocak ayındaki zamla kısa çalışma ödeneği asgari ücretli için 2 bin 530 TL’ye çıkarken kısa çalışma ödeneğinin tavan tutarı ise 5.325 TL olmuştu.

 Kısa çalışma uygulamasının sona ermesi ile birlikte iş sözleşmeleri feshedilen çalışanların işsizlik maaşı alıp almayacakları alacaksa kaç ay işsizlik maaşı alacakları merak konusu oldu. 
Cumhurbaşkanı kararı nedeniyle koronavirüs nedeniyle kısa çalışan işçilerin kısa çalışma aldıkları süre işsizlik ödeneklerinden düşülmeyeceği ifade edildi. 
Bir başka ifade ile işyerinden ayrılan bir çalışan kısa çalışma uygulamasının başladığı tarihte ne kadar süre işsizlik maaşı hak etmişse alabilecek. 
Yani 30 Haziran sonrası işten çıkarılanlar işsizlik maaşı alabilecekler.

Ancak istifa eden, emeklilik nedeniyle işten ayrılan, yaş dışı diğer şartları tamamlayarak istifa eden işçi prim şartlarını sağlasa da işsizlik maaşı alamayacak.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:15
Güneş 05:43
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:30
Yatsı 20:52
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı