Mevlid Kandili hangi gün? 2021 Mevlid Kandili ne zaman?

Mevlid Kandili için sayılı günler kaldı. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (S.A.V) doğduğu gün olarak idrak edilen Mevlid Kandili'nin ne zaman başlayacağı merak konusu oldu. Mevlid Kandili ne zaman?

GÜNDEM 15.09.2021, 05:55
5
Mevlid Kandili hangi gün? 2021 Mevlid Kandili ne zaman?
Rebiülevvel ayının 11.nci günü idrak edilen Mevlid Kandili için heyecanlı bekleyiş sürüyor.

Alemlere rahmet olarak gönderilen Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV)'in doğum yılı olarak bilinen  Rebiülevvel ayının Onbirinci gecesini Onikinci'ye bağlayan gece her yıl İslam Alemi tarafından Mevlid Kandili olarak idrak edilmekte, eller semaya şevk ile açılmaktadır.

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayınlanan 2021 yılı dini takvimine göre milyarlarca Müslümanın hasretle beklediği Mevlid Kandili ülkemizde  17 Ekim Pazar günü idrak edilecek.

Osmanlı padişahı II. Selim döneminde (1566-1574) camiler aydınlatılıp minarelerde kandiller yakılarak kutlandığı için bu gecelere "kandil geceleri" denilmiştir.
Osmanlı döneminde “mevlid merasimi”ne ayrı bir önem verildi.  “Mevlid Alayı” diye anılan muhteşem merasimlerde şeyhülislâm, vezirler ve diğer askerî ve mülkî erkân, büyük müderrisler, belli bir düzen içinde Rebîulevvel ayının 12'sinde Sultan Ahmed Camii'nde toplanırdı.
Padişahın gelmesinden ardından vaazlar verilir, mevlidhanlar tarafından Süleyman Çelebi'nin yazdığı Vesîletü’n-Necât’ı, bilinen yaygın adıyla Mevlid’i okunur ve bu esnada Medine'den getirtilen hurmalar cemaate ikram edilirdi.

Ancak gerek Rasûlullah gerekse ashab döneminde kutlama niteliğinde bir etkinliğe rastlanmamıştır. 
Mevlid Kandili tarihte ilk kez  Mısır'da Fâtımîler döneminde kutlanmaya başlandı. Daha sonra Eyyûbîler devrinde anma ve geceyi ihya programlarıyla çeşitli merasimler yapıldı. 
1989 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı desteği ile, günümüzde sadece Türkiye'de kutlanan Kutlu Doğum Haftası ilan edilmiştir.Kaynak: Mevlid Kandili ilk ne zaman kutlanmaya başlandı?

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:15
Güneş 05:43
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:30
Yatsı 20:52
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı