Millî Gazete “Alo” dedi cevap gecikmedi

Millî Gazete olarak geçtiğimiz haftalarda Türkiye gündemine getirdiğimiz “0850” ile başlayan numaraların taciz aramalarıyla ilgili haberimiz kamuoyunda büyük yankı uyandırmıştı.

GÜNDEM 01.11.2022, 07:35
Millî Gazete “Alo” dedi cevap gecikmedi
Tacizin numarası 850” başlığıyla ülke gündeminde yankılanan manşetimiz, yetkilileri harekete geçirdi. Reklam adı altında 0 850’li numaralardan yapılan aramaların hem Kişisel Verileri Koruma Kanunu’nu ihlal ettiğini hem de aslında bir dolandırıcılık sistemi olduğunu duyurmuştuk. Yaptığımız haberden sonra Türkiye’nin her yerinden Tüketici Heyetleri’ne giden şikâyetler üzerine BTK, bir rapor hazırlayarak TBMM’ye sundu. Ancak raporda, 0850’li hatlar için “Dolandırıcılık amacıyla kullanılıyor denilemez” sonucunu ortaya koyan BTK, kişisel verilerin ihlal edilmesine karşı da idari yaptırım yapıldığını belirtti. BTK’nın TBMM’ye sunduğu raporu kabul etmemekle birlikte konunun inceleme altına alınmış olmasını bile tüketiciye gına getiren 0 850’li numaraların önüne geçilmesi için atılan bir adım olarak görüyoruz. 0 850’yle başlayan numaralara yönelik başlatılan incelemeye ilişkin Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, gazetemize önemli açıklamalarda bulundu.
0850’li hatların geçmişte tüketicilerde güven uyardığını söyleyen Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, “0 850’li hatları kullanabilmek için telekomünikasyon sektöründe lisanslı bir firma olmak gerekiyor. Lisans alan firmalar bunu alt şirketlere ve şahıslara verebiliyor. Aslına 0 850’li numaralar öyle her isteyenin aldığı bir numara değil. Bu numaralar bir süredir taciz aramaları haline geldi. Tüketiciler de artık bıktı ve bu numaraları engellemeye başladı ama önüne geçemedi. Burada kişisel verilerin ihlali söz konusu. Birçoğu reklam amaçlı olan bu aramalar hakkında Gümrük ve Ticaret Bakanlığı gibi yetkili kurumların yaptırım uygulaması gerekiyordu. Ancak gelinen noktada artık kimsenin bu 0 850’li numaralara sabrı kalmamış durumda” ifadelerini kullandı.
 0 850’li numaraların dolandırıcılık için kullanıldığının altını çizen Aydın Ağaoğlu, “Bu numaraları hakkıyla kullananlar zaten rahatsız etmiyor tüketiciyi. Ancak hepimiz biliyoruz ki, taciz eden 0 850’li numaralardan gelen arama ve mesajların birçoğu reklam amaçlı ve aslında dolandırıcıların tuzağı. Bu taciz numaralarına ilişkin yasal düzenlemeler var ama tüketici şikâyet hakkını kullanmayınca kimse de konunun üstüne düşmedi. Sırf bu iş için bakanlık bünyesinde istenmeyen ticari iletiler için bir internet sitesi var. Buraya da yapılan şikâyetler var. Kamu otoritelerinin burada ciddi düzenlemeleri var ancak denetleme yok. Şimdi BTK tarafından hazırlanan bu raporun da konunun kökünden çözümü için bir vesile olmasını diliyoruz” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:15
Güneş 05:43
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:30
Yatsı 20:52
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı