Son Dakika

Naci Görür uyardı: Büyükçekmece, Küçükçekmece çevresinde...

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, tv100'de yayımlanan Sesimi Duyan Var Mı? programında beklenen İstanbul'da zemini sağlam olan ilçeleri açıkladı. Görür beklenen İstanbul depremiyle ilgili de konuştu

GÜNDEM 18.03.2023, 09:15
Naci Görür uyardı: Büyükçekmece, Küçükçekmece çevresinde...
Türkiye’yi sarsan deprem fırtınası sonrası deprem gerçeği bir kez daha gündemimize girdi. Candaş Tolga Işık, Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür birlikte “Sesimi Duyan Var Mı?” dedi.
Görür, programda İstanbul'da beklenen depremin büyüklüğü ve zemini sağlam olan ilçeleri açıkladı.

İstanbul’da beklediğimiz deprem minimim 7,2, maksimum 7,6’dır. Bütün hazırlıklar ve senaryolar buna göre yapılıyor. Depremin büyüklüğü ve şiddeti farklı şeylerdir. Büyüklük ortaya çıkan enerji miktarıdır. Şiddet ise yer yüzünde depremin hissedilme derecesidir. İstanbul’da 7 büyüklüğünde bir deprem olduğunda eviniz sahile yakın bölgedeyse 9 şiddetinde hissedersiniz.

Görür'ün açıklamalarından satır başları;
Avrupa yakasında daha fazla hasar olacak. İstanbul’da depremin şiddetini en az hissedecek ilçeler kuzeydeki yerlerdir. Oralarda da 7-8 şiddetini bulan yerlerde vardır.
Istranca’lara doğru giderseniz bu daha da düşer. Güney’de en fazla 9, Kuzey’de ise 6’ya kadar varır. Eski kayaların olduğu yerler sağlamdır. Özellikle sahilde plaj kumları ve vadilerin olduğu yerler hariç. Pendik, Tuzla, Maltepe, Kartal, Kadıköy’den kuzeye gidince sağlam zeminleri görüyorsunuz. Söz gelimi Çamlıca’daki zemini sondajla bile zor kazarsınız. Ataşehir zemini pek sağlam değil. 
Avcılar’da kabul edilebilir nitelikte, inşaat yapılabilir niteliktedir. Ama kimi yerlerde sıvılaşmanın olabileceği, deprem etkisini büyütebilecek yerler vardır. Buralarda depremin etkisi fazlalaşır.  Büyükçekmece, Küçükçekmece çevresinde en ufak bir şey yapsan kayıyor. Gebze yakınlarında granitler vardır inanılmaz sağlamdır.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 27 Nisan 2024
İmsak 04:13
Güneş 05:42
Öğle 12:41
İkindi 16:26
Akşam 19:31
Yatsı 20:54
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı