Son Dakika

Necmettin Batırel bile tepki gösterdi: Kur aldı başını gidiyor

Necmettin Batırel, dolar artınca "10 milyar dolar şakkadak satarım." ifadeleri ile tanınıyordu. Batırel, TCMB'nin dediğini yaptığını söylerken ancak "Kur aldı başını gidiyor" diye tepki gösterdi.

EKONOMİ 22.10.2021, 08:15
27
Necmettin Batırel bile tepki gösterdi: Kur aldı başını gidiyor
Doların sürekli yükseldiği bir dönemde "Ben olsam, 10, 20 yetmedi bir 10 milyar doları şakkadak satarım" diyen ekonomist Necmettin Batırel, yeni açıklamalarda bulundu. Batırel, Independent Türkçe'den Adem Demir'in sorularını cevaplandırarak "Biraz abarttım, Merkez Bankası dediğimi yaptı ama iş işten geçtikten sonra." dedi.
"Bazen yüksek döviz kuru politikası hükümet tarafından bilinçli yapılıyor deniliyor. Gerçekte bu bilinçli yapıyor olabilir mi?" sorusuna Batırel, "Bilinçli yapılıyor derken bir defa size söyleyeyim. Kader bizi bu noktaya getirdi. Bilinçli yapılıyor olabilir ama bir defa Türk lirasında aşırı derecede bir değer kaybı var. Dünya şu anda Türk lirasında yüzde 40'lık bir değer kaybı var. Yani düşük değerde işlem görüyor." diye cevap verdi.
Merkez Bankası'nın yıl sonuna kadar 250 baz puan indirime gideceğini belirten Batırel, "50 baz puan diyorlar ama gördüğüm kadarıyla 100 baz puanlık indirim olabilir. Faiz indirimine karşı olan 3 üye değiştirildi. O değişim zaten Merkez Bankası'nın indirimlerine devam edeceğini ortaya koydu. Dediğim gibi yani Merkez Bankası ticari kredi faizlerinin düşmesini sağlamak amacıyla faizleri indiriyor. Yıl sonuna doğru 250 baz puan daha faiz indirimine gidecek. Mutlaka ama mutlaka gidecek." açıklamasında bulundu.
Merkez Bankası'nın dediklerini yaptığını savunan Necmettin Batırel, "Yaptı ama iş işten geçtikten sonra yaptı. Hakikaten yaptı. 128 milyar doları satmışlar işte. Baksana ya nasıl satmışlar? Kıyasıya müdahale etmek amacıyla satmışlar. Ama dediğim gibi peyderpey yapıldı." dedi.
Merkez Bankası'nın dolar satarken rezervlerinin 128 milyar dolar olmadığını belirten Batırel, şöyle konuştu:
Dünyada en çok değer kaybeden para biriminin Türk lirasının olduğunu belirten Batırel, "Dediğim gibi ama artık biz ipin ucunu bıraktık. Gemileri yaktı, Merkez Bankası. Artık dövize, döviz kurunu ödeyen, kur istikrarını hedef alan politikadan vazgeçti. Merkez Bankası artık büyümeye odaklandı. Büyümeye odaklanınca tabii kurdu aldı başını gidiyor. Yani nereye kadar gidecek? Bak ben sana söyleyeyim: Alıcı olmazsa, kurdaki yükseliş belli bir yerde durur." dedi.
"70, 80, 90 milyar dolardı. Swaplar da 60 milyar dolardı. Swap çıkarttığın zaman eksi vardı. Merkez Bankası'nın gücü o kadar yüksek değildi. Bu yüzden etki meydana getirmedi. Bir de dolar sadece Türk parası karşısında değer kazanmıyor. Dünya para birimleri karşısında değer kazanıyor dolar."

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:15
Güneş 05:43
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:30
Yatsı 20:52
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı