Son Dakika

Nohut Yemeğinin Lezzetli Olması İçin Neler Yapabilirsiniz?

Nohut tek başına tüketilebildiği gibi yanında pilav ile de afiyetle tüketilebilir. Türk mutfağının en lezzetli bakliyatlarından biri olan nohudun tam kıvamında olması için ihtiyacınız olan püf noktalarını sizler için derledik.

AİLE 24.03.2024, 12:05
1
Nohut Yemeğinin Lezzetli Olması İçin Neler Yapabilirsiniz?
Genel sağlık üzerinde olumlu etkilere sahip olan nohut, Türk mutfağında en çok tercih edilen bakliyatların başında yer alır. Nohut tek başına yemek olarak pişirilebileceği gibi başta pirinç pilavının içerisine eklenerek de nohutlu pilav formunda da pişirilebilmektedir. Öte yandan birçok farklı yemeğin ve çorbanın içerisinde de yer alan nohut, etli ya da etsiz olacak şekilde de tercih edilebilir.
Nohut yemeği yapan birçok kişi, nohutların sert olmasından şikayetçidir. Lokum kıvamında pişirilen nohut yemeğinin tadı damaklarda tam bir lezzet şöleni sağlarken, sert yapıda kalan nohutların yenmesi de bir o kadar tatsız bir durumdur. Bu yazımızda sizlere lezzetli ve tam kıvamında nohut yemeği yapabilmenizi sağlayacak püf noktalarını aktaracağız. Bu kurallara dikkat ederek yapacağız nohut yemeği ile herkesi kendinize bir kez daha hayran bırakabilirsiniz.

Nohut yemeği yapmak için ilk olarak paketlenmiş olarak satın alınan nohutların ayıklanması gerekir. Birçok kişi bu işlemi yapmaz ancak nohutların kontrol edilmesi her zaman için faydalı olacaktır. Nohutların arasında kararmış olanların ayıklanması, nohut yemeğinin kusursuz bir şekilde hazırlanmasını sağlayacaktır.

Kuru fasulye yemeğinde olduğu gibi nohut yemeğinde de nohutların bir gece suda bekletilmesi gerekir. Bunun için ilk olarak nohutların bol su ile yıkanması gerekir. Ardından su dolu bir kabın içerisine alınan nohutların ertesi güne kadar suda kalması sağlanır. Bu yöntem ile nohutların dış kabuklarının yumuşaması ve daha iyi pişmesi sağlanmış olur.

Karbonat, birçok farklı yemeğin yapımında rol almaktadır. 150 gram nohuda bir tatlı kaşığı karbonat eklenmesi, nohutların yumuşamasın sağlayacaktır. Aynı zamanda nohutların kabuklarının yumuşamasını ve yemek sonrası yaşana gaz sorununun da meydana gelmemesini sağlayacaktır.

Nohut yemeği yapmak için tercih edilecek olan tencerenin büyüklüğü oldukça önemlidir. Doğru bir tencere seçimi, nohutların eşit miktarda pişmesini sağlar. Aksi halde tencerenin içerisine sıkışan nohutların bir kısmı pişmez ve sert kalır. Bu da yemeğin istenilen lezzette olmasını engeller.

Nohut yemeği yaparken kullanılacak olan suyun kaynar su olmaması gerekir. Soğuk su kullanımı ile yapılan nohut yemeği daha lezzetli ve kıvamlı olur aynı zamanda kullanılacak olan su miktarı da oldukça önemlidir. Nohutlara eklenecek olan su, malzemelerin üzerini üç parmak geçmelidir.

Nohut yemeğinin lezzetli olması için bir ya da iki parça ilikli kemik ya da az miktarda kıyma ilavesi tercih edilebilir. Bu ilaveler, nohut yemeğinin daha güzel bir tada sahip olmasını sağlayacaktır. Tüm bunların yanı sıra nohut yemeği yaparken yüksek ateş kullanımından kaçının. Nohut yemeğinin lezzetinin kaybolmaması için orta seviyede ateşte pişirilmesi gerekir.

Baklagiller familyasına ait olan nohut, yüksek besin değeri ile yenilebilir tohumlar arasında yer almaktadır. Karbonhidrat, lif, protein ve B vitaminleri açısından oldukça zengin bir içeriğe sahip olan nohudun insan sağlığına sunduğu faydalar arasında şunlar yer alır;

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 28 Nisan 2024
İmsak 04:11
Güneş 05:41
Öğle 12:41
İkindi 16:26
Akşam 19:32
Yatsı 20:55
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı